GO GROW – Istok Hrvatske domaćin je međunarodne manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Datum objave: 12. 6. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Pet slavonskih županija će tijekom pet dana, od 13. do 17. lipnja, ponuditi bogati program – Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

Nakon predstavljanja novog slogana turističke ponude pet slavonskih županija „Slavonija – nema joj ravne“, slijedi manifestacija GO GROW koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek) . Održava se na istoku Hrvatske, od 13. do 17. lipnja i naglasak stavlja na što drugo, nego na graševinu! Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi bogati program – Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine. Dolazak u Hrvatsku ujedno je značio i dolazak na istok, najidealnije mjesto za priču o vinima, kao i za promociju najsnažnije hrvatske sorte – graševine.

Program otvara radionica „Vina Brodsko-posavske županije“, 13. lipnja  u vinariji Galić u Kutjevu (ulica Hrvatske Republike 125) kao i međunarodnu konferenciju GO Graševina Osijek sa svečanom dodjelom nagrada GROW du Monde ocjenjivanja koja će se održati u petak,16. lipnja u 12.30 u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijek (Gospodarska zona 10) predstavljajući mala obiteljska gospodarstva koja ulažu veliki trud, ljubav, pažnju i znanje preneseno s generacije na generaciju, trudeći se njegovati tradiciju proizvodnje vina u Brodsko-posavskoj županiji. Eno-gastro ponuda je među prva četiri motiva dolaska u destinaciju tako da su vina i obiteljske vinarije glavni aduti za razvoj kontinentalnog turizma ove županije.

Internacionalno ocjenjivanje graševina GROW du Monde 2023. održat će se 14. lipnja u Kutjevu, slavonskom gradiću na obroncima Papuka i Krndije, odavno poznatom po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. Požeško-slavonska županija poziva sve ljubitelje vina da dožive vinsku inspiraciju, na istoj paraleli s najboljim vinima svijeta. 15. lipnja za sudionike je organizirano studijsko putovanje kroz Kutjevačke vinograde, Orahovicu i Feričance. Domaćin putovanja je Virovitičko-podravska županija. Na spoju Slavonije i Podravine, između Drave i Papuka, zri zamamna frankovka i zanosna graševina, rađa se mirišljavi pjenušac i toči se zeleni silvanac. Vina u Virovitičko-podravskoj županiji, nježno sljubljujući ova prostranstva, spajaju živote, tradiciju, običaje i ljude, spajajući i kaj i što.

Kao dio višednevne manifestacije održat će se i GO GROW konferencija, 16. lipnja u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će nakon radionica biti upriličeno svečano proglašenje pobjednika ovogodišnjeg GROW du Mondea kao i promenadno kušanje nagrađenih vina otvoreno za sve posjetitelje od 13 i 30 do 17 sati.  Kao domaćin, Osječko-baranjska županija će studijskim putovanjem u Baranju pokazati zašto vina Slavonije i Baranje pripadaju skupini „naj“. Osim najvećim proizvođačima vina, najvećim vinskim podrumom, najvećom bačvom i vinogradom, mogu se pohvaliti i ponajboljim vinima, osobito graševinom.

Program ovogodišnje manifestacije završava studijskim putovanjem u Erdut i Ilok. Na istoku Hrvatske gdje nestaju granice između urbanog i ruralnog, gdje se izmjenjuju slike veličanstvene prirode, nepreglednih polja, pitome ravnice, jedinstvenih arhitektonskih cjelina, moćnih rijeka, vinorodnih brežuljaka, domaćin je Vukovarsko-srijemska županija.

Potencijal i vrijednost graševine koja kao sorta dominira slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima prepoznaju partneri i pokrovitelji ove značajne manifestacije. Prvo hrvatsko domaćinstvo GO GROW u partnerstvu podržava Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko- srijemska županija sa svojim turističkim zajednicama, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,  Hrvatska gospodarska komora, Udruga Graševina Croatica kao i gradovi Kutjevo, Orahovica, Osijek i Ilok, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac, Udruga Kutjevačkih vinara i Vinart.

TEKST: S. P.                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn