HOLD YOUR HORSES – Americana s mirisom i okusom Pixiesa

Datum objave: 03. 8. 2014. | Kategorija: Scena

IMG_5092

ĐAKOVO – Iako je Slavonija, na žalost, odavno prestala biti El dorado rock and rolla, kreativaca i etuzijasta koji vjeruju kako će doći vrijeme kada će se od dobre mjuze ponovno moći i dobro živjeti, na sreću ne nedostaje. Kao ni publike. Još da je klupskih prostora za dobre svirke, gdje bi im bio kraj! Među kreativcima koji su se pronašli u (za Slavoniju poprilično neuobičajenom glazbenom žanru ) indie i zvuku americane, svakako je i ekipa đakovačkog benda HOLD YOUR HORSES

Đakovački bend „Hold your horses“  u sastavu Bruno Markulić (vokal, gitara), Neven Markulić (bubnjevi, vokal), Rene Kordić (gitara, vokal) i Hrvoje Punda (bas gitara) nastao je 2006.godine raspadom grupe Fat Francis i odlaskom tadašnjeg gitariste.

Nakon što su godinama svirali kao trojka, 2010. pridružuje im se i „teški ovisnik“ o bluesu, Rene Kordić, koji je, vrlo brzo, vlastitim solo dionicama, glazbu benda obojio nekim novim, atraktivnijim bojama. Od siječnja 2012. godine vlasnici su dema s 15 autorskih skladbi, snimljenih u đakovačkom studiju Pećina B-15, željni klupskih svirki, ali i prilike da Slavoniji predstave jedinstveni zvuk. Jer, kako reče lokalni kritičar nakon njihovog prošlogodišnjeg nastupa na osječkom UFO-u, (gdje su, odlukom žirija ušli u top 12 bendova u konkurenciji od 300 prijavljenih), „želite li čuti zanimljiv spoj nekoliko, na izgled nespojivih, glazbenih žanrova, otkriti utjecaje starih bluesera, ali i suvremenog gypsy jazza, te uživati u glazbi na tragu Pixiesa, Brucea Springsteena, Pearl Jama i Jimija Hendrixa, slušajte „Hold your horses“.

Hyh8

Iako je glazbena situacija u Đakovu slična kao i u ostalim dijelovima Slavonije ( nedostatak kvalitetnih prostora za svirku, dominacija žanrova sumnjive kvalitete i porijekla ), bend Hold your horses , s pravom se hvali Rene, u svoj životopis može upisati sasvim posebnu crticu. Naime, upravo će se njihova autorska ljubavna balada  „Its for real“ naći na soundtracku interaktivnog  filma ceste „Move on“, danskog redatelja Asgera Letha ( ekipa filma raspisala je međunarodni natječaj za soundtrack na kojemu su pobijedili upravo dečki iz Đakova). Ulazak u prostor sedme umjetnosti, ali i na kino platna diljem Europe,bendu Hold your horses definitivno će otvoriti mnoga nova vrata. U svakom slučaju, dobro došla, jer, koliki god idealisti bili, svjesni su kako se od rock and rolla u Slavoniji ne može živjeti. Stoga, imaju sreću da svaki od njih četvorice ima i službeni, dnevni posao od kojega „preživljavaju“.Jer, pravi život je glazba. A, glazba, ona istinski kvalitetna je, uz dobar ukus i stvar kućnog odgoja i usmjeravanja, smatra  Rene, odgojitelj u đakovačkom dječjem vrtiću.

Upravo stoga, nadajući se nekim boljim vremenima kada će Slavonija ( ponovno) postati rokerski El dorado, svoje predškolce odgaja na blueserskim temeljima. Poželite li, nakon ovoga čuti slavonsku indie-americanu đakovačkog benda, virtualno odšetajte you tubeom i ukucajte HOLD YOUR HORSES, CRO. I, ne zaboravite ovu nacionalnu oznaku. Jer, ekipa iz Đakova je čini se dovoljno dobra , da su im se, čak i neki drski Ameri, usudili ukrasti ime.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D.Pok/hyh

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn