GRAD NOVA GRADIŠKA – Zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić: Trenutak od nas traži odgovornost, hrabrost i zajedništvo

Datum objave: 09. 12. 2020. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – U skladu s epidemiološkim mjerama Grad Nova Gradiška skromno je, polaganjem vijenaca, obilježio blagdan Župe Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije i svoj najvažniji dan, pamteći i puno bolje proslave od ove upriličene u povodu 272. rođendana. “Uz osobnu odgovornost i zajedništvo, što nam je sada najpotrebnije othrvat ćemo se i nastaviti činiti sve kako bi Nova Gradiška bila još bolji i uspješniji grad,” naglasio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić u prigodnom razgovoru.

Nova Gradiška je bez uobičajenih svečanosti, obilježila blagdan Župe Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije i Dan grada. Ipak, iako će im nagrade biti uručene kada to okolnosti dopuste, zaslužni nisu ostavljeni po strani?
Pojedincima, udrugama, svima onima koji svojim radom i djelovanjem svakodnevno čine naš grad boljim i uspješnijim, dužni smo zahvaliti i javno im odati priznanje. Žao mi je što to ove godine ne možemo učiniti svečano kako je to uobičajeno, ali hoćemo čim to prilike dopuste. Zbog ove nesretne pandemije za bolja smo vremena prolongirali i svečanu sjednicu Gradskog vijeća i Dan grada obilježili tek polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju poginulim i umrlim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika. Svi smo pomalo tužni zbog toga, ali trenutak od nas traži odgovornost, hrabrost i zajedništvo, što, uz želju za dobrim zdravljem, želim svim svojim sugrađanima i sugrađankama.

Dan grada je, pa i u vremenima krize, prilika za rekapitulaciju učinjenoga. No, godina je po svemu bila neizvjesna i specifična zbog čega je i puno teže praviti planirati budućnost?
Tako je kako je i svima nam je isto. Ipak, unatoč i usprkos okolnostima, godinu privodimo kraju, nastavljajući i sa svim započetim projektima koji se dijelom financiraju sredstvima fondova, što je, uostalom, želimo li povući određenu sumu novca, i naša obveza. Projekt gradske vijećnice ide dalje, projekt “stare robne kuće” čiji prostor obnovom želimo, nakon puno godina, staviti u upotrebu, baš kao i projekt izgradnje gradskog bazena, kako smo građanima i obećali. Kada je riječ o projektu fotonaponske elektrane Biosol, važno je reći da smo poništili javni natječaj. Slijedi raspisivanje novog, pa “potraga” za izvođačem. Uz spomenute projekte, tu je i niz zacrtanih za sljedeću godinu, iako svi naši planovi ovise o daljnjem razvoju epidemiološke situacije i prije svega, punjenju proračuna, a tu stvari baš i ne idu onako kako smo priželjkivali. Na sreću, gradska uprava, gradske ustanove i poduzeća koronakrizu do sada nisu osjetili na osobnim dohocima. Hoćemo li, u tom smislu, do kraja godine morati posegnuti za još nekim mjerama, vidjet ćemo. Prvi rebalans je bio, slijedi nam, u prosincu još jedna sjednica na kojoj ćemo finiširati drugi. S obzirom na situaciju koja nije ni malo jednostavna, na slabije punjenje proračuna od očekivanog, važno je da smo se uspjeli othrvati svim nedaćama i mislim da ćemo prebroditi krizu. Na kraju krajeva, tu smo zbog grada, spremni, prije svega, na zadržavanje mladih i poticanje gospodarstva, jer tako se stvaraju nova radna mjesta iz čijih se poreza nastavlja razvoj grada i kreira osnova dobrog života.

Skromno obilježavanje Dana grada pratit će i sličan Advent?
Na žalost da, iako sam siguran kako su se Novogradiščani svih generacija, nakon sjajne prošlogodišnje Božićne bajke u gradskom parku, ove godine iznimno radovali blagdanima. I to ćemo morati ostaviti za bolja vremena. Dakle, bez organiziranih događanja i proslava, bez klizališta, tek s pokojom prodajnom kućicom naših OPG-a, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: F. S.

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn