GRADONAČELNIK I SABORSKI ZASTUPNIK VINKO GRGIĆ: Do uspjeha, s politikama uključivosti koje vode dobrobiti zajednice

Datum objave: 02. 7. 2020. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Iako je pandemija koronavirusa globalno mnogima promijenila planove, Grad Nova Gradiška, uoči ljetnih godišnjih odmora, može biti zadovoljan s realiziranim.Uz niz značajnih gospodarskih projekata, tu su i oni koji, svakodnevno, mijenjaju poznatu vizuru grada,s ciljem kreiranja prepoznatljive turističke destinacije, podižući istovremeno kvalitetu življenja. O do sada obavljenom, budućim planovima i idejama, pa i viziji Nove Gradiške kao pametnog grada, razgovaramo s gradonačelnikom, saborskim zastupnikom Vinkom Grgićem

Iako u zdravstvenom smislu nije značajnije dotakla Novu Gradišku, pandemija koronavirusa na nekoliko je mjeseci zaustavila poslovanje i utjecala na punjenje gradskog proračuna. Kako je Grad odgovorio na taj izazov i kojim će konkretnim mjerama pomoći onima čije je poslovanje ugroženo?
Nova Gradiška je, kroz pandemiju koronavirusa, na sreću, “prošetala” bez značajnijih zdravstvenih posljedica, čemu, uz odgovornost sugrađana, trebamo zahvaliti i sjajno odrađenom poslu gradskog stožera civilne zaštite, kao i povjerenicima mjesnih odbora, imenovanim kako bi, na dnevnoj razini, terenskim radom, što učinkovitije rješavali moguće probleme. Na žalost, znatno lošije su prošli brojni poduzetnici koje smo, donesenim setom mjera, oslobodili plaćanja komunalne naknade, poreza na korištenje javnih površina, poreza na potrošnju, spomeničke rente, te cijene zakupnine u iznosu od jedne kune mjesečno za prostore u vlasništvu Grada. Iako je, tijekom tih nekoliko mjeseci, dio poslova stao, vjerujem kako smo vrijeme pandemije dobro iskoristili za nastavak, pa i završetak nekolicine projekata.

Uz koronavirus kao potpuno novu i nepoznatu situaciju, u posljednjih godinu dana susreli ste se s još jednom takvom-odlaskom u saborske klupe. Kako izgleda to iskustvo, što ste njime dobili i kako, čisto praktično u vremenskom smislu, uspješno pomiriti tu ulogu s onom gradonačelnika?
Tako je, uspjehom na europarlamentarnim izborima i odlaskom kolege Freda Matića u Bruxelles, dobio sam priliku obnašati dužnost saborskog zastupnika, što mi je, na neki način, iako nikad nisam mislio da ću se baviti politikom, bio i dječački san, jer činilo mi se časnim, prezentirati svoj grad i boriti se za njegov napredak, što je s te pozicije, uistinu i moguće, obzirom kako sada, s lakoćom i bez problema, dolazim do ministara i državnih tajnika, što, uz umrežavanje, smatram i najvećim benefitom te časne i odgovorne dužnosti. Mandat saborskog zastupnika mi je, osim toga, omogućio da gradonačelničku plaću vratim u gradski proračun i preusmjerim u stipendije čiji je mjesečni iznos u našem gradu tisuću kuna, a dio ka braniteljskoj populaciji. Kada je riječ o vremenu koje zahtijevaju te dvije, po mom mišljenju prilično kompatibilne “funkcije”, iako nema čarobne formule, sve je u dobroj organizaciji, time management-u, što sam jako dobro naučio u proteklih 20 godina vlastitog poduzetničkog iskustva, jer kada vodite velike, financijski vrijedne arhitektonske projekte, onda, uz kvalitetno upravljanje vremenom, morate imati široku lepezu različitih znanja. Ponekad mislim kako bi sve bilo puno bolje da u Saboru sjedi više kolega arhitekata.

Niz značajnih, velikih projekata posljednjih su godina ono što je Novu Gradišku stavilo i na nacionalnu medijsku scenu. Riječ je, prije svega o gospodarskim projektima, iako su i oni infrastrukturni, poprilično promijenili vizuru grada. Koji su to projekti, oko kojeg ste se najviše osobno angažirali i na koji od njih ste posebno ponosni?
Tako je, jer razvoj gospodarstva temelj je gradskih politika, dugoročna priča o razvoju naše gospodarske zone i Industrijskog parka koji je, s punim pravom prije nekoliko godina, proglašen jednom od najpoželjnijih ulagačkih destinacija u Hrvatskoj-po kvalitetnoj organiziranosti, dobroj razvijenosti, radnim i prostornim uvjetima, geografskoj lokaciji, suradnji s lokalnom vlasti. Našim naporima, zakupom dodatnih 43 hektara na postojećih 82, vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, konačno smo je oživjeli i ona je danas ono što želimo. Upravo takvog su profila i četiri iznimno vrijedna projekta-tehnološki inkubator vrijedan oko 30 milijuna kuna, koji će vrlo brzo otvoriti vrata i čija je trenutna popunjenost veća od 80 posto. Drugi veliki projekt, na koji sam osobito ponosan, je projekt izgradnje fotonaponske elektrane koji realiziramo s gradom Šapcom kroz međugraničnu suradnju.Od 110 projekata upravo je proglašen najkvalitetnijim i zauzima prvo mjesto što znači priznanje ljudima koji su ga radili, isključivo lokalne mlade snage, iz Industrijskog parka. Koristili smo naš “know-how” i uspjeli. Bez obzira koliko smo mali grad, grad smo znanja i grad odličnih ljudi što su potvrdili svi koji su na projektu radili. Sljedeća stvar koju smo napravili je poduzetnička infrastruktura. Naša Industrijska zona je dužine tri kilometra, od kojih je na dva kilometra izgrađena kompletna infrastruktura. Novim projektom u vrijednosti od 6,3 milijuna kuna rješavamo cestu i kompletnu infrastrukturu u preostalom dijelu i cijelu zonu od 700.000 kvadratnih metara otvaramo na raspolaganje novim investitorima s kojima u zadnje vrijeme vodimo stalne i kvalitetne razgovore.

Kruna naših napora je projekt Centar kompetencija za napredno inženjerstvo, projekt na kojem se studiozno radilo gotovo dvije i pol godine, priča vrijedna 119 milijuna kuna, istraživačkom centru sa sedam partnera, jednom od najboljih takve vrste u Hrvatskoj. Velik je to projekt, velik izazov, ali vjerujem da ćemo ga uspješno realizirati. Teško mi je reći na koji sam najponosniji, ali moj je problem što u svakom sudjelujem sto posto i do kraja.

Uz, čini se, uspješno poticanje gospodarstva, u gradu je primjetan i rast zaposlenosti, kao i pad nezaposlenosti, ali i što je još važnije, pokretanje velikog investicijskog ciklusa u vrijednosti od 585 milijuna kuna, koji se odvija u gospodarstvenoj zoni. U čemu je tajna?
U travnju 2016. godine, kada smo preuzeli upravljanje gradom, zaposlenih je bilo 3.710. U ovom ih je trenutku 4.900. Nezaposlenih je tada bilo 1.700, danas oko 600.Cilj nam je doči do brojke od 5 tisuća zaposlenih i nešto ispod 500 nezaposlenih, što je prije izgledalo neostvarivo, ali čini se kako smo uspjeli. I, da kritičari će sigurno reći kako brojke tako izgledaju zbog velikog iseljavanja, na što ni mi, kao i cijela Slavonija, nismo potpuno imuni, ali matematika nam u svakom slučaju, ide u prilog. Kada je riječ o investicijama, ključ je prije svega u sinergiji, dobrom odnosu s investitorima, što je svakodnevni dio mog prvog i pravog zanimanja, a što mi na funkciji gradonačelnika, itekako dobro dođe. Zanimljivo je to kako pri suradnjama u poslovnom svijetu, svi imaju zajednički cilj, dok vam u politici podmeću nogu. Moja ekipa i ja smo uključivi, spremni surađivati sa svima kojima je u interesu dobrobit grada, jer sam, u konačnici, jedino iz lokalpatriotskih razloga tu gdje jesam. Možda ima nešto i u pravoj motivaciji, obzirom kako se iskreno veselim svakom novom projektu, kao i u činjenici da svi koji dolaze k nama ulagati , znaju da je Nova Gradiška, kada je riječ o biznisu svojevrsna “free zona”, područje u kojem nema političkih igara i gdje svi mogu surađivati sa svima ako to ide na ruku sredini i zajednici.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: D.Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn