JOSIP LUKAČEVIĆ LUX IZ KAPTOLA: Mnogi misle da je ludost ostaviti siguran posao, ali pustolovni turizam moja je najbolja odluka

Datum objave: 05. 3. 2019. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Josip Lukačević Lux iz Kaptola svoju ljubav prema prirodi i pustolovinama uokvirio je u poslovni plan pa već godinu dana razvija agenciju za pustolovni turizam. Ovaj mladi alpinista i HGSS-ovac mnogima je već poznat, a sada svoja iskustva i adrenalinske rute dijeli sa sve brojnijim klijentima.

Nakon 11 godina rada u Hrvatskoj vojsci, dao je otkaz i otvorio pustolovnu agenciju. Pustolovan potez pomislit će mnogi jer siguran posao i plaća u današnje vrijeme ne ostavlja se olako. I nije bilo olako, kaže nam Josip, rezultat je to promišljanja, pripremanja i ne manje važno – velike ljubavi. “Još dok sam radio u vojsci, razmišljao sam o ovom poslu i polako se počeo pripremati. Sad imam svoju web stranicu thrillseekercroatia.com, Facebook, prisutan sam na društvenim mrežama i nudim stručno vođeno penjanje, planinarenje biciklizam i kajakarenje jer sam se sa svim tim bavio i bavim se u slobodno vrijeme. Najviše radim na području Like, Velebita i Primorja te po južnim obroncima Papuka. Klijenti mi se najčešće javljaju preko e-pošte, a imam već pripremljene izlete koje nudim u suradnji s partnerima. Naravno, ako se nekom ne sviđa ponuda, u dogovoru napravimo potpuno novi paket. Prošla je godina bila moja prva poslovna godina, polako sam se profilirao na turističkom tržištu, a više mi se javljaju stranci no domaći ljudi,” pojašnjava vam Josip.

Radi s grupama od deset do 15 osoba jer riječ je o aktivnom odmoru u kojem je, uz ljepote i atraktivnost ponude, na prvom mjestu ipak sigurnost gosta.”Ako su grupe od više osoba, nikada ne idem sam. U HGSS-u sam, alpinist sam i uvijek mi netko od tog društva pomogne. Jer, kada se nešto dogodi, kasno je, a u ovakvom poslu uvijek moramo razmišljati tri koraka unaprijed. Naravno, ključna je i priprema pa imam završenu alpinističku školu, HGSS-ovac sam, a imam i završen napredni tečaj prve pomoći i sigurnost je uvijek na prvom mjestu,” dodaje Josip.

Svaki je izlet, svaki odlazak s grupom poseban na svoj način, a mnogi ostaju u sjećanju. Posebno je zanimljivo, kaže, vidjeti svoju zemlju očima stranaca. “U sjećanju mi je ostao jedan par iz Engleske, muškarac i žena 70 i 65 godina, žive 40 km od Londona, a ovdje su bili na kajaku na rijeci Lici. Ostali su zadivljeni kada su, kako su rekli, prvi put vidjeli zvjezdano nebo – tamo ne vide zvijezde! To mi je bilo fascinantno, mi zvijezde više ni ne primjećujemo jer uvijek su tu iznad nas kada je bistra noć, a oni su to primijetili kao posebnu atrakciju. Inače, u ovom poslu, najbolja reklama je usmena predaja, pa vjerujem kako su mi zvijezde i tu bile na pomoći,” priča uz smijeh Josip.

Dodaje kako mnogi s nevjericom promatraju njegov potez – ostaviti sigurna posao i krenuti u takvu avanturu, ali siguran je da je na pravom putu. “Imam malo dijete, drugo na putu, nisam krenuo u to sve “grlom u jagode”. Pustolovina je riječ koja samo opisuje naziv ponude jer ozbiljan je to posao za koji sam se ozbiljno i predano pripremao, uložio obiteljsku ušteđevinu i složio plan rada. Jedino, priznajem, olakšavajuća okolnost je što sada radim ono što neizmjerno volim i gdje dišem punim plućima. Želio bih se orijentirati na ovo naše područje jer tu su brojni potencijali i dragocjeni resursi. Park prirode Papuk primjerice, sada ima mladu ekipu koja radi odlično, ulaže se, puno rade na promociji i svima nama će dobro doći takva situacija kakva se tamo trenutno razvija Pomakne li se k napretku i priča oko veličkih bazena, svi mi koji se pokušavamo baviti turizmom imat ćemo više mogućnosti. Uvjeren sam kako će biti puno posla, Papuk je primjerice, sam dovoljno veliki da imamo što ponuditi i više dana. Ali, recimo ljudi nisu još navikli ići u Slavonije. Oni u Zagrebu i sjeverno radije odabiru more, bliže je i poznatije, iako je ovdje priroda čišća, da ne govorimo o gastro-ponudi. Na tome treba još poraditi. Javio sam se i svim turističkim zajednicama, sličnim agencijama, no još je to sve u fazi razvoja, posebice ovo čime se bavim. Imam svoju viziju, imam plan za koji sam uvjeren kako će “upaliti”. Ali treba strpljenja, ne može to biti za godinu dana ili dvije,” uvjeren je Josip. Zainteresira li se netko za njegovu ponudu jednodnevno penjanje na Papuk je primjerice tek 250 kuna po osobi, a bicikliranje ima uz to uključen i posjet u dvije vinarije po dogovorenoj, ugodnoj ruti – kreće se iz Kaptola, završava u Kutjevu.

“Mogućnosti kombinacija i dogovora su neograničene. Planovi su mi sada urediti uredske poslove i “baciti se” na dogovaranje izleta jer proljeće je najbolji dio godine za pustolovni turizam. Imam već zabilježene neke rute i neke su u planu jer borba je to, ali radim za sebe, za obitelj i kako rekoh – ono što volim – i onda je sve drugačije. Uvjeren sam kako je ovo dobra odluka – to je moj svijet, pustolovan, odgovoran, ponekad naporan ali uvijek prekrasan i moj,” zaključio je Josip.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn