GRADONAČELNICA PAKRACA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ: Za Pakrac se mora čuti, to je grad kojima ima priliku za uspjeh

Datum objave: 25. 9. 2019. | Kategorija: Razgovori

PAKRAC – Od 24. do 28. rujna ove godine gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, boravit će posredstvom Ženskog poduzetničkog centra u Švicarskoj na sajmu turizma, poduzezništva i gastronomije kako bi predstavila potencijale ulaganja i ekonomske suradnje u pakračke turističke, poljoprivredne, ali i gospodarske projekte. S gradonačelnicom Blažević razgovarali smo uoči ovog značajnog putovanja.

S početkom rujna Pakračani su dočekali i početak sve intenzivnijih i sve vidljivijih radova na uređenju središnjeg gradskog trga. Uz veliki i za grad posebno značajan projekt, tu je i niz drugih, pripremljenih i planiranih, čiji je cilj podizanje standarda življenja?
Iako jedan od većih, projekt urbanističko-arhitektonskog uređenja Trga bana Josipa Jelačića i Ulice hrvatskih velikana, vrijedan 7,5 milijuna kuna, nije i jedini koji se, u ovom trenutku, provodi na području Grada . Ipak, riječ je o projektu kojem se svi, i moji sugrađani i ja osobno, posebno radujemo, jer vjerujem kako je Pakrac zaslužio primjeren prostor kao mjesto budućeg okupljanja, druženja i održavanja manifestacija. U svakom slučaju, radovi idu planiranim tijekom, a nakon onih manje vidljivih, jer projekt uključuje i sve “podzemne” instalacije, na red su došli i oni površinski. Postavljeni su rubnjaci, označene trase budućih pješačkih staza. Po završetku radova ispred zgrade Grada, slijedi uređenje prometnica, a potom, u sljedećoj fazi i uređenje Ulice hrvatskih velikana. Iako bi svi voljeli da je to i brže, vjerujem kako će nas vrijeme poslužiti i kako ćemo, bude li sve išlo kako je i planirano, do polovice iduće godine, imati novi suvremeni, urbani trg, stoga molim svoje sugrađane za još samo malo strpljenja. Uz projekt uređenja najužeg gradskog središta, tu je i projekt vodoopskrbe u naseljima sjeverozapadnog dijela Grada, financiran, kao i trg, iz mjera ruralnog razvoja, koji provodi naša tvrtka “Vode Lipik”. Riječ je o projektu “teškom” više od 7 milijuna kuna kojim je planirana izgradnja ukupno 38 kilometara nove vodovodne mreže i čijim će dovršetkom oko 700 novih domaćinstava biti priključeno na javni vodoopskrbni sustav. Dugoročno, osigurat će to bolju kvalitetu života stanovništva ali i stvoriti uvjete za razvoj naselja. Slijedi nam i projekt energetske učinkovitosti sportske dvorane koju čeka kompletna rekonstrukcija, a u tijeku je i javna nabava za energetsku obnovu zgrade bolnice.

Uz aktualne i planirane projekte, rujan je vrijeme i intenzivnih priprema za središnju gradsku manifestaciju, Slavonski banovac, ali i dobar trenutak za promišljanje o turizmu i profiliranje i pozicioniranje grada, jer priča je to koja u Pakrac dovede i značajan broj gostiju?
Manifestacije su upravo ono po čemu je Pakrac posljednjih godina sve prepoznatljiviji, ali i jedan od aduta s kojim se možemo pridružiti priči o kontinentalnom turizmu koji , po mom mišljenju, buja. Prilika je to koju moramo iskoristiti, jer spomenutih gradskih manifestacija nema svaki vikend. Stoga su, ove koje održavamo i koje su se isprofilirale, i organizacijski i logistički, iznimno zahtjevne. Na prvom mjestu to je naš Slavonski banovac, uistinu jedinstveni srednjovjekovni sajam čije ovogodišnje izdanje pripremamo za 19.listopada, a onda i Multipak, priča kakvom se ne mogu pohvaliti ni daleko urbanije sredine, događaj značajan u regionalnim, pa i europskim okvirima, tehnološki moderan i turistički, itekako atraktivan, jer u Pakrac dovede goste iz više svjetskih zemalja. Uz manifestacije zanimljive širokom krugu posjetitelja, tu su i one manje, lokalnog karaktera, ali i itekako važne, jer to govori o kvaliteti življenja u gradu. Vrijedno je spomenuti i kako već treću godinu jako dobro surađujemo s Memorijalnim centrom Domovinskog rata iz Vukovara zahvaljujući kojoj nam je, tijekom prošle školske godine, u grad stiglo više od 4 tisuće učenika iz osnovnih škola svih pet slavonskih županija. Suradnja se nastavlja, baš kao što se nastavljaju i dolasci u Pakrac, jer osnovnoškolci nam se redovno javljaju i sa željom da ovdje provedu “školu u prirodi”, za što su Omanovac i naše odmaralište Matkovac, kao stvoreni. Sve to potvrđuje i naše uvjerenje kako Pakrac, uz manifestacije koje nastojimo učiniti što boljima i prepoznatljivijima, predstavlja zanimljivu destinaciju kontinentalnog turizma, s čime treba upoznati i potencijalne goste. “Uloga” je to i novog turističkog slogana- “Pakrac-mali grad za velike doživljaje”. Značajan potencijal, u tom smislu, svakako je i zona bivše tvornice Papuk koju je Grad kupio i tako postao i vlasnik nekoliko velikih parcela tog kompleksa za koje postoji i interes investitora. Sve ono što Pakrac ima i što može ponuditi, kako u turističkom tako i poduzetničkom smislu, predstavit ćemo u Švicarskoj, na velikom sajmu turizma, poduzetništva i gastronomije. Riječ je o prilici koju su dobili Gradovi Pakrac i Poreč, putovanju na koje idemo zahvaljujući suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom i činjenici kako je Pakrac jedan od gradova prijatelja ženskog poduzetništva. Putovanje u Švicarsku bit će i prilika za sastanak s kolegom, gradonačelnikom Berna i veleposlanicom RH. Za taj smo se posjet jako dobro pripremili i vjerujem da ćemo ga najbolje moguće iskoristiti.

Uz aktualne planove, ideje i projekte u pripremi, što su najveći izazovi?
Zasigurno-kako u gradu zadržati mlade, ali i u Pakrac dovesti nove obitelji, što nas ponovno vraća na sve ono ranije rečeno-razvoj kontinentalnog turizma, poduzetništva i što bolje predstavljanje i pozicioniranje grada. Za Pakrac se mora čuti i shvatiti kako je riječ o gradiću koji sigurno ima priliku za uspjeh. Prije svega, to je blizina Zagreba, pa blizina zračne luke i autoceste, činjenica kako smo svega 20 kilometara udaljeni od izlaza Okučani, isto toliko od izlaza Novska i 40 km od Kutine, što čini iznimnu geografsku poziciju i prednost koju volimo isticati i koja bi, nekome, tko, možda razmišlja o dolasku, itekako mogla biti zanimljiva i korisna, što nas, opet vraća turizmu, poduzetništvu i gospodarstvu. Pozitivnu činjenicu predstavlja i sve veći interes investitora, puni inkubatori, povećani broj novih obrta, a ono što posebno veseli je i podatak kako, unatoč sve prisutnim, negativnim trendovima, ne samo da nemamo problema s upisom djece u škole, nego je i taj broj neznatno povećan, a tako će biti i sljedeće godine. Dobra vijest je i da je ove godine u pakračkoj bolnici kojoj, uz grad, gravitiraju i pacijenti iz Lipika, Garešnice, Novske, pa i Daruvara, rođeno 60-ak djece više nego li u istom razdoblju prošle godine, što zasigurno veseli i ostale kolege gradonačelnike. Povod za optimizam vidim i činjenici da je naše područje prošle godine doselilo 100-ak ljudi, što je podatak koji sam saznala neki dan u razgovoru s načelnikom Policijske postaje. Ipak i pored pokojih dobrih pokazatelja, ne smijemo zaboraviti ni one loše, poput većeg mortaliteta od nataliteta, ali upravo su to izazovi s kojima se moramo nositi i za koje trebamo pronaći rješenja.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn