GRADONAČELNICA PAKRACA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ: Trudimo se omogućiti mladima da u Pakracu imaju sve što im je potrebno za ugodan život

Datum objave: 17. 7. 2018. | Kategorija: Razgovori

NN4

PAKRAC – Iako o službenom godišnjem odmoru ne razmišlja jer posla, kaže, uvijek ima, ljetno zatišje i prvo „tromjesečje“ nakon Dana Grada, i više je nego pogodno vrijeme za rekapitulaciju učinjenoga i najavu planiranoga do kraja godine. O aktivnostima, projektima i planovima koji očekuju Pakrac, razgovaramo s gradonačelnicom Anamarijom Blažević.

Prethodna tri mjeseca, od Dana grada, bila su, čini se, iznimno intenzivna u životu Pakraca? Puno je događanja, puno projekata…
Da, u pravu ste. Iza nas je puno događanja i puno projekata. Prije svega tu moram spomenuti projekt uređenja središnjeg gradskog trga, završetak izgradnje zemljanih teniskih terena, projektnu dokumentaciju za zgradu stare psihijatrije, pa značajno poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjem vrtiću, nedavno uveden program demografskih i pronatalitetnih mjera pod nazivom 3+, dakle čitav niz događanja i projekata među kojima je, svakako najvažniji i onaj o kupnji više od 130.000 m2 nekadašnje tvornice „Pakpuk“. Riječ je o zemljištu u stečaju i zgradi koje se nadovezuju na našu poslovnu zonu, a koja je, ovim potezom, povećana za oko 150.000 m2. Papuk je otišao u stečaj, nakon toga i tvrtka „Ferdinand“ iz čije smo stečajne mase kupili zemljište i zgrade. Osobno mi je strašno bilo gledati toliku nebrigu oko nekadašnje „hraniteljice“ pakračkih obitelji, jer riječ je o tvornici koja je svojevremeno zapošljavala 1200 radnika, zgradu obraslu korovom, i sve to dok nam je istovremeno potrebno zemljište. Za širenje Zone, za nove investicije. Zbog svega toga, riječ je o odluci na koju sam iznimno ponosna.

Jedan od projekata koji će, zauvijek promijeniti vizuru grada kakvu znamo i koji smo kratko već spomenuli, zasigurno je projekt obnove središnjeg trga koji ,vjerujem, iznimno veseli Pakračane ?
Da, naš grad je zaslužio da mu se više posvetimo i u smislu uređenja, što je i krajnji cilj projekta rekonstrukcije Trga koji se priprema nekoliko godina. Kako je riječ o  prostoru u zoni zaštite, pažljivo se gledalo na svaki i najsitniji detalj, a u pripremi projekta sudjelovao je i Konzervatorski odjel . Iz Mjere 7.4.1. osigurali smo bespovratnu potporu u iznosu malo manjem od 7.500.000,00 kuna, u pripremi je i slijedi nam javna nabava,  a onda, krajem ove, najkasnije početkom sljedeće godine i realizacija, odnosno početak građevinskih radova.

N7

Dobre se stvari događaju i u kulturi i u školstvu, što dokazuje i srednja škola Pakrac koja je odabrana u program „Škola za život“?
Djeca i mladi su u našem fokusu. Raduje me energetska obnova zgrada koje su u funkciji odgoja i obrazovanja. Iz ministarstva demografije odobreno nam je 750 tisuća kuna za poboljšanje uvjeta u dječjim vrtićima, uvodimo produženi boravak u matičnu osnovnu školu, novi program je uveden u srednjoj školi Pakrac, sportske i kulturne udruge puno pažnje posvećuju radu s djecom i mladeži, a zajednički projekat Grada Pakraca i udruge mladih Mali most je dobio 690 tisuća kuna iz ESF “Podrška programima usmjerenim mladima“ za Klub mladih u kojemu će mladi moći organizirati svoje slobodno vrijeme.

Da će jednako aktivno i intenzivno biti i tijekom ljeta, najavio je i ovogodišnji Multipak, manifestacija kakve se ne bi postidjele ni prave europske sredine?
Multipak je naš brend, produkt javno-privatnog partnerstva koji se odlično razvija i na koji smo svi ponosni, posebno na njegovo ovogodišnje izdanje. Riječ je o manifestaciji kakve nema u Republici Hrvatskoj, pa ni šire, zbog koje ime Pakraca među audiofilima, sada, itekako nešto znači. Osim Multipaka, zahvaljujući vrijednom radu naših ustanova u kulturi i obrazovanju , ove smo godine u okviru Pakračkog ljeta imali manifestaciju „Tragovima obitelji Janković“, koja je, na grad i njegovu povijest, ostavila veliki trag, a tu je i COOLturno ljeto, u organizaciji Knjižnice i Muzeja, u kojem će naši sugrađani tek moći uživati.

Čini se kako su mladi i njihove potrebe i i dalje glavni interes. Dokazuju to značajna ulaganja u Klub mladih, novoizgrađeni teniski tereni, a onda i poseban program demografskih mjera?
Kako sam napomenula, djeca i mladi su nam u fokusu rada. Osluškujemo njihove želje i potrebe. Dio želja traži značajna financijska sredstva pa to pripremamo za natječaje za sufinanciranje, dok jedan dio uspijemo realizirati uz financiranje sredstvima proračuna. Još ove godine treba zaživjeti i najavljivani park za pse. Trudimo se omogućiti mladima da imaju u Pakracu sve što im je potrebno za ugodan život. Upravo smo u fazi realizacije projekta hot spot točke u Dvorištu kurije Janković, koji će omogućiti besplatan Internet na navedenoj lokaciji.

1-TRI-PLUS

Spomenuti Multipak, pa Pakračko ljeto kulture, povijesna priča Tragom Jankovića, a onda i središnja i najpoznatija gradska manifestacija- Slavonski banovac dokazuju kako se u gradu sve više promišlja i o turizmu?
Svakako, jer i mi želimo biti dio sve aktualnije priče o razvoju kontinentalnog turizma. Osim toga, itekako imamo i što ponuditi i vlastiti turizam bazirati na nekoliko stvari. Prije svega, to su povijest i kultura, priroda, ali i Domovinski rat. Drago mi je što i sve veći broj ljudi upravo turizam počinje prepoznavati kao granu gospodarstva s potencijalom, ali to nam još uvijek nije dovoljno. Turistički radnici trebaju se umrežiti, u čemu bi ulogu koordinatora trebala preuzeti  naša Turistička zajednica. Okupljajući, prezentirajući i promovirajući. Na području turizma treba još puno raditi i to će zasigurno biti jedan od ciljeva i našeg smjera rada u nadolazećem razdoblju.

Što još sve Pakrac očekuje do kraja godine?
Dosta smo rekli, ali spomenimo još i na oko manje, iako za stanovnike iznimno značajne, infrastrukturne, komunalne projekte , poput uređenja i izgradnje pješačkih staza, asfaltiranje cesta, arheologije, nastavka radova na Spahijskom podrumu, aglomeracije. Niz je aktivnosti koje u Gradu Pakracu svakodnevno provodimo i na kojima vriijedno rade naše stručne službe.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn