GOSPODARENJE OTPADOM – Gotovo milijardu bespovratih kuna iz EU spremno za projekte gospodarenja otpadom

Datum objave: 03. 7. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

nalsovna

POŽEGA – “Sufinanciranja Europske unije u projektima gospodarenja otpadom” tema je sastanka koji je danas održan u županijskoj vijećnici u Požegi. Mogućnosti financiranja projekata gospodarenja otpadom gradonačelnicima i načelnicima s područja Požeško-slavonske županije predstavila je pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak sa suradnicima.

Pred Republikom Hrvatskom stoje izazovni ciljevi u gospodarenju otpadom, pa tako već do 2020 godine treba postići 50 posto odvojenog prikupljanja otpadom, uz zatvaranje neuređenih odlagališta. Veliku ulogu u ostvarivanju tih ciljeva ima upravo lokalna samouprava, a resorno ministarstvo ima financijske resurse za potrebnu pomoć na terenu, rečeno je na današnjem sastanku.”Razgovarali smo u posljednjih nekoliko mjeseci s 500-tinjak gradonačelnika i načelnika u svim županijama, jer namjera nam je dati naglasak na suradnju ministarstva države i lokalne samouprave te predstavnicima lokalne samouprave pobliže objasniti koje su mogućnosti sufinanciranja. U ovom trenutku ministarstvo ima otvorene natječaje za dodjeljivanje bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Veliki dio toga namijenjen je upravo jedinicama lokalne samouprave. Isto tako, svjesni samo da ti natječaji nisu uvijek jednostavni, odnosno, imaju određene administrativne postupke za koje sve jedinice, posebice male općine, nemaju ni financijskih ni administrativnih kapaciteta da bi to zadovoljili. Stoga smo danas ovdje kako predstavili sve mogućnosti te gradonačelnicima i načelnicima stavili do znanja da im ministarstvo stoji na raspolaganju za pomoć,” rekla je pomoćnica ministra Anamarija Matak.

nn

Požeško-slavonska županija pokrenula je na vrijeme određene aktivnosti u pravu ispunjavanja zakonskih odredbi, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Često govorimo kako otpad nije smeće već vrijedna sirovina, a odgovornost je svih nas da taj otpad pripremimo, saniramo, složimo te potaknemo i određene gospodarske aktivnosti. Drago mi je da su naši gradonačelnici i načelnici ovdje kako bi dobili vrijedne informacije, posebice zbog sredstava koja nam stoje na raspolaganju. Požeško-slavonska županija, sukladno zakonskim odredbama, suvlasnik je u Regionalnom centru gospodarenjem otpadom u Šaguljama uz Brodsko- posavsku i Sisačko-moslavačku županiju i tu smo prije nekoliko dana dobili preko 15 milijuna kuna potpore za potrebne aktivnosti. Do 2020. godine centar će biti izgrađen i stavljen u punu funkciju. Naravno, tu su i reciklažna dvorišta na području županije, a uz pomoć ministarstva, posebice fiskalno slabijim jedinicama lokalne samouprave, uvjeren sam kako ćemo na kvalitetan način zadovoljiti sve zakonske odredbe,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn