NAJBOLJI MLADI EUROPSKI POLJOPRIVREDNIK: Đakovčanin Zvonimir Kalić treći u kategoriji “Šampion hrane u poljoprivredi”

Datum objave: 10. 12. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

ĐAKOVO – U organizaciji Europske pučke stranke i Europskog parlamenta danas je održan šesti izbor  za najboljeg  mladog europskog poljoprivrednika te Europski kongres mladih poljoprivrednika. Hrvatsku je predstavljao Zvonimir Kalić, tridesetogodišnji poljoprivrednik iz Đakova koji se bavi uzgojem industrijske konoplje koji je osvojio treće mjesto u svojoj kategoriji.

Europski kongres mladih poljoprivrednika ove je godine održan u online formatu. Sudjelovalo je 15 finalista iz zemalja Europske unije. Finale se odvijalo u tri kategorije. U kategoriji digitalne poljoprivrede pobijedio je Wouter Bruins iz Nizozemske, a titulu prvaka ekološke održivosti u poljoprivredi ponio je Pavlos Tsakiris iz Grčke. U kategoriji šampiona hrane u poljoprivredi, u kojoj je bio nominiran i hrvatski predstavnik Zvonimir Kalić, nagrada je otišla u ruke Josefa Obkirchera i Andreasa Kalsera iz Italije.

,,Poljoprivreda je temelj našeg europskog i hrvatskog gospodarstva. Hrvatskoj će u idućih sedam godina na raspolaganju biti 4,5 milijarde eura za poljoprivredu i ribarstvo. Udio mladih poljoprivrednika u našoj zemlji raste svake godine i dvostruko je veći od razine Europske unije. Čestitam Zvonimiru, svim finalistima i pobjednicima. Ovo su ljudi koji stvaraju poljoprivredu za 21. stoljeće i pokazuju kako tehnologija može unaprijediti poljoprivredne resurse”, rekla je EU parlamentarka Sunčana Glavak.

„Dojmovi s dodjele su sjajni. Drago mi je što se na ovoj razini mari za malog poljoprivrednika. Pozivam mlade poljoprivrednike da se zajedno s obitelji bore za sebe. Treba imati volju i želju, primiti se posla, zasukati rukave i ostati na svojoj zemlji,“poručio je Zvonimir Kalić čije smo proizvode imali priliku upoznati i na požeškim sajmovima.

TEKST: S. P.          FOTO: S. Pok / EPP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn