GRADONAČELNICA PAKRACA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ – “Poduzetništvo i turizam ključ su bolje budućnosti Pakračana”

Datum objave: 30. 9. 2017. | Kategorija: Razgovori

anamarija

PAKRAC – Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca mlada je snaga u politici, a ta mlada snaga, kao što vidimo i na primjerima drugih gradova naše županije radi dobre stvari za sve stanovnike. Naime, u četvrtak  je bila svečana primopredaja ključeva novoizgrađenih stanova nosiocima stanarskog prava stečenih prije Domovinskog rata. Zgrada je izgrađena 2010. godine, a tad su radovi i stali zbog recesije u građevinskom sektoru. Mlada gradonačelnica, u suradnji s državnim tajnikom, Nikolom Mažarom, riješila je taj problem u godinu dana na zadovoljstvo svih korisnika tih stanova.

“Nažalost, nije nas zaobišlo ono što se događa u Slavoniji, ali se to kod nas događa ipak u manjoj mjeri. Po statistikama iz naše osnovne škole, samo troje djece manje je upisano ove školske godine. Ne treba nas to ohrabrivati, ali svakako nas treba potaknuti da ono što radimo, možemo i bolje napraviti. Ono što mi pokušavamo napraviti i što ja uvijek govorim, a to je da treba vratiti optimizam. Smatram da su ljudi postali prepesimistični te da gledaju na stvari samo iz negativnog kuta”, za početak našeg razgovora rekla je gradonačelnica Pakraca.

Pakrac ima dva gospodarska inkubatora, Pleternica će također uskoro dobiti drugi, a Požega se priključuje priči sa svojom poduzetničkom zonom.”Mi smo tu davnih dana poduzeli korak naprijed prema poduzetnicima. Sad osmišljavamo i nove stvari, Pakracu je to potrebno, a možda će uskoro biti potrebe i za trećim inkubatorom. Svakako širimo gospodarsku zonu, grad je osigurao 18 i pol tisuća kvadrata, baš u gospodarskoj zoni namijenjeno poduzetnicima. Za sljedeću godinu planiramo stimulacije u vidu novčanih potpora poduzetnicima. Sljedeća godina je dvjestota obljetnica obrtništva u Pakracu. U skladu s tim ćemo se više posvetiti edukacijama i potpori poduzetnicima kao što sam već navela.Talijanska nacionalna manjina je vezana kako za obrt, tako i za turizam i gastronomiju u Pakracu, a suradnjom grada i pakračkih Talijana radi se na brendiranju talijanske konjske salame.

Gradonačelnica kaže kako potiču i još više žele potaknuti razvoj turizma.”Protekle godine, o čemu je portal Slavonski.hr i pisao i hvala vam na tome, pokrenuta su vrlo uspješna arheološka istraživanja. Otvorene su tri sonde i pokazale su izvrsne rezultate. Bila sam u Ministarstvu kulture i dobila obećanje da će se nastaviti istraživanja s puno većim sredstvima nego do sad. Tu je i prva kovnica novca u Slavonskom banovcu iz 1256. Smatram da je to isto jedan brend koji trebamo osnažiti”, rekla je Blažević.

Dodaje kako svi koji dođu u Pakrac prvi put ostanu oduševljeni i zatečeni u pozitivnom smislu, a imaju informacije da se rado i vraćaju.”Također, imamo hotel koji je kategoriziran s tri zvjezdice, i to je po mom saznanju jedini kategorizirani hotel u našoj županiji. Tu se također može puno toga napraviti, prvo i osnovno proširiti kapacitete. Na izletištu Omanovac je jedan poseban doživljaj i ugođaj s prekrasnim pogledom od kojeg zastaje dah tako da sigurno imamo puno potencijala koji trebamo iskoristiti i svim se silama trudimo i trudit ćemo se.

Poznato je da su svi gradonačelnici i načelnici u Požeško-slavonskoj županiji stranački kolege.”Velika i jako pozitivna stvar je što smo svi gradonačelnici požeško-slavonskih gradova stranački kolege i generacijski vrlo blizu. Gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić, i ja smo ista generacija. Velike suradnje između svih nas ima i koliko je ta suradnja dobra za nas, jer dobijem savjete iz prve ruke od kolegice koja je sad već u trećem mandatu, toliko je dobra i za građanstvo jer znamo da zajednički radimo, zajednički nastupamo i prema Zagrebu. Svi imamo potporu na svim razinama u županiji i to je jako dobro”, zaključila je naš razgovor Blažević.

TEKST: Bojan Miščević        FOTO_ B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn