GORAN MATIJEVIĆ, RUKOMETNI VETERANI NG – S rukometašem o rukometu, uoči 7. Memorijalnog turnira rukometnih veterana „Ivo Petranović“

Datum objave: 27. 1. 2017. | Kategorija: Razgovori

goran

NOVA GRADIŠKA – Dok će Kauboji „prašiti“ po Norvežanima, tražeći put do finala, još jedna sjajna rukometna priča počet će i u Novoj Gradiški. Želeći oživjeti sjećanje na slavne dane i godine novogradiškog sporta, ali i očuvati uspomenu na doajena nacionalnog sportskog novinarstva Ivu Petranovića, Nova Gradiška će 28.siječnja, po sedmi puta biti domaćin Memorijalnog turnira rukometnih veterana na kojemu će se predstaviti 20 ekipa i više od 200 sportaša iz cijele regije.o rukometu razgovaramo s Goranom Matijevićem, predsjednikom rukometnih veterana i jednim od glavnih krivaca za sjajnu sportsku priču koja nas očekuje u subotu, 28.siječnja.

I mada je riječ o, u organizacijskom smislu, iznimno zahtjevnom, i za grad poprilično velikom, sportskom događaju, ekipa rukometnih veterana bez kojih ove priče ne bi ni bilo, već se odavno pokazala doraslom zadatku. Osim toga, nalaže nam to i tradicija, pa valja i podsjetiti, upravo su igračice nekadašnjeg novogradiškog rukometnog kluba „Mirko Kljajić“ godine 1953.bile nacionalne prvakinje! Slučajno ili ne, igrom sudbine ili tek igrom brojeva, siječanj je i mjesec u kojem smo se posljednji put pozdravili s Ivom Petranovićem, zaljubljenikom u rukomet, jednim od osnivača hazene, preteče suvremenog ženskog rukometa, trenerom i stručnjakom, doajenom nacionalnog sportskog novinarstva. Na kraju krajeva, događaj ovakvih razmjera, sjajan je i turistički potez, a sport je, ionako, najbolji promotor onoga što smo, tko smo i gdje smo. Zbog svega toga, zbog sporta i rukometa, zbog prijateljstva i sjećanja, zbog 7. Memorijalnog turnira rukometnih veterana „Ivo Petranović“, o rukometu razgovaramo s Goranom Matijevićem, predsjednikom rukometnih veterana i jednim od glavnih krivaca za sjajnu sportsku priču koja nas očekuje u subotu, 28.siječnja.

Siječanj je već tradicionalno, kako u svjetskim, tako i u lokalnim okvirima, vrijeme za rukomet.Prilika je to i za promociju, ali i afirmaciju sporta, koji, su posljednjih 10-a godina, zahvaljujući sjajnim uspjesima, posebno atraktivnim i posebno popularnim, učinili „Kauboji“. Što je to tako posebno u rukometu što ga izdvaja od ostalih sportova s loptom?
Riječ je o specifičnom sportu, pravom desetoboju! Aktivnost je to u kojoj svih 60 minuta koliko traje utakmica radi apsolutno svaki mišić na ljudskom tijelu, sportu u kojemu se gibate bez prestanka, ali i u kojemu morate biti „ful“spremni. I gimnastički i atletski i mentalno. Rukomet je sport koji vas zahtijeva cijelog. Fizički, psihički, spremnog u svakom trenutku smisliti inteligentno rješenje.I mada mnogi misle kako je riječ o grubom sportu, ja se s tim ne bi složio, odnosno rekao bih kako to ovisi o situaciji, ali i kako je najvažnije biti dobro pripremljen za utakmicu,jer tako se „anulira“ i grubost.

S uspjesima „Kauboja“ došla je i sve veća zainteresiranost klinaca za treniranje rukometa. Što reći nekim novim, malim, budućim Kopljarima i Čupićima – kada je najbolje početi trenirati rukomet?
Idealna je dob, kažu stručnjaci, 10 godina. Međutim, kako i sport, baš kao i sve ostalo, napreduje strahovitom brzinom, mi u „Školi rukometa „ startamo sa 6. Jer, prije nego li krenemo s radom, važno je, kroz igru i upoznavanje, zavoljeti rukomet. Veliki značaj poklanjamo i gimnastici i atletici, a onda oko 10.godine, slijede primjena ranije naučenog i specijalizacija, dakle pravi rad. A, on je, možemo se pohvaliti, itekako vrednovan i prepoznat, jer, Rukometni klub Nova Gradiška ima 4 selekcije u nacionalnim natjecanjima u prvim hrvatskim mlađim ligama.Osim toga, kada je riječ o novogradiškom rukometnom „omladinskom pogonu“, zasigurno je jedan od najvećih možda čak i u regiji. Imamo najveći broj djece koja igraju rukomet, ali i najveći broj ekipa koje se natječu. Dokaz je to kako imamo talentirane klince u koje bi vrijedilo ulagati, ali i kako je škola rukometa-škola s reputacijom, škola u kojoj se kvalitetno radi, puno trenira, igraju se turniri, ali i osvajaju dobra mjesta. Uz one koji predstavljaju budućnost novogradiškog rukometa, uspjesima ne zaostaju ni ostali. Naši su, seniori, naime, trenutno u vrhu 1.Hrvatske rukometne lige Sjever. Riječ je o vrhunskoj ekipi Novogradiščana, tek malo pojačanoj dvojicom Požežana, mladim dečkima 92. i 93.godišta, koji igraju odličan rukomet.

goran1

Znaju li Novogradiščani kako žive u gradu u kojem se oduvijek igra dobar rukomet?
Oni stariji pamte davne 50-te godine prošlog stoljeća, vrijeme povijesnih uspjeha ženskog rukometa , kojih ne bi bilo bez Ive Petranovića, doajena novogradiškog, ali i nacionalnog sporta i sportskog novinarstva. Trenirajući dugih devet godina rukometašice kluba „Mirko Kljajić“, stižući s njima do prvoligaškog statusa i naslova prvaka, Ivo je, stvarajući povijest novogradiškog rukometa, istovremeno izgradio sebe kao najvećeg rukometnog stručnjaka bivše države, a potom i kao izbornika reprezentacije. Na žalost, podaci su to za koje ne znaju današnje generacije, a kamoli klinci. Stoga je osnovna ideja Memorijalnog turnira, prije svega, čuvanje sjećanja na Ivu Petranovića, a potom promocija i afirmacija rukometa. Ipak, iako nedovoljno poznajemo lokalnu povijest, volimo ići na utakmice i pratimo sport. Primijeti se to i po sve većem broju gledatelja u sportskoj dvorani, ali i zdušnom navijanju s tribina. Upravo je to atmosfera kakva bi i trebala pratiti sport.Osim toga, ove godine ima sjajnih ekipa i vrhunskih utakmica. Spomenimo samo jedan „Medveščak“ koji igra u našoj ligi, jedan od najtrofejnijih rukometnih klubova od postojanja Hrvatske! Tu je, zatim ekipa Bjelovara, pa Moslavine.. Sve su to male, ali i itekako značajne reference za klub koji egzistira s daleko manje novca od spomenutih ekipa, ali i prilika da pokažemo gdje smo na rukometnoj karti Hrvatske.

memorijal_ivo_petranovic

Sjajna prilika za promociju rukometa, ali i promociju grada, pa i regije, svakako je i Memorijalni turnir „Ivo Petranović“ koji se u našem gradu po sedmi puta igra u subotu, 28.siječnja?
Upravo tako. Osim toga, obvezuje nas na to i sve ono što je za novogradiški, ali i hrvatski rukomet, učinio Ivo Petranović. Raduje činjenica kako je riječ o događaju za koji je interes, iz godine u godinu, sve veći, ali i događaju koji postaje tradicija. Nakon šest organiziranih turnira, mislim da smo preboljeli dječje bolesti i da sad možemo samo bolje. Prepoznali su to i ove godine, Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, jer prilika je to i za razvoj turizma, ali i promociju nadaleko poznatog slavonskog gostoprimstva. Osim toga, posljednjeg vikenda mjeseca siječnja svi će smještajni kapaciteti grada biti popunjeni, a njegovim će ulicama cirkulirati, ali i trošiti, 200-njak gostiju iz regije. Uz široku dušu domaćina i prepoznatljivu dobrodošlicu, novogradiški je turnir jedan od onih o kojima se govori u superlativima. Jer, osim što okupljamo veterane, okupljamo i prijatelje, spajajući regiju. Uz to, samo kod nas natjecatelji, za simboličnu cijenu kotizacije, jedu i piju „do iznemoglosti“, uživajući u slavonskim gastro delicijama, čorbancu, a ove godine, po prvi puta i u sarmi.Međusobno sportsko rivalstvo, ali i dugogodišnje prijateljstvo, zajednička ljubav prema rukometu, ali i druženju, uz odavanje dužnog štovanja Ivi Petranoviću, pioniru hazene, zaljubljeniku u rukomet, čarobnjaku sportskog novinarstva, obilježit će novogradiški vikend. Jer, vrijeme je za 7.Memorijalni turnir rukometnih veterana „Ivo Petranović“ koji će ugostiti 12 muških i 8 ženskih ekipa iz regije. Na novogradiški će teren istrčati ekipe iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prijatelji iz Bjelovara, Slavonskog Broda, Ivanić grada, Kočevja, Novog Sada, te po prvi puta iz Šabca i Trogira.Prije nego li počnete spremati navijačke rekvizite i uputite se prema sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole recimo još samo ovo-očekujte puno sjajnih utakmica i vrhunski rukomet!

TEKST: Simonida Tarbuk/ NGB      FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn