GODINU DANA OD OTVARANJA – Centar za posjetitelje Požeška kuća posjetilo gotovo 5000 posjetitelja

Datum objave: 27. 11. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Budući da Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Centar građanima Požege, ali i gostima pružio dodatnu vrijednost

Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano je otvoren 11. studenoga 2022. godine kao odjel Gradskog muzeja Požega s ciljem pružanja kulturnih sadržaja na inovativniji način. Centar je otvoren s namjerom da se turistički sadržaji u domeni kulture na zanimljiv način prikažu posjetitelju, odnosno da ga privuku da posjeti Požegu i Požeštinu.

“U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar je ubilježio brojku od približno 5 000posjeta (točan broj 4912), odnosno prosječna mjesečna posjećenost bila je oko 400 posjetitelja. 47 posto posjetitelja u tom razdoblju bili su odrasli, 39 posto djeca (do 18 godina) te 14 posto posjetitelja su umirovljenici/studenti/osobe s invaliditetom. Ponajviše se u proteklom razdoblju ističu ožujak i kolovoz/rujan kao mjeseci u kojima se obilježavaju dvije najvažnije
manifestacije za Grad Požegu, a to su Dan grada (Grgurevo) i festival Zlatne žice Slavonije u kojima je Centar aktivno sudjelovao. Ukupno je najavljeno i ostvareno 130 grupnih posjeta koji su uključivali ponajprije osnovne i srednje škole, a zatim i fakultete, turističke agencije, udruge te televizijske kuće. ” ističe voditelj Centra Matej Peharda.

Od istaknutih događaja, svakako treba naglasiti manifestaciju „Muzejska noć 2023.“ koja je uključivala besplatni obilazak Centra i upoznavanje sadržaja za građane, zatim organizacija literarnih susreta osnovnih škola s područja Grada povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Matka Peića. U sklopu obilježavanja Grgureva, odnosno Dana grada Požege, 12. ožujka organiziran je Dan otvorenih vrata Centra gdje su se posjetitelji iz svih krajeva mogli upoznati sa sadržajem Centra. U svibnju je obilježen Međunarodni dan muzeja u podrumu Požeške kuće predavanjem u sklopu ovogodišnje teme „Muzeji, održivost, dobrobit“. Centar je u sklopu organizacije festivala Zlatne žice Slavonije predstavljao info/press Centar za sve sudionike festivala, ali i posjetitelje Požege koji su u tri dana festivala imali priliku upoznati se s Centrom.

Centar je ostvario i razne oblike vanjske suradnje sa svim kulturnim ustanovama Grada Požege, Turističkom zajednicom Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja, udrugama koje djeluju na području Grada Požege, ugostiteljskim objektima, ali i mnogim drugim činiteljima turističke ponude Požege i Požeštine.

Požeška kuća osim uslužne djelatnosti pruža i prodajnu djelatnost, odnosno u sklopu Centra je i suvenirnica koja se odlično uklapa i zaokružuje turističku ponudu kulturnih sadržaja na jednom mjestu što su posjetitelji i sami doživjeli. Ponuda suvenira kontinuirano se osvježava i prati trendove i potrebe kupaca.

“Slijedi dovršetak radova na rekonstrukciji Gradskog muzeja Požega te će se Požeška kuća kao odjel Muzeja u razdoblju koje dolazi zasigurno učvrstiti u širokoj ponudi kulturnih sadržaja za Požežane, ali i sve posjetitelje Požege i Požeštine. Budući da Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Požeška kuća građanima Požege, ali i gostima pružila dodatnu vrijednost,” zaključio je voditelj Centra Peharda.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn