GRADONAČELNICA PAKRACA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ: Iako uvijek težimo boljem, vjerujem da smo na dobrom putu

Datum objave: 24. 1. 2019. | Kategorija: Razgovori

PAKRAC – Nakon intenzivno radne 2018., nova 2019.godina, Pakračanima i Pakračankama donosi nastavak brojnih aktivnosti čiji je primarni cilj stvoriti bolje uvjete za život u gradu i okolnim naseljima. Jer, projekti imaju smisla, samo ako su rađeni za ljude, mišljenja je prva žena Grada, gradonačelnica Anamarija Blažević.

Novi projekti i novi sadržaji, ali i čitav paket mjera za zapošljavanje, poticanje razvoja poduzetništva, demografiju, uz kontinuiranu i trajnu brigu o djeci i mladima- obilježili su 2018.godinu u Pakracu?
Uz želju da stvorimo bolje uvjete i podignemo standard življenja u našem gradu i svim naseljima, proteklu smo se godinu trudili ulagati u sve segmente-vodnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu, gospodarstvo, stanovanje. Gradili smo i rekonstruirali ulice i nogostupe, nastavili s izgradnjom sustava otpadnih voda. Zadanim tempom ide i sanacija odlagališta otpada, a uspjeli smo privući i značajna sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, zgrade dječjeg vrtića i osnovne škole, te sportske dvorane. Krajem godine počeli su i radovi na iznimno važnom projektu vodoopskrbe 11 naselja sjeverozapada, a čekamo i nastavak „priče“ oko aglomeracije. Uz materijalna i infrastrukturna poboljšanja, kroz dva novopokrenuta programa nastojali smo poticati zapošljavanja i razvoj poduzetništva, pomoći obiteljima s troje i više djece, dugotrajno nezaposlenim ženama, starima i nemoćnima.

Djeca i mladi i protekle su godine bili u fokusu svih programa i aktivnosti?
Osobno, čvrsto vjerujem kako, da bi bili uspješni, u svemu trebamo krenuti od djece i njihovih potreba, te im, prije svega, pružiti dobre uvjete za odgoj i obrazovanje, ali i sadržaje i aktivnosti potrebne za ugodno i kvalitetno odrastanje. Upravo stoga smo tijekom cijele prošle godine puno pažnje posvetili djeci i mladima. Izgradili smo teniske terene, skate-park, vau park, na inicijativu mladih osnovan je Klub mladih „Aurora“. Značajna smo sredstva uložili i u Dječji vrtić, prije svega, u materijalne uvjete. Završeni su radovi na energetskoj obnovi područnog vrtića Prekopakra, počeli građevinski zahvati na zgradi matičnog vrtića – sredstvima Ministarstva demografije u iznosu od oko 750 tisuća kuna i gradskim, proračunskim, od oko 370 tisuća. Dio sredstava bit će iskorišten i za izmjenu sanitarnih čvorova, novu ogradu, a u planu je i urediti parkiralište, postaviti nadstrešnice i opremiti dječje igralište novim spravama. Poboljšanja materijalnih uvjeta prati i kvaliteta pedagoških standarda, čemu u prilog govori činjenica kako razmišljamo o produljenju radnog vremena vrtića do 21 sat, što ćemo odlučiti nakon provedene ankete među zaposlenim roditeljima. Novo, produljeno radno vrijeme otvorit će i mogućnost sportskih, dramske i radionice stranog jezika, a zahvaljujući prolasku na još jednom projektu, na dvije godine smo uspjeli zaposliti logopeda i pedagoga. Dužnost je to i obveza i nas kao osnivača, jer riječ je o profilu stručnjaka potrebnih svakoj predškolskoj ustanovi budući da dječji vrtići, uz primarnu odgojnu funkciju, sve više postaju i uslužna djelatnost i pomoć roditeljima. Potičući lokalne proizvođače i svijest o važnosti zdrave prehrane, po uzoru na Veteranski centar u Lipiku dogovorili smo suradnju između vrtića i lokalnih OPG-a i tako našim najmlađima osigurali domaći med, mlijeko i mliječne proizvode. Osobno vjerujem kako su ulaganja u djecu i mlade najvrjedniji ulozi, jer način je to na koji od njih stvaramo odgovorne građane, što je, na kraju krajeva i prioritet u strateškom razvoju Grada. Treba istaknuti i dobru suradnju s osnovnom školom, prije svega kroz sufinanciranje cijene produženog boravka i besplatne udžbenike za što smo ove godine u proračunu predvidjeli oko 350 tisuća kuna, kvalitetan odnos s glazbenom školom, a tu je i „priča“ o Spahijskom podrumu, dio velikog i značajnog županijskog turističkog projekta Svijet graševine, koji će biti financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Veseli me i što smo prošli na projektu energetske učinkovitosti sportske dvorane, jer puno ulažemo i u razvoj sporta, koji bi, uspijemo li se pozicionirati i predstaviti kao grad djece i mladih, što nam je želja i vizija, trebalo inkorporirati i u turističku ponudu grada.

Među brojnim projektima ovu će godinu, prije svega, obilježiti projekt obnove Trga bana Jelačića, glavnog pakračkog trga, kojim će grad dobiti novu, suvremenu vizuru?
Tako je. Riječ je o, uistinu, značajnom projektu ukupne vrijednosti od oko 8,8 milijuna kuna od kojih će čak 7,5 milijuna biti sufinancirano kroz Podmjeru 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uljučujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.“ Sredstva su namijenjena temeljitoj obnovi i rekonstrukciji Ulice hrvatskih velikana i dijela Trga bana Josipa Jelačića do županijske ceste koja spaja Strossmayerovu s ulicom kneza Branimira, na ukupno 8120 četvornih metara. Projekt obuhvaća obnovu kompletne podzemne komunalne infrastrukture, izgradnju novog parka s preseljenjem spomenika žrtvama fašizma na južni dio, obnovu prometnica ispred općinske zgrade, popločavanje prometne površine u Ulici hrvatskih velikana i središnjeg dijela trga koji će, jednim dijelom, postati pješačka zona, kao i izgradnju popratne urbane i parkovne opreme. Obnovom trga, grad će dobiti novu suvremenu vizuru kakvu odavno zaslužuje, a dugoročno, i sasvim novu prometnu strategiju koju će izraditi stručnjaci prometnog instituta.

Uz razvoj poduzetništva i obrta, i turizam počinje davati rezultate, prije svega kroz sve prepoznatljivije manifestacije poput sajma Slavonski banovac i Multipak-a?
Veseli me da su upravo kvalitetno organizirane manifestacije razlog dolaska u Pakrac, što iz godine u godinu potvrđuje sve veći broj posjetitelja. Dokazao je to i 10.Slavonski banovac, posjećeniji i sadržajniji nego ranijih godina i po prvi puta, prilagođen djeci i mladima. Potvrda je to i onoga što smo znali, ali i što ponovno moramo osvijestiti- u Pakrac se oduvijek dolazilo trgovati i sajmovati zbog čega je upravo ovdje iskovan i novac po kojem manifestacija nosi ime. Sve prepoznatljiviji je i Multipak, jedinstvena „priča“ na koju smo ponosni svi u gradu, odavno prepoznata i izvan granica Hrvatske . Dodajmo tome prirodne i geografske adute, blizinu Zagreba, nezagađenost, pitku i zdravu vodu, gastronomiju, bogatu narodnu baštinu i eto sjajnih mogućnosti za razvoj turizma. U svakom slučaju, vjerujem kako smo na dobrom putu.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. P./M. Barčan

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn