GRAD NOVA GRADIŠKA – Svečano otvoren spomenik u čast Toši Proeskom

Datum objave: 24. 10. 2021. | Kategorija: Scena

NOVA GRADIŠKA –  Na Šetnici “Novogradiških zanimljivosti” otvoren je spomenik glazbenika koji je slijedom tragične pogibije 2007.godine, zauvijek povezao Novu Gradišku i Kruševo, Hrvatsku i Makedoniju. Spomenik autora Slavka Bunića otkrili su u ime grada domaćina, Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, Tome Hristovski gradonačelnik Tošinog rodnog Kruševa i njegova ekselencija, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije te predsjednik Tehnixa tvrtke donatora Đuro Horvat.

Na Šetnici “Novogradiških zanimljivosti”, jednu od novijih turistički nezaobilaznih točaka grada, prostor uz Sportsko rekreacijski centar Ivo Petranović i novoizgrađene gradske bazene, od 23. listopada nalazi se i kameni kip Toše Proeskog, autora Slavka Bunića. Donacija je to kompanije Tehnix iz Donjeg Kraljevca, jedne od vodećih svjetskih eko industrija i njenog predsjednika Đure Horvata, slijedom dugogodišnje uspješne suradnje s makedonskim, ali i novogradiškim tvrtkama, izraz poštovanja prema glazbeniku koji je, promičući ljubav i toleranciju, pjesmom povezao regiju i čija je tragična pogibija 2007., čvrstim prijateljstvom spojila Novu Gradišku i Kruševo, Hrvatsku i Makedoniju.

Spomenik glazbeniku anđeoskog glasa, dobitniku Humanitarne nagrade Majke Tereze, UNICEF-ovom veleposlaniku dobre volje, svečano su otvorili prvi čovjek grada domaćina, gradonačelnik Vinko Grgić, Tome Hristovski, gradonačelnik Tošinog rodnog Kruševa i njegova ekselencija, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, u društvu Đure Horvata, predsjednika kompanije Tehnix. Bila je to još jedna prigoda za prisjećanje na lik i djelo jedinstvenog umjetnika čija je prerana smrt, uz glazbene poklonike, potresla i sve ostale. Jer Toše je, kažu svi koji su ga voljeli i poznavali, uistinu bio velik čovjek, što potvrđuje i još uvijek živa uspomena na njega. Istaknuo je to, pozdravljajući brojne goste i prijatelje, i gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

“Sve što vrijedi, traje. Unatoč spletu nesretnih okolnosti koje su prije 14 godina zauvijek povezale Novu Gradišku i Kruševo, Hrvatsku i Makedoniju. I baš kao nekada pjesmom, Toše nas povezuje i danas, nastavljajući svoju misiju, promičući i dalje ljubav i toleranciju. Prepoznala je to i kompanija Tehnix, čijem predsjedniku zahvaljujem na sjajnoj ideji i donaciji, vjerujući kako je ovo tek nastavak dobre suradnje s Gradom i početak još jednog prijateljstva.”, rekao je na svečanosti otkrivanja spomenika gradonačelnik Grgić.

Zahvalnost novogradiškim prijateljima na svemu učinjenom proteklih godina kao i čuvanju uspomene na jednog od najvećih glazbenika koje je Makedonija ikada imala, iskazali su i Tome Hristovski, gradonačelnik Tošinog rodnog Kruševa, grada s kojim Nova Gradiška ima i službeni Sporazum o suradnji, kao i Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, koji je naglasio kako mu je iznimna čast biti u Novoj Gradiški, gradu koji ovim činom potvrđuje i svoju otvorenost i multikulturalnost, promičući tako i vrijednosti koje je Proeski prenosio pjesmom. Uz čelne ljude grada domaćina, predsjednicu Gradskog vijeća Dinku Matijević, predstavnike gradskih tvrtki, svečanosti otkrivanja spomenika Toši Proeskom, uz prvog čovjeka Kruševa, nazočili su i predsjednik Savjeta oopćine toga grada Andrej Nikolovski, predsjednik i član odbora Udruge Vlaha mandra iz Skopja Mite Mitev i Nikola Odžaklijevski, Srećko Georgijevski predstavnik rukometnih veterana Republike Sjeverne Makedonije, među kojima i Pepi Maneskov, jedan od ponajboljih europskih rukometaša, reprezentativac nekadašnje države, predstavnici tvrtke donatora spomenika, kao i njegov autor.

Zadovoljstvo i čast što su prepoznali ideju i prihvatili donaciju, Novoj Gradiški i Novogradiščanima iskazao je i Đuro Horvat, predsjednik Tehnixa, obvezujući se kako će kompanija i nadalje nastojati “živjeti” sa spomenikom i financijski pomoći u njegovom održavanju. Uz In memoriam koji Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica organiziraju svake godine 16. listopada na dan Tošine pogibije, podignutu spomen ploču kod Elektrotehničke i ekonomske škole, biciklistički i ultra maraton, susrete rukometnih veterana dviju država i gradova, novi kameni kip još je jedna potvrda snažnog prijateljstva Nove Gradiške i Kruševa i dokaz kako ljubav i tolerancija, vrijednosti o kojima je pjevao i Toše, brišu granice među ljudima.

TEKST: Simonida Tarbuk           FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn