GRAD LIPIK – Svečano otvorena Poduzetnička zona Lipik 2

Datum objave: 30. 6. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

LIPIK – Poduzetnička zona 2 u Lipiku svečano je otvorena 30. lipnja i tom prigodom je naglašeno kako će ona uvelike pomoći u privlačenju novih investicija i stvaranju mogućnosti za otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima.

Upravo u svrhu poboljšanja dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima, a radi njihovog olakšanog rasta i razvoja Grad Lipik je tijekom provedbe projekta „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“, a uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, izgradio osnovnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Lipik 2. Projekt je vrijedan 5.649.203,38 kuna i financiran je kroz Program razvoja infrastrukture poduzetničkih zona, KK.03.1.2.03. u iznosu 4.733.945,64 kuna.

Tako je izgrađeno kompletnom infrastrukturom područje od 16,2 hektara. Uređeno je prometnicama i javnom rasvjetom, opremljeno je komunalnom infrastrukturom te elektro-energetskim vodovima koji su dovedeni do svake parcele.S uređenjem ove zone Grad Lipik je krenuo 2004. godine donošenjem odluke o osnivanju, a do danas ova zona je doživjela transformaciju kroz proširenje i kompletno uređenje.

O samom projektu „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“ prisutnima je govorila Veronika Prhal, voditeljica projekta. Pri tome je naglasila stratešku važnost same zone koja se nalazi na važnim prometnim pravcima i na kojoj je od 23 parcele preostalo njih još 11 slobodnih za potencijalne poduzetnike. U zoni već naveliko ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator Lipik vrijedan 20,7 milijuna kuna kojeg je također financirala Europska unija. U zoni je zaposlen 91 djelatnik, od čega ih je 28 zaposleno u tvrtkama koje su smještene upravo u Poduzetničkom inkubatoru koji je u potpunosti popunjen.

„Naš trud i rad na razvoju poduzetničke klime općenito je i vidljiv, a kao dokaz u tome je i činjenica da je Grad Lipik u periodu od 2017. do 2019. godine među prva tri grada u Republici Hrvatskoj koji je privukao najviše EU sredstava po glavi stanovnika.“, naglasila je Veronika Prhal.

„Vrlo sam ponosan na ovaj projekt. Ostvarili smo ono što smo željeli i napravili smo jedan reprezentativni prostor u svrhu razvoja i stvaranja radnih mjesta.“, rekao je gradonačelnik naglasivši da su u ovoj zoni vrlo povoljni uvjeti za pokretanje poslovanja s time da Grad Lipik potencira da zaposlenici imaju pristojne plaće kako bi u konačnici ovdje mogli živjeti te biti sretni i zadovoljni. U tu svrhu Grad Lipik provodi i niz poticaja, od onih za stambeno zbrinjavanje mladih do onih za ulaganje u poduzetništvo,” rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Grad Lipik kao jedinica lokalne samouprave ulagao je u razvoj poduzetničke infrastrukture na svom području prvenstveno kroz osnivanje i ulaganja u infrastrukturu poduzetničkih zona, među kojima se najviše ističe Poduzetnička zona Lipik 2. Županija također ulaže napore u razvoj poduzetništva o čemu je govorio i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.

„Svi mi u Požeško-slavonskoj županiji znamo da Lipik i njegovi građani imaju one tri potrebne varijable za uspjeh, a to su vizija, strategija te u konačnici realizacija. Svake godine u Lipiku tome svjedočimo i na tome vam čestitam.“, rekao je dožupan Troha.Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn