GOSPODARENJE OTPADOM – Potpisani ugovori za Regionalni centar gospodarenja otpadom Šagulje

Datum objave: 09. 11. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

171108132219706

SLAVONSKI BROD – Župani Požeško- slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko- posavske županije potpisali su  Društveni ugovor kojim započinje realizacija projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje. Vrijednost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom  Šagulje je 130.000.000,00 kn i bit će financiran europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija  2014-2020. u 90 postotnom iznosu, dok će županije navedeni projekt sufinancirati u  preostalom iznosu od 10 posto.

Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odložiti manje od 25 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 posto. Centri za gospodarenje otpadom predstavljaju investicijske projekte u infrastrukturi za gospodarenje komunalnim  otpadom. U siječnju ove godine usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022., čime je otvorena mogućnost korištenja 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada.

Centri za gospodarenje otpadom najefikasnije su rješenje za potpunog zbrinjavanje otpada, posebice onog koji nije moguće preraditi u nove sirovine.”Realizacijom ovog projekta uspostavit će se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i dijelu Sisačko-moslavačke županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom,” naglasio je direktor   Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Šagulje” d.o.o. Josip Grgić. Intenzivne aktivnosti na realizaciji ovog projekta su već započele, pa je odmah nakon potpisivanja ugovora održana i prva Skupština Društva.

TEKST: S. P/bpz.hr        FOTO:www.bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn