HPD GOJZERICA POŽEGA – Srebrni sjaj za ljubav i entuzijazam

Datum objave: 10. 11. 2023. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Na adresu Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica stigla su nedavno prestižna priznanja od Hrvatskog planinarskog saveza . Za doprinos planinarstvu srebrom su se okitili Višeslav Turković i Frano Barišić te Damir Birgeš broncom, a Turković je uz to i ponosni vlasnik srebrenog znaka HPS-a za prijeđene točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Zovu planina i prirode mnogi su se Požežani odazvali, a među njima su oni koji su svoj entuzijazam i ljubav prema ljudima i planinama podigli na zavidnu razinu. Takav je Višeslav Turković, predsjednik HPD Gojzerica, čije su rezultate u razvoju planinarstva prepoznali i u Hrvatskom planinarskom savez pa su, kao potvrda stigla i prestižna priznanja.

Višeslav je obišao ukupno 84 točke, kako kaže, cijelu Sjevernu Hrvatsku i sva područja, a ostala je još južna Hrvatska. “Ta priznanja su nama planinarima razlog ponosa jer time sam ponajprije sebi dokazao da sam postigao zacrtani cilj, rezultat, a s druge strane, kroz te obilaske upoznaje se ljepota zemlje, otoci, područja koja možda nikada ne bi posjetili. Zapravo je cijela ta priča s hrvatskom planinarskom obilaznicom jako lijepa baš stoga što upoznajemo svoju zemlju na tako poseban način.” kaže nam Višeslav.

Ove godine Višeslav je dobio i priznanje za doprinos razvoja planinarstva. Priznanje je to za više od dva desetljeća rada i entuzijazma te za predani rad u HPD Gojzerica čiji je i osnivač. “Priznanja su dobili i Frano Barišić te Damir Birgeš. Svatko od nas ima svoju priču, vodimo zajedno izlete. Naša Gojzerica navršava šest godina, trenutno imamo 145 članova s plaćenom članarinom, uz ljude koji dolaze s nama na izlete. Rastemo i cilj nam je da narastemo do 200 članova.Uspjeli smo razivit društvo koje je respektabilno, stvarno planinarsko i provodi planinarske aktivnosti maksimalno što pokušavamo prezentirai u javnosti. Pokrenuli smo i određene manifestacije poput “Obiteljskog izleta”, svjesni smo bili da moramo imati nešto prepoznatljivo, a vidjeli smo da je Požega na planinarskoj karti zapostavljena. A Požega je jedinstvena po tome što ima planinu iza sebe, ima prekrasna brda, prekrasne vizure i planinarske staze. Osmislili smo tako tu manifestaciju, a potom se pojavila i ideja Požeške planinarske obilaznice. Prešli smo starim planinarskim putevima i dodali neke nove kako bi sve povezali, kako bi napravili jedan dnevnik s povijesnim planinarskim osvrtom. Proteklih godina imali smo brojne planinare, ne samo iz Hrvatske već iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a sigurno nikada ne bi došli da nije Požeške planinarske obilaznice.” priča nam Višeslav.

Mirovanja nema, jesen je intenzivo doba za izlete i pohode. “Gotovo do zimskih dana slavonsko gorje je pogodno za izlete i pohode, no aktivnosti imamo i tijekom ljeta, kroz cijelu godinu. Naš “obiteljski izlet” će, sedmi po redu, biti 10. ožujka 2024. godine. Već smo krenuli u pripreme, dolaze nam ljudi, dolaze nam i nova društva jer imamo dobru suradnju s bjelovarskim, osječkim , vinkovačkim, brodskim društvima…ove godine bili smo u Petrinji pa očekujemo i njihov dolazak, Obiteljski izlet “naslonili” smo na Dan grada kako bi osnažili cijeli dojam, da doprinesemo cijelom programu.” dodaje.

Postati članom HPD Gojzerica nije potrebno ništa sem dobre volje i dobrih planinarskih cipela.”Naša druženja su srijedom od 19 sati u prostorijama HPD Gojzerica, Republike Hrvatske 1. Otvoreno je za sve, dođite, održavamo i predavanja o zaštiti prirode i promociji planinarstva. Pridružite nam se!” pozvao je Višeslav.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok/ HPD Gojzerica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn