IVICA KOVAČEVIĆ, NAČELNIK OPĆINE JAKŠIĆ – U protekle četiri godine posebno su me “obožavali” u Ministarstvu regionalnog razvoja

Datum objave: 31. 1. 2016. | Kategorija: Razgovori

P1100451

JAKŠIĆ – Iako neće 2015. godinu pamtiti po dobrim odnosima s resonim ministarstvima i bivšom vladom, Općina Jakšić postignutim rezultatima nije nezadovoljna. Dugogodišnji rad urodio je plodom i značajana sredstva stigla su iz fondova i agencija, a u 2016. godini jednakom energijom i entuzijazmom nastavljaju dalje, ističe načelnik općine Ivica Kovačević.   

Kakva je za općinu Jakšić i njene stanovnike, prema vaše mišljenju bila 2015. godina. Vrijedi li je i po čemu pamtiti?
Godinu smo, unatoč svim okolnostima završili bez prenešenih većih obveza i račun je stabilan. Dugogodišnji rad napokon je došao na naplatu i uspjeli smo povući dio sredstava kako iz fondova tako i agencija. Većinu zacrtanih planova i realizacije projekta uspjeli smo riješiti. Prošle godine napokon je završena realizacija dva projekta iz IPARD-a, mjera 301 – kanalizacija Treštenovci za koju smo dobili uporabnu dozvolu i dobili povrata sredstava iz Agencije za plaćanje, nešto manje od 2,9 milijuna kuna. Drugi projekt je bio prilazna cesta do vrtića do vrtića asfaltirana ulican nogustup i odvodnja oborniskih voda vrijednost 500 tisuća kuna. Bilo je predviđeno oko 418 tisuća kuna, dobili smo povrat oko 400 tisuća kuna i uporabnu dozvolu. Očekivali smo bar jedan natječaj iz Mjera ruralnog razvoja za granju komunalne infrastruktre jer su nam ostala još četiri naselja bez kanalizacije i tri naselja bez vodovoda. Za njih imamo građevinske dozvole, no Vlada i agencije nisu pripremile natječaje. Rekli su kako će to biti početkom ove godine.

Vrtić je bio i u 2015. godini stalna tema. U kojoj su fazi sada radovi na vrtiću?
Da, vrtić nam je i u 2015. godini bio treći značajan projekt  za koji smo na kraju godine dobili oko 250 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja koje me je, moram reći “posebno obožavalo” ove protekle četiri godine. Imali smo ugovor još 2011 godine za kompletni projekt vrtića, međutim, morali smo ga na traženje ministarstva vratiti i do današnjeg dana nismo dobili neki kvalitetan ugovor. Dobili smo tih 250 tisuća kuna koje smo utrošili u vrtić, ali vrtić privodimo kraju. Ostalo je asflatiranje, odnosno izgradnja prilazne ceste unutar dvorišta, postavljanje ograda, uređenje igrališta i trenutno se izdvode radovi u unutrašnjosti – izrada podova, postavljanje pločica i dovršetak kuhinje koji je jedna značajnija stavka. Potom očekujemo postavljanje namještaja. Početkom ljeta očekujemo uporabnu dozvolu i na jesen bi vrtić krenuo s radom. Nešto sredstava smo još osigurali, oko milijun i sto tisuća kuna, očekujemo jedan ugovor koji je pripremljen i trebali bi dobiti sredstva početkom četvrtog mjeseca tako da izvođaču možemo osigurati plaćanje svih radova.

DSCN3355

Što očekujete od nove vlade RH, brojne su promjene potrebe posebice kada je riječ o odnosu ministarstva prema jedinicama lokalne samouprave?
Nadam se da će forimiranjem nove vlade ministarstvo poljorivrede konačno progledati i sagledati svu problematiku hrvatskog i slavonskog sela i napokon otvoriti pravu mogućnost razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava što je po meni jedino što može održati život i razvoj na selu,te podići standard. Samo okrupnjavanje malih gospodarstava, nikakvi veliki kombinati i konglomerati. Nadam se da će ova vlada imati više sluha nego dosadašnja koja je samo odmagala selu što je vidljivo posebice u stočarskoj proizvodnji gdje je proizvodnja mesa i mlijeka stagnirala i gotovo nestala.

Koji su trenutno najvažniji infrastrukturni projekti u općini Jakšić?
U prošloj godni uspjeli smo s dugogodišnjim  ciljem da sa HEP-om ostvarimo suradnju te pratimo obnovu niskonaponske mreže s obnovom javne rasvjete.  HEP je jenod od rijetkih javnih poduzeća s kojim smo ostvarili doista kvalitetnu suradnju. Dobili smo tako dvije građevinske dozvole za naselja Treštanovci i Rajsavac gdje smo obnovili kompletnu javnu rasvjetu.U ovoj godini ostalo je i zadnje, deseto naselje koje djelomično ima obnovljenu mrežu to je Eminovci i radovi bi trebali početi na proljeće. Mi ćemo paralelno s HEP- om izraditi građevinsku dozvolu i zadavoljstvo će biti i naše i njihovo da i to naselje dobije javnu rasvjetu. Imamo i drugih projekta. Za Gospodarsku zonu imamo usvojen Urbanistički plan, imamo građevinsku dozvolu za gradnju cestovne, komunalne i druge infrastrukture na površini od 16 hektara. Proveli smo javnu nabavu i ovih dana očekujemo konačno odabir od Povjerenstva i  prijedlog za sačinjavanje ugovora za izvođača radova za gradnju prve faze Gospodarske zone. U toj zoni već imamo jednu tvrtku koja je u postupku izrade idejnog projekta za gradnju pogona za preradu voća a bazirat će se na domaćoj proizvodnji. Povavljuju se i drugi zainteresirani ulagači koji bi htjeli graditi u gospodarskoj zoni. Već dugo pregovaramo s jednom tvrtkom koja bi željela graditi bioplinsko postrojenje, krenuli su na području Lipika u naselju Gaj, a po naznakama očekujemo nastavak pregovaranja. Vjerujem kako će u budućnosti u općini Jakšić biti izgrađeno bioplinsko postrojenje koje će koristiti sirvine od naših seljaka, silažnu masu koju će pretvarati u energiju. Imamo i druge pregovore sa zaniteresiranim investitorima jer zona je na povoljnom položaju uz županijsku cestu, udaljena je 250 metara od pruge i u koridoru buduće brze ceste Lužan – Pleternica – Požega.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn