IN MEMORIAM TOŠE PROESKI – Sjećanje na tragičnu pogibiju „balkanskog princa anđeoskog glasa“

Datum objave: 11. 10. 2014. | Kategorija: Scena

tose-desk2

NOVA GRADIŠKA – Sedam je godina prošlo od tragičnog odlaska pjevača “anđeoskog glasa. Makedonska glazbena zvijezda, Toše Proeski, život je izgubio 16. listopada 2007.godine, u prometnoj nesreći  koja se dogodila na 170. kilometru auto ceste Zagreb-Lipovac, na izlasku kod Nove Gradiške,  udarivši u prikolicu kamiona. “Balkanskog princa“ i ove će se godine, memorijalnim programom u organizaciji Turističke zajednice,  prisjetiti Novogradiščani.
 
Mediji diljem Hrvatske tog su 16. listopada prije 7 godina, objavili tragičnu  vijest ,koju su s nevjericom dočekali fanovi s prostora čitavog balkana. Toše je preminuo u novogradiškoj Općoj bolnici u 27.godini života, a njegove je tijelo, helikopterom sa stadiona Nogometnog kluba „Sloga“, prebačeno u Makedoniju. Pjevač anđeoskog glasa, kako su ga s pravom zvali i publika i kritika, u kratko je vrijeme postao jedan od najpopularnijih pjevača regije, a popularnost je stekao ne samo iznimnim vokalnim sposobnostima, nego i beskrajnom humanošću. Kao jedan od UNICEF-ovoh ambasadora, snimio je pjesmu  “This world”, za potrebe humanitarnih akcija za pomoć djeci. Upravo s tom misijom pokrenuo je i karijeru, tvrde oni koji su ga dobro poznavali, podsjećajući kako  se odazivao svim humnitarnim akcijama, bilo da se radilo o djeci s posebnim potrebama, unapređenju obrazovnih mogućnosti djece iz Makedonije,ili pak, konkretnim akcijama protiv siromaštva.

Smrću Toše Proeskog, Nova Gradiška je uspostavila posebne, duboko emotivne veze s Republikom Makedonijom, ali i počela jedinstvenu tradiciju, spajajući regiju kroz sport, pjesmu i zajedničko sjećanje. Sedmu godinu za redom, Nova Gradiška će se, dvodnevnom memorijalnom manifestacijom, sjetiti “balkanskog glazbenog princa. Organizatori in memoriama i ovaj su puta, Grad Nova Gradiška, Turistička zajednica grada , Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj te rukometni veterani. Program počinje u nedjelju, 12.listopada u 18.30, polaganjem vijenaca ispred Tošine spomen-biste, a bit će nastavljen u ponedjeljak, 13.listopada, u 6 sati i 5 minuta, u vrijeme kada je sa “Sloginog” stadiona poletio vojni helikopter prema Makedoniji. Tada će, kao i šest prethodnih godina, startati jedinstveni  ultra maraton na relaciji Nova Gradiška-Kruševo, koji će i ove godine, okupiti maratonce, amatere i sportaše profesionalce iz gotovo svih bivših republika nekadašnje zajedničke države, te članove Fan kluba Toše Proeski. Maraton Nova Gradiška – Kruševo dug je 900 kilometara; a dolazak maratonaca na Gumenj, posljedne počivalište Toše Proeskog u rodnom Kruševu očekuje se kroz približno 80 sati.Vikend kasnije, u subotu, 18.listopada,veterani Makedonije i Nove Gradiške odigrat će tradicionalni memorijalni turnir u rukometu.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: kicevo.mk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn