HRVATSKOJ 3,37 MILIJUNA EURA – Usvojena Provedbena uredba EK za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru

Datum objave: 11. 7. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB – U ponedjeljak 10. srpnja 2023. godine je na sastanku Europske komisije u Bruxellesu usvojena Provedbena uredba za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru koji se suočava sa specifičnim poteškoćama.
 
Time je Europska komisija odgovorila na nedavne zahtjeve 12 ministara poljoprivrede EU u vezi s omogućavanjem financijske pomoći i onim državama članicama koje ne graniče s Ukrajinom, ali koje, također, osjećaju posljedice krize izazvane ruskom agresijom, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Republika Hrvatska kao jedna od potpisnica spomenutog pisma, podržava usvajanje Uredbe čime se doprinosi uravnoteženijem rješenju za pomoć poljoprivrednicima u svim državama članicama. Predviđeni iznos za Republiku Hrvatsku je 3 371 029 EUR uz mogućnost dodatnog nacionalnog doprinosa do 200% kojeg će Ministarstvo poljoprivrede osigurati u svrhu provedbe najavljene mjere iz Komunikacije o pomoći sektoru ratarstva.
Riječ je o bespovratnoj potpori u visini od 10,1 milijun eura, prema prvotnom prijedlogu Ministarstva namijenjene za financiranje jedinične potpore po hektaru za prvih 30 hektara sljedećih kultura: ječam, pšenica, industrijski krumpir, kamilica i uljana repica uz predviđeni iznos jedinične potpore od 135 EUR/ha.

TEKST: S. P.                                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn