GRAD PAKRAC – Program mjera potpora poduzetnicima zbog epidemije virusa COVID – 19

Datum objave: 27. 5. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Gradsko vijeće Pakraca donijelo je Odluku o provedbi programa mjera potpora poduzetnicima Grada Pakraca zbog epidemije virusa COVID-19 u cilju umanjenja negativnih učinaka koji su nastali kod gospodarskih subjekata, te kako bi im se olakšalo poslovanje. Program je namijenjen svim gospodarskim subjektima koji imaju sjedište na području Grada Pakraca, koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području Grada Pakraca i negospodarskim subjektima kojima je obavljanje njihovih aktivnosti obustavljeno Odlukom Stožera.

“Na prošloj sjednici gradskog vijeća predložili smo niz mjera kojima ćemo pokušati našim poduzetnicima olakšati poslovanje koje im je ugroženo epidemijom COVID-19. Svi vjećnici su program jednoglasno prihvatili i od 26.5. poduzetnicima je dostupan. Znam da su naši poduzetnici “žilavi” ali na ovaj način im želimo dati do znanja da smo uz njih i da mogu računati na potporu Grada kada im je potrebno. Mi smo izreagirali već sredinom ožujka kada smo donijeli niz mjera za poduzetnike, ovo je 2. dio mjera, a ukoliko bude potrebno, u skladu s proračunskim mogućnostima, na jesen će izaći i 3. paket mjera,” rekla je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Korisnici ovog Programa mjera će biti oslobođeni plaćanja obveza prema Gradu Pakracu (oslobođenje plaćanja naknade za korištenje javne površine za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u iznosu od 100% za razdoblje od datuma početka obavljanja djelatnosti nakon isteka roka u kojem je bilo obustavljeno obavljanje djelatnosti pa do 31. prosinca 2020.), zatim oslobođenje plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina, oslobođenje plaćanja komunalne naknade pravnim osobama koje obavljaju djelatnost smještaja te odgoda plaćanja obveza prema Gradu Pakracu (zaduženja za komunalnu naknadu i naknadu za zakup javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pakraca, a za prostore koji se koriste za obavljanje gospodarske djelatnosti za svibanj, lipanj i srpanj 2020. godine).  Program obuhvaća i odgodu slanja opomena i pokretanja postupaka prisilne naplate za sva gradska potraživanja, osim za ona kojima prijeti zastara, a svi korisnici programa će do 31. prosinca 2020. godine moći bez naknade i besplatno koristiti usluge Lokalne razvojne agencije Poduzetničkog centra Pakrac.

Jedna od mjera je i sufinanciranje zakupa poslovnog prostora u visini od 50% plaćene zakupnine za vrijeme u kojem je bilo obustavljeno obavljanje djelatnosti odlukom Stožera, kao i sufinanciranje nabave opreme i higijenskih sredstava za obavljanje djelatnosti i to do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do ukupno 5.000,00 kn po gospodarskom subjektu.

Važna mjera je i sufinanciranje novog zapošljavanja. Sufinancirati će se iznos od pet tisuća kuna po novozaposlenoj osobi temeljem zaključivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme uz uvjet da korisnik mjere nije smanjivao broj zaposlenih u odnosu na dan 29. veljače 2020. godine. Pojedinačnom korisniku mjere može se odobriti sufinanciranje za najviše četiri osobe.
Grad Pakrac će kroz ove mjere sufinancirati i troškove osnivanja trgovačkog društva i otvaranja obrta i to u iznosu od 90% ostvarenih troškova, a sufinancirati će se i troškovi zakupa poslovnog prostora kojima upravlja LRA Poduzetnički centar Pakrac i to u oba Poduzetnička inkubatora te na Tržnici.

Zahtjev za dodjelu potpore, s propisanom dokumentacijom, podnosi se Gradu Pakracu elektronskim putem na adresu elektroničke pošte: mjere.covid-19@pakrac.hr, a detaljnije o uvjetima, rokovima i potrebnoj dokumentaciji možete pročitati u Odluci objavljenoj nawww.pakrac.hr

IZVOR: pakrac.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn