GRADONAČELNICA PLETERNICE ANTONIJA JOZIĆ – Početak novog mandata u znaku e-inkubatora i sufinanciranja školskih udžbenika

Datum objave: 03. 8. 2017. | Kategorija: Razgovori

nn28

PLETERNICA –  Trend dobrih projekata i ideja za budućnost nastavlja se i u novom mandatu pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić. Novi projekt inkubatora namijenjenog IT sektoru posebno bi mogao biti zanimljiv mladima, obrazovanima i informatički orijentiranim osobama, a uz odluku o sufinanciranju školskih udžbenika, radi se i na platformi za e-pleternicu pa će primjerice, roditelji svoje zahtjeve moći podnijeti kroz aplikaciju, bez previše administracije. O tome smo više doznali u razgovoru s gradonačelnicom.

Pleternica bi trebala postati bogatija za još jedan projekt kojemu je cilj jačanje gospodarskih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta, novi projekt posebno bi mogao biti zanimljiv mladim i informatički orijentiranim osobama. O čemu se radi?
Sretna i ponosna sam što je prvi EU-projekt u mom novom mandatu projekt izgradnje e-inkubatora. Kad je objavljen natječaj razmišljali smo što prijaviti. Imali smo spremnu tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu za nadogradnju zgrade gradske uprave. S druge strane analize koje radimo iz godine u godinu, upiti poduzetnika, potencijalni poticaji za samozapošljavanje i želja da mlade, visokobrazovane osobe vratimo nakon fakulteta u rodni grad odvela nas je u smjeru inkubatora namijenjenog IT-sektoru. Činjenica je da nam mladi ljudi, nakon završetka fakultetskog obrazovanja, ostaju raditi ili svoje tvrtke osnivaju u gradovima u kojima su studirali. Izgradnjom ovog inkubatora, besplatnim konzultantskim uslugama, sufinanciranim najmom poslovnog prostora, umrežavanjem s IT sektorom i stručnom podrškom u prve tri godine njihovog poslovanja želimo ojačati naše gospodarstvo i povećati broj zaposlenih. Prema posljednjem istraživanju Europskog parlamenta, 20 država iz EU izvijestile su deficit IT kadrova. Velika potražnja za kvalitetnim IT kadrom s jedne strane otvara prostor za razvoj IT industrije u Republici Hrvatskoj. S druge strane, razvijene zapadne zemlje koje imaju kontinuiran rast potreba za IT uslugama, a pružaju adekvatne uvjete i podršku razvoju IT industrije, privlače veliki broj stručnog kadra, te na taj način devastiraju IT potencijal zemalja koje još nisu prepoznale značaj ove privredne grane.  Upravo zato držimo iznimno važnim project e-inkubatora u Pleternici. Zahvaljujući modernim komunikacijama posao IT profesionalaca ne poznaje granice. Hrvatska na godinu izveze više od milijardu kuna IT usluga. Tržište je praktički svugdje. Može se bez problema iz Pleternice raditi za klijenta u Sloveniji, u SAD-u, u Australiji…
Podsjećam i na činjenicu je da u prethodne četiri godine bilježimo porast broja tvrtki i zaposlenih u trgovačkim društvima registriranim u Pleternici no to je još uvijek daleko od zadovoljavajućeg i od potencijala kojeg naš grad ima.

Kakvo je stanje s gradskim proračunom, najavili ste već i neke vrlo dobre vijesti?
Izvršenje proračuna pokazalo je pozitivne trendove kojih sam bila svjesna još u prošloj godini. Prvenstveno tu mislim na EU fondove koji su nam konačno na raspolaganju i stabilno punjenje proračuna iz vlastitih prihoda. Prihodovna strana proračuna tako se punila 60% u odnosu na plan dok je rashodovna bila oko 45% plana što znači da pažljivo upravljamo troškovima. Ohrabrena tim rezultatima donijela sam odluku da ću u okviru prvog rebalansa proračuna predložiti stavku sufinanciranja troškova nabave školskih udžbenika svim učenicima osnovnih škola s prebivalištem u Gradu Pleternici u visini od 30%. Ove godine planiram predložiti i novi socijalni program za socijalno najugroženije građane koji bi se primijenjivao od 2018. godine, a u završnoj fazi je i prijedlog gospodarskog programa našeg grada za 2018.-2020. godinu u okviru kojeg ćemo značajna sredstva usmjeriti u malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo kroz direktne subvencije koje bi trebale pridonijeti povećanju broja tvrtki i zaposlenih.

Koje još aktivnosti  građani mogu očekivati?
Uoči lokalnih izbora građani su na svoje kućne adrese dobili Program Hrvatske demokratske zajednice za razdoblje 2017.-2021. Sve što je u tom programu navedeno građani mogu očekivati od mene i mojih suradnika. Neki dan smo, ni dva mjeseca nakon izbora, revidirali program i već je 21 stavka od 71 planirane odrađena ili su za istu osigurana sredstva i ide u realizaciju. Teško je sad nabrojati sve te projekte, u planu nam je do kraja godine pripremiti aplikaciju u koju ćemo unijeti sve projekte te će građani vrlo jednostavno moći pretraživati planirane investicije s njenom okvirnom vrijednošću. Iako često govorim o svim našim projektima i investicijama često se nađem u poziciji da građani pitaju ista pitanja, možda nisu čitali neke članke i intervjue i previdjeli su te informacije u hrpi vijesti koja dolazi iz našeg grada, možda informacija nije bila dovoljno jasna. Zato će na jednom mjestu uskoro imati sve.
Isto tako razvijamo platformu za e-pleternicu odnosno mogućnost ostvarivanja određenih prava  putem aplikacije na web-stranici grada. Upravo radimo na aplikaciji kroz koju će roditelji moći podnijeti zahtjev za sufinanciranje školskih udžbenika. To nam je prva takva aplikacija i u neku ruku “test” posebice zato jer očekujemo oko 800 zahtjeva. Smanjili smo dokumentaciju na najmanju moguću mjeru, jedan dio ćemo dobiti službenim putem, npr. popis učenika škole ili provjeru prebivališta. Željeli smo na taj način smanjiti bespotrebnu administraciju i troškove roditeljima. Zamislite samo da je svaki roditelj trebao izvaditi potvrdu da je dijete upisano u školu ili potvrdu o prebivalištu. To je samo oko 3.200 dokumenata koje u ovoj proceduri nećemo zahtijevati.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn