GRAD LIPIK- Kroz projekt Terme Lipik obnovit će se i revitalizirati kulturna dobra grada

Datum objave: 30. 3. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

LIPIK – „Projekt „Terme Lipik“ financijski je najvrjedniji projekt Grada Lipika, koji je i nositelj samoga projekta, dok su partneri Toplice Lipik i Turistička zajednica grada Lipika. Osim financijske vrijednosti od ukupno 73,3 milijuna kuna (bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna) još veća je vrijednost u obnovi i revitalizaciji kulturnih dobara, piše compas.com.hr.

Projekt Terme Lipik integrirani je projekt razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika, grada koji je poznat po prirodnim ljepotama, kulturnom i povijesnom naslijeđu te stoljetnoj tradiciji bavljenja turizmom i čija je baština u Domovinskom ratu pretrpjela teška razaranja, rekla je voditeljica projekta Veronika Prhal u uvodnom dijelu početne konferencije projekta koja je održana 29. ožujka u konferencijskoj dvorani „Quelle“ u Lipiku. Kroz ovaj izuzetno značajan projekt želi se potaknuti obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala Vile Zinke – Vile dobre vode, Perivoja i Narodnih kupki.

„Projekt „Terme Lipik“ financijski je najvrjedniji projekt Grada Lipika, koji je i nositelj samoga projekta, dok su partneri Toplice Lipik i Turistička zajednica grada Lipika. Osim financijske vrijednosti od ukupno 73,3 milijuna kuna (bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna) još veću vrijednost je u obnovi i revitalizaciji kulturnih dobara. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. i traje do kraja lipnja 2023. godine, a cilj projekta je obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala.“, naglasila je Veronika Prhal.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je naglasio da je riječ o iznimno dragocjenom projektu koji se odnosi na razvoj turizma u Lipiku. „Nakon završetka ovog projekta u Lipiku više ništa neće biti isto.“, rekao je gradonačelnik Kasana zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci i na tome što je prepoznala potrebe i činjenicu da je Lipik turistički grad.

“Na Međunarodnoj izložbi cvijeća i vrtnih nasada u Budimpešti 1910. godine odlikovano je jedino Kupalište Lipik među svim kupalištima Monarhije velikom državnom zlatnom kolajnom radi svojih vrtnih nasada, uređenja kupališnog parka i bujnog inozemnog raslinja.“ – ova vijest objavljena 19. svibnja 1910. u zagrebačkom dnevnom listu Obzor br. 135 jedna je od povijesnih potvrda zlatnog doba lipičkih toplica kao mondenog odmarališta Srednje Europe utemeljenog na blagodatima geotermalne vode u kojeg su pristizali gosti iz svih dijelova Austrougarske Monarhije i inozemstva,” rekao je ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

„Za Lipik se u svijetu zna da nema samo ljekovitu snagu vode potrebnu bolesnima, nego ima i snagu privlačiti zdrave ljude željne zabave ili mira. Svjesni lječilišne, kulturne i turističke vrijednosti termomineralne vode, perivoja i čitavog kompleksa još prije desetak godina pristupili smo izradi projekta revitalizacije perivoja i rekonstrukcije Narodnih kupki kao najstarijeg lječilišnog objekta u perivoju. Nismo tad ni slutili da će ovi projekti biti presudni u dobivanju potpore iz EU fondova. Realizacijom ovih projekata nastavljamo put povratka starom sjaju kako bismo rasli kao kulturna i turistička atrakcija i kao bismo upotpunili svoju rehabilitacijsku i lječilišnu ponudu.“, izjavio je ravnatelj Kelemen.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te, ovom prigodom i izaslanik resorne ministrice Tramišak istaknuo je kako se značaj članstva Hrvatske u Europskoj uniji te značaj europskih fondova vidi upravo danas u Lipiku gdje je provedeno ili se provode brojni projekti. Na početnoj konferenciji istaknuto je kako će se kroz provedbu projekta podići standard interpretacije opremljenosti i kvalitete kulturnih i turističkih sadržaja u Lipiku, unaprijediti sustav promocije i distribucije kulturno-turističkih sadržaja na domaćem tržištu te podići svijest lokalnog stanovništva o valorizaciji kulturnih dobara.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn