INICIJATIVA GLAS PODUZETNIKA – Zahtjev Vladi za dodatne mjere pomoći malom i srednjem poduzetništvu

Datum objave: 22. 3. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – FB Inicijativa Glas Poduzetnika koja okuplja već više od 10.000 članova uputila je zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske.

Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Zahtjevi Inicijative Glas Poduzetnika

ZAHTIJEVAMO DONOŠENJE HITNIH MJERA ZA SPAS RADNIH MJESTA REALNOG SEKTORA I KONAČNOG POKRETANJA OPORAVKA GOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.
Zahtijevamo da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:
1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci
Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:
4. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati
5. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina
6. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit
7. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva
8. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke
Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije:
9. Subvencija minimalne plaće
10. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva.
Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.
Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Inicijativa “Glas Poduzetnika” okupljena u facebook grupi je inicijativa prvenstveno #Mikro, #Malih i #Srednjih poduzetnika koja zeli poboljsati komunikaciju prvenstveno svih ugrozenih Poduzetnika i Vlade, kao i komunikaciju sa medijima, te ukazati na nuzne i hitne #MJERE kako bismo sutra imali sansu ponovo dignuti poslovanje i pospjesiti ekonomski oporavak.
Ukoliko podržavate ovu Inicijativu, možete upisati svoju tvrtku ili obrt na popis tvrtki koje podržavaju Inicijativu putem LINKA
Sve objave možete pratiti i na facebook stranici Glas Poduzetnika

TEKST: S. P.      FOTO: FB Glas Poduzetnika

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn