GRAD PAKRAC – Završen natječaj za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni “Pakrac 1”

Datum objave: 25. 1. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Završen je natječaj za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni „ Pakrac 1“. Za 7 ponuđenih čestica pristiglo 10 ponuda. Riječ je o površinama nekadašnjeg industrijskog dvorišta Drvne industrije „Papuk“ koje su parcelirane na 7 čestica te su za prodaju ponuđene s pripadajućim gospodarskim zgradama, a ukupna površina je nešto manja od 70 tisuća četvornih metara. Zemljišta su za prodaju ponuđena po početnim cijenam od 1 do 5 kuna po četvornom metru.

Odluku o odabiru ponuditelja će od kraja siječnja donijeti Povjerenstvo, a gledati će se i bodovno vrijednovati kriteriji broja zaposlenih radnika u Zoni, visina ulaganja u gradnju i opremanje prostora za obavljanje djelatnosti, vrste djelatnosti kojom će se kupac baviti u pogonu u Zoni, zatim ponuđena cijena te prosječna visina neto plaće zaposlenih. Bodovi dobiveni po svakom od navedenih kriterija zbrajat će se, a odabrat će se ponuda s najvećim ukupnim brojem bodova. Očekuje se da će se tijekom veljače s najpovoljnijim ponuditeljima potpisati ugovori čime će biti uvedeni u posjedi i moći će započeti aktivnosti pri čemu su kupci obavezani u roku šest mjeseci od dana potpisa ugovora o kupoprodaji započeti radove na uklanjanju ruševina i čišćenju parcele, te u roku od dvije godine započeti obavljati gospodarsku djelatnost predviđenu poslovnim planom.

Ovo je značaj korak prema revitalizacija brownfield površine DI „Papuk“, a Vladimir Gazić, direktor Poduzetničkog centra Pakrac zadovoljan je interesom poduzetnika i konkretnim ponudama. „U proširenje Zone je od 2018. godine uloženo približno 4 milijuna kuna u kupovinu cijelog pogona i izgradnju dijela infrastrukture. Minimalnom cijenom zemljišta smo htjeli privući veći broj zainteresiranih investitora, a kriterijima odabira smo htjeli dati do znanja da očekujemo ulaganja i nova zapošljavanja svih koji će započeti poslovanje u novim pogonima što će u konačnici doprinijeti gospodarskom razvoju te oživljavanju cjelokupnog pogona bivše DI „Papuk“. Kako bi bili sigurni da će se naše zamisli ostvariti, od dana potpisa ugovora u narednih 5 godina ćemo vršiti godišnje kontrole nad ispunjenjem poslovnih planova koji su bili sastavni dio prijave na natječaj. U slučaju neispunjenja Grad će preuzeti zemljište natrag u svoje vlasništvo. Očekujemo uskoro potpis ugovora o kupoprodaji i s dobrim vremenskim prilikama će novi vlasnici moći početi s krčenjem i uređenjem svojih pogona sukladno svojim planovima“, najavljuje direktor Gazić.

Pakračke poduzetničke zone polako su postale pretijesne za interes i potrebe lokalnih poduzetnika. U Gospodarskoj zoni „Pakrac 1“ svoj je poduzetnički dom pronašlo čak 17 proizvodnih i uslužnih tvrtki i obrta, od kojih neke u Inkubatoru, a neke u samoj Zoni. Dva su poduzetnika pak djelatnost započela u Gospodarskoj zoni „Pakrac 5“ na južnom ulazu u grad. Takvim razvojem zadovoljna je i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca. „Nama je to pokazatelj da smo donijeli dobru odluku kada smo kupili prostor stare tvornice „Papuk“. Do sada smo uložili značajna sredstva u prometnu infrastrukturu, ali i u obnovu bivšeg prostora SLS-a u koji je uselio jedan poduzetnik, u bivšoj upravnoj zgradi se nalaze trenutno dva poduzetnika i sada nam je ta zgrada u fokusu za daljnja ulaganja u obnovu. Kupnjom ovih parcela iz natječaja, od strane poduzetnika, i njihovim aktivnostima učinjen je značajan korak u revitalizaciji nekadašnjeg industrijskog dvorišta i prostora „Papuka“ što nam je bio primarni cilj“, izjavila je gradonačelnica Blažević.

TEKST: S. P./ Grad Pakrac             FOTO: Grad Pakrac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn