IZNIMAN GOSPODARSKI JUBILEJ – Pakrac obilježava 200 godina organiziranog obrtništva u gradu

Datum objave: 28. 8. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

1341395375pakrac

PAKRAC –  Središnja manifestacija proslave 200 godina organiziranog obrtništva na području Pakraca bit će 20. listopada ove godine kada se u tom dijelu Lijepe naše održava deseti po redu Sajam obrtništva, gastronomije, turizma i tradicijskih zanimanja pod nazivom Slavonski Banovac

Pakrac je rijedak grad u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji ima bogatu, razgranatu te prije svega dugu gospodarsku tradiciju obrtničke aktivnosti. Ove godine bilježi poseban jubilej – 200 godina organiziranog obrtništva u gradu, s kojim se malo koja sredina na prostorima jugoistočne Europe može pohvaliti.

“Prije dvije stotine godina na području Pakraca osnovan je mješoviti ceh, kojim je označeno organizirano djelovanje i udruživanje obrtnika na tadašnjem području grada. Naravno da su i prije osnivanja ceha, na području Pakraca djelovali obrtnici, no prije dvjesto godina odlučili su napraviti sasvim razumljiv gospodarski potez – udružiti se, zajednički djelovati, organizirati se te na taj način osnaživati ne samo pojedinačne, nego i zajedničke poslovne interese i ciljeve,” istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca osvrćući se na iznimnu gospodarsku obljetnicu grada kojemu je na čelu.

NN4

Danas je Pakrac poduzetnički grad s brojnim vlasnicima obrta i tvrtki, kao jednim od glavnih nositelja ekonomije ovog dijela Hrvatske, a naslonjenih na iznimnu tradiciju i povijest, te prije svega pomognutih brojnim mjerama koje gradska vlast ulaže u razvoj poduzetništva. Obrtništvo Pakraca razvijeno je poglavito u sektoru kontinentalnog turizma i ugostiteljstva, građevini, trgovini na malo, te ono što je iznimno specifično za ovaj grad – prerađivačkoj gospodarskoj grani, posebice obradi i preradi drveta. Ukupno na području grada trenutačno posluje 208 poslovnih subjekata; od čega 103 trgovačkih društava i 105 obrta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Grad Pakrac nudi poduzetnicima svoj Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Isti ima 4  mjere (poticaji za zapošljavanje, pokretanje obrta/poduzeća, ulaganja u dugotrajnu imovinu i priprema za EU fondove). Osim toga, moguća je stalna podrška i pomoć kako postojećim, tako i onima koji se žale baviti poduzetništvom u vidu besplatnih edukacija i osobnih kontakata sa zaposlenicima Poduzetničkog centra Pakrac (lokalne razvojne agencije),”  izjavila je gradonačelnica Anamarija Blažević. Središnja manifestacija proslave 200 godina organiziranog obrtništva na području grada bit će 20. listopada ove godine kada se u tom dijelu Lijepe naše održava deseti po redu Sajam obrtništva, gastronomije, turizma i tradicijskih zanimanja pod nazivom Slavonski Banovac.

TEKST: S. P.      FOTO: Slavonski.hr

 

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn