GRAD LIPIK – Lađarski kup na jezeru Raminac

Datum objave: 11. 6. 2023. | Kategorija: Sport

LIPIK – U prekrasnom ambijentu jezera Raminac 10. lipnja je održan spektakularni prvi Lađarski kup grada Lipika na kojem se okupilo osam muških i dvije ženske posade iz Metkovića, Zagreba, Rijeke, Siska, Đakova, Slavonskog Broda i Bjelovara. Već na samom početku osjetila se visoka razina kvalitete utrke zahvaljujući sudjelovanju muške ekipe Zagreba i ženske ekipe Siska, koje su u utrku ušle s epitetom prošlogodišnjih pobjednika originalnog Neretvanskog Maratona lađa i naslove potvrdile i na Ramincu

U organizaciji Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar, u lađarskim krugovima poznatih kao “Šumari lađari”, na jezeru Raminac, 10.lipnja u Lipiku je održan spektakularni prvi maraton lađa. Ideja da bjelovarski lađari dođu u Lipik stara je nekoliko godina,a pozitivne reakcije posjetitelja kao i pažna Lipičana potvrdila je kako je ideja bila i više nego uspješna. U prilog tome idu i sponzori koji su već izrazili interes za organizaciju sljedeće godine, a sve će pratiti i Grad Lipik, zbog čega lađarski kup na Ramincu itekako ima budućnost. Na prvom lađarskom kupu na Ramincu u ženskoj su konkurenciji sudjelovale dvije ekipe – Đakovo i Sisak. Nakon dva fenomenalna sraza, od kojih je prvi bio neriješen, u drugom je za nijansu pobijedila ekipa iz Siska, a nagradu im je uručio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Inače, Grad Lipik je bio i generalni pokrovitelj ovog uzbudljivog i nadasve atraktivnog sportskog događaja. Nagradu za drugo mjesto, ženskoj ekipi iz Đakova uručio je Aleksandar Terer, direktor tvrtke Profine Croatia, jedne od generalnih sponzora ovog maratona.U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojila ekipa Zagreba, drugo je mjesto pripalo momčadi Đakova, dok je treće mjesto zauzela ekipa Argonauti Bjelovar. Nagradu za prvo mjesto uručila je Nevia Straga, direktorica tvrtke Stragatrans, također sponzor ovog natjecanja. Drugoplasiranoj ekipi nagradu je uručila Virna Krpan, predstavnica Šumarije Lipik, a trećeplasiranima Martina Pavičić, predsjednica Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar.Nedvojbeno i bez ikakve konkurencije, posebnu je nagradu zaslužio Marko Komljenović – Markus koji je zavario „parić“ (veslo kojim se kormilari) pa se utrka besprijekorno mogla nastaviti.

Inače, organizirana je i jedna revijalna utrka između posebne ekipa prijatelja iz bosanskohercegovačke Gračanice te lokalne ekipe Kuhari u kojoj su domaćini nakon žestoke borbe odnijeli pobjedu. Utrka se odvijala na stazi dugoj 200 metara na jezeru Raminac. Dvije lađe su kretale istovremeno iz suprotnih smjerova, a cilj im je bio što prije doći do svoje bove, napraviti okret i vratiti se do polazne točke, koja je ujedno bila i cilj. Ova brzinska utrka podsjeća na slavnu neretvansku tradiciju Brzinca, sprint utrku koja se vozi nekoliko dana prije samog Maratona lađa, gdje se posade bore za što bolje startne pozicije. Osim što su sudionici maratona imali priliku uživati u vrhunskom natjecanju na lipičkom moru, bilo je tu i dodatnih sadržaja oko jezera na kojem su svoje proizvode prezentirale lokalne udruge i proizvođači. Sve ne bi moglo proći bez kvalitetne ugostiteljske i gastronomske ponude za koju su se pobrinuli Dabo, Riba i prijatelji – Šumari, članovi Povijesnog društva Pakrac – Lipik („Veprova glava“), lovci HLD-a Jelen te Restoran Vrata Slavonije i Caffe bar Tržnica. Za dobru poslijepodnevnu, kao i večernju atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav „Ambar“.

TEKST: S. T.                       FOTO: compas.com.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn