INDUSTRIJSKA ZONA NOVA GRADIŠKA – Projekt fotonaponske elektrane Biosol

Datum objave: 07. 9. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – U Industrijskoj zoni Nova Gradiška izvode se radovi na izgradnji fotonaponske elektrane snage 500 W u okviru projekta BIOSOL.Realizacijom projekta vrijednog gotovo milijun eura, odnosno, oko 7,4 milijuna kuna, od čega EU izdvaja 85 posto sredstva, Nova Gradiška će dobiti elektranu kojom bi se, dugoročno, trebali napajati poduzetnička zona i tehnološki park.

S ciljem uvida u tijek radova na izgradnji fotonaponske elektrane snage 500 W u okviru projekta BIOSOL “Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene”, krajem kolovoza u Industrijskoj zoni Nova Gradiška održan je 5.koordinacijski sastanak kojem su, uz predstavnike naučitelja-Grada Nova Gradiška, nazočili i predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora. Nakon izvoda stanja zaključeno je kako se radovi odvijaju sukladno aktualnoj građevinskoj dozvoli i terminskom planu-postavljene su armirano-betonske temeljne stope za čeličnu pokonstrukciju na koju će se, potom pričvrstiti i fotonaponski moduli.

Realizacijom projekta vrijednog gotovo milijun eura, odnosno, oko 7,4 milijuna kuna, od čega EU izdvaja 85 posto sredstva, Nova Gradiška će dobiti elektranu kojom bi se, dugoročno, trebali napajati poduzetnička zona i tehnološki park. Uz značajno smanjenje troškova električne energije i nove spoznaje, cilj projekta je podići svijest djece, mladih i šire javnosti o upotrebi obnovljivih izvora energije, zbog čega je, u okviru projekta, prije očekivane elektrane, ispred zgrade gradske uprave na Trgu kralja Tomislava, postavljeno i solarno stablo.

Osim što predstavlja svojevrstan ukras, stablo je korisno i kao punjač za elektroničke uređaje poput mobitela, tableta, prijenosnih računala, električnih bicikala i romobila. Stablo “radi” na način da se energija sunčeva zračenja putem fotonaponskih ćelija pretvara u električnu energiju iskoristivu kod šest USB priključaka, isto toliko SHUKO utičnica napona 230 V, te 18 led rasvjetnih tijela ukupne snage 36 W, a na istom je mjestu Novogradiščanima i gostima grada dostupna i besplatna Wi-Fi mreža “SmartCityNG”, preko koje se zainteresirani prolaznici mogu dodatno educirati o energiji sunčeva zračenja kao obnovljivom izvoru održive i efikasne energije.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn