GRAD PLETERNICA – Predstavljene mjere poticanja poduzetništva

Datum objave: 15. 12. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PLETERNICA – Program razvoja gospodarstva Grada Pleternice i izdvajanja za gospodarstvo u Proračunu 2018, bila je tema konferencije za novinare koju je danas održala gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Namjera je, kako je istaknula Jozić, upoznati poduzetnike s mjerama koje će dodjeljivati svima koji žele investirati na području Pleternice.

U proračunu koji bi trebao biti usvojen na sjednici Gradskog vijeća 19. prosinca, planirano je milijun kuna potpora za poduzetnike koji će raditi na području grada.” Kroz ovaj program razvoja gospodarstva koji će biti usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, predviđeno je 16 mjera koje će moći koristiti poduzetnici. Predviđene su četiri točke programa – jedna je izgradnja poduzetničke infrastrukture, a tu su sva ulaganja koja želimo i dalje raditi na području naše Industrijske zone, zatim snažna promocija poduzetničke infrastrukture, a tu su i poduzetnički inkubatori. Poznato je kako Pleternica u idućoj godini gradi novi inkubator namijenjen IT sektoru, ali isto tako sufinancira prostor poduzetnicima koji su smješteni u postojećem inkubatoru u Industrijskoj zoni, no ono što je poduzetnicima najinteresantnije to su potpore koje će se kroz 16 mjera njima omogućiti,” najavila je gradonačelnica Jozić.Program je objavljen u E-savjetovanju na službenoj stranici Grada Pleternice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koje je potpore moguće ostvariti gradonačelnica je pojasnila na jednom primjeru. “Naprimjer, jedan poduzetnik koji želi ulagati u prerađivačku industriju i koji ima namjeru zaposliti 20 djelatnika, odmah će na te indikatore dobiti umanjenje cijene zemljišta u Industrijskoj zoni za 70 posto. Dakle, on će zemljište u zoni platiti 6 kuna po kvadratnom metru. Za svako novo radno mjesto dobiva 1 posto umanjenje cijene, a ako za tih 20 djelatnika ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, za potpore kod zapošljavanja tih djelatnika dobit će dodatno od Grada Pleternice za svako radno mjesto 6 tisuća kuna ako je taj radnik s područja Pleternice. Oslobađamo ga u potpunosti plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju hale. Za halu, primjerice, veličine 1000 kvadratnih metara ta potpora iznosi oko 73 tisuće kuna. Oslobađamo ga kroz pet godina plaćanja komunalne naknade – u prvoj godini 100 posto, u sljedećoj 80 posto, i tako sve do šeste godine. Tu će uštedjeti oko 18 tisuća kuna, a dobit će i potporu za nabavu strojeva, najveće vrijednosti 20 tisuća kuna, priključak na elektroenergetski sustav snage 20 kW i priključak na vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje otpadnih voda, to je vrijednost oko 45 tisuća kuna. Uz to, može se javiti za certificiranje svojih poslovnih procesa, za izlaganje na sajmovima, stručno osposobljavanje i za kamate. Za sve poduzetnike koji budu ostvarili kredit putem malih ESIF zajmova preko HAMAG BICRO, Grad Pleternica će u cijelosti plaćati kamatu. Kada to sve zbrojimo, dolazimo do potpore po jednom poduzetniku od oko 380 do 400 tisuća kuna, ovisno o tome koliko će imati novozaposlenih i kolika će biti njegova ulaganja na području naše zone,” pojasnila je Jozić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn