GRAD PRIJATELJ PODUZETNIKA – Grad Nova Gradiška poduzetnicima sufinancira izradu projektne dokumentacije i kamatu

Datum objave: 17. 2. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

NG

NOVA GRADIŠKA – Strateški promišljajući o razvoju i pozicioniranju grada kao prijatelja poduzetnika, stvarajući istovremeno preduvjete za korištenje EU fondova, na inicijativu prvog čovjeka grada, gradonačelnika Vinka Grgića, Novogradiščanima je predstavljen ESIF, program mikro i malih zajmova.

Pojednostavljeno, riječ je o zajmovima koji predstavljaju kredite subvencionirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Programi su to u skladu s politikom Europske unije koja teži distribuciji novčane pomoći za razvoj malih i srednjih poduzetnika putem ovakvih vrsta pozajmica, a tek u manjoj mjeri putem bespovratnih sredstava. Na temelju navedenog programa HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva izravno odobravati male zajmove s ciljem kreditiranja uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i razine potrebnih sredstava, cilj je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika u svrhu osnivanja obrta i trgovačkih društava, modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja, samozapošljavanja, zadržavanja postojećih, ali i povećanja broja novih radnih mjesta.  Iako su ESIF zajmovi, kao i mogućnost da „ih se ugrabi“ u prvoj javnoj prezentaciji  zainteresirali tek 20-ak novogradiških poduzetnika, riječ je o priči koja dugoročno prati strategiju razvoja grada, te bi ga, prema viziji aktualne gradske vlasti, trebala pozicionirati kao grad-prijatelj poduzetnika.

A imidž upravo takvog grada, Nova Gradiška bi, poslušaju li kolege gradski vijećnici gradonačelnika i na jednoj od slijedećih sjednica Gradskog vijeća njegov prijedlog i usvoje, mogla početi kreirati vrlo skoro. Riječ je o, kako je u uvodu prezentacije ESIF zajmova rekao prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, brojnim olakšicama i aktivnostima usmjerenim prema poduzetnicima,  s kojima, na jednoj od slijedećih sjednica,  planira upoznati kolege gradske vijećnike. Olakšice su, prije svega, namijenjene ugostiteljima-povećanju PDV-a, odnosno smanjenju poreza na potrošnju s 3 na 1,5 posto. Osim toga, grad planira pomoći i proizvođačima smanjenjem cijena komunalnih doprinosa na 8 kuna po kubiku. Želeći afirmirati poduzetništvo, ali i kreirati drugačiju, pozitivniju klimu u gradu, u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, od slijedećeg mjeseca pa sve do prosinca,  u planu je provesti 12 poduzetničkih radionica. Ipak, jedna od najvažnijih aktivnosti usmjerenih prema gospodarstvu, ali i pozicioniranju Nove Gradiške kao grada -prijatelja poduzetnika, svakako je pomoć i sufinanciranje projektne dokumentacije, izrada poslovnih planova i obrazaca poduzetnicima s područja grada potrebnih za prijavu na natječaje HAMAG-a, odnosno dobivanje ESIF kredita.

Riječ je, naime o kreditima čiju bi glavnicu plaćali obrtnici, dok bi kamate u cijelosti sufinancirao grad.Sve je ovo ,tek, dio gradskog gospodarskog programa od sedam, osam točaka, koji će uskoro biti prezentiran,  a koji prati i izradu ključnog dokumenta, Strategije razvoja grada. Svjesni kako su Hrvatskoj na raspolaganju značajna sredstva europskih fondova, ali i kako ih treba znati „povući“,  aktualna gradska vlast, predvođena Grgićem, Upravnim odjelom za gospodarstvo, te savjetnikom gradonačelnika, Zlatkom Grabarom,  znanje „upijaju“ od najstručnijih konzultanata iz Hrvatske i Slovenije. Kreiranje poduzetničke klime u gradu pohvalio je i voditelj prezentacije programa ESIF zajmovi, Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, rekavši kako „ Grad i Gradonačelnik rade upravo ono što javna uprava i treba raditi-poduzetnicima prije svega, pripremiti mogućnosti, a onda im prepustiti inicijativu“.  Prvi korak je učinjen. Na redu su poduzetnici.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn