GRAD PLETERNICA – Završena tri vrijedna projekta: Ovakvim projektima dobivamo raznolikost sadržaja

Datum objave: 04. 8. 2023. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Da i relativno mali projekti mogu dati novu širinu i nove mogućnosti društvu davno je dokazano, a upravo tri nedavno završena projekta na području Grada Pleternice pružili lokalnoj zajednici ponovnu potvrdu te činjenice.

Čak dva projekta financirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske provedena su u Dječjem vrtiću Tratinčica Pleternica. Udruga Mladi za mlade Pleternice osmislila je projekt „Slatki zalogaj” kako bi potaknuli djecu na razmišljanje o  zaštiti okoliša kroz vlastitu proizvodnju i poduzetništvo u vrtiću. Cilj projekta vrijednog gotovo 7.500 eura je sadnjom jagoda u vrtiću djecu naučiti da je ekološka proizvodnja voća i povrća ona u kojoj se ne primjenjuju mineralna gnojiva i kemijska sredstva za zaštitu bilja.

“Kroz radionice u vrtiću smo postavili mini vrtovi u koje su djeca posadila jagode i brinula se o njima. Od plodova koje su sami brali, skuhali su pekmez, a nakon toga svoje proizvode su sami prezentirali i prodavali na organiziranim sajmovima. Kroz igru i zabavu djeca su stekla konkretna poduzetnička znanja, vještine i stavove te tako usvojila osnovne ekonomske pojmove što, kako i za koga proizvoditi te na tržištu realizirati, ali s naglaskom na ekološku proizvodnju,” istaknula je Nikolina Hačka, ravnateljica DV Tratinčica.

Aktivnosti drugog projekta odnose se na promicanje glazbene kulture te kulturne baštine ovog dijela Slavonije kao i prenošenje specifičnih znanja i vještina. Korisnici projekta su djeca lokalne zajednice te djeca predškolske dobi. Udruga Glazbeno društvo Cvjetići glazbe može se pohvaliti iskustvom u provođenju ovakvih tipova aktivnosti kao i cjelokupnom organiziranju dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe koji je jedinstven i zapravo autohton primjer u Republici Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 7.300 eura te je također financiran sredstvima MZOŠ, a ostvaren je u suradnji s Gradom Pleternica, KUD-om Orljava iz Pleternice te DV Tratinčica.

Treći nedavno završeni projekt “Od krpice do sjedalice” je provodio KUD Svilenka iz Buka, vrijedan je nešto više od 10 tisuća eura, a financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedbom ovog projekta želimo podići ekološku svijest u društvu, a posebno kod djece.

“Projektne aktivnosti bile su usmjerene na upoznavanje vrtićke djece s recikliranjem te podučavanje odgovornom ponašanju. KUD Svilenka iz Buka kao vjerni čuvar tradicije i običaja ovim projektom je staru odjeću iskoristio za recikliranje u korisne predmete,” rekla je predsjednica KUD-a Svilenka Branka Leist.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić ističe važnost aktivnog civilnog sektora u Pleternici. “Kao što se može primjetiti, nositelji svih projekata su naše udruge koje okupljaju volontere. Nama je drago da možemo biti partneri svima njima i pomoći u realizaciji njihovih ideja. Upravo kroz ovakve projekte dobivamo jednu širu ponudu sadržaja za sve dobne skupine na području Pleternice,” zaključila je Šarić.

„Ovaj projekt se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”

Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Kulturno-umjetničkog društva Svilenka iz Buka i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Donda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

IZVOR: Promo

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn