GIMNAZIJA U POŽEGI – Nova ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić : Cilj mi je vratiti ugled Gimnaziji koji ona zaslužuje

Datum objave: 01. 6. 2018. | Kategorija: Razgovori

VVvesna

POŽEGA – Gimnazija u Požegi, obrazovna ustanova koja iduće godine bilježi 320. obljetnicu od 1. lipnja ima ravnateljicu, doktoricu znanosti Vesnu Vlašić, bivšu pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije.

Nakon dugog i turbulentnog razdoblja ispunjenog poplavom kaznenih prijava i negative slike u javnosti koja je posljedično rezultirala i padom ugleda ove kultne požeške obrazovne ustanove, čini se konačno je okrenut novi list. Na čelo Gimnazije koja je već 320 godina lučonoša znanja i kulture, jezgro prosvjetiteljstva te nezaobilazni dio požeške bogate tradicije dolazi osoba koja upravo zrcali primjerene odlike – kultura, društvena angažiranost, kreativnost i svestranost popudbina su dr. sc. Vesne Vlašić. Rođena je u Požegi, gdje je završila Osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirala je u redovnom roku ( 1981.god.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu grupe: A -Jugoslavenski jezici i književnosti, B -Komparativna književnost, Postdiplomski studij upisala je 1984.god. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistarski rad napisala sam uz mentorstvo akademika Miroslava Šicela te stekla naziv magistar društveno-humanističkih znanosti iz područja filologije ( 1988.god.), a potom 21. lipnja 2010. god. obranila je i doktorski rad uz mentorstvo prof.dr.sc. Helene Sablić Tomić te stekla titulu doktorice znanosti iz područja filologije.

DSC_0048 vesna 2

“Moj profesionalni put obilježili su različiti poslovi: profesor hrvatskog jezika u osnovnim školama (Orljavac, Brestovac i Požega), Kaznionica u Požegi, gdje sam radila na različitim radnim mjestima: referentica za kulturu i prosvjetu, načelnica Službe za tretman te pomoćnica ravnatelja za izvršenje kaznenih i prekršajnih sankcija, Upravni odjel za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije gdje sam radila kao savjetnica za školstvo, te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Požeško-slavonskoj županiji gdje sam do danas radila. Kao savjetnica za školstvo pratila sam sveukupnu razvojnu, organizacijsku i normativnu problematiku u vezi školstva, propisanu zakonom i ostalim aktima. Na radnom mjestu pročelnice u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti osim rukovođenja i koordiniranja rada Odjela, obrađivala sam najsloženija pitanja iz djelokruga rada Odjela, pratila stanje društvenih djelatnosti na području Županije i predlagala mjere, davala mišljenje o prijedlozima i drugim materijalima koje za potrebe županijskih tijela pripremaju ustanove čiji je osnivač Županija iz djelatnosti školstva,” govori o svojoj karijeri Vlašić.

nnn1

Izvan profesionalne djelatnosti, dr. Vlašić bavi se znanstvenim radom pa iza sebe ima tridesetak znanstvenih i stručnih radova, a autorica je i vrijedne knjige „Ispred ženskog zrcala-požeška snaha Hermina Tomić“. “Vrlo sam ponosna na tu knjigu. Ona je zapravo sublimacija povijesnih, kulturoloških i socioloških činjenica i zapravo sam željela pokazati na koji je način građanstvo u Požegi živjelo krajem 19. i početkom 20. stoljeća i u vrijeme kada je Hermina hodala požeškim ulicama. Dakle, istraživanje u tom prvom dijelu donosi i relevantne činjenice o načinu života žena u Požegi i to kroz niz građanskih udruga, onih u kojima su veći dio činile žene i gdje su predsjednice bile žene. Jer, uz Herminu još je žena o kojima malo znamo ili gotovo ništa, a koje su svojim djelovanjem ostavile trag u društvenim temeljima zajednice i vjerujem da će budući znanstvenici i u ovoj knjizi naći poticaj za neka nova istraživanja,” kaže nam Vlašić koja je aktivna i u drugim segmentima kulturnog života grada kao članica Kulturnog vijeća Grada Požege, kao promotor brojnih predstavljanja knjiga i časopisa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ono čime se posebno ponosim je funkcija predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Požegi u razdoblju od 2014. do 2018. god. Pod mojim vodstvom Ogranak Matice, koji se gotovo potpuno ugasio, postao je ponovno ono što zaslužuje, nezaobilazni dionik u kulturnom životu grada Požege. Za svoj rad u Matici nekoliko puta sam pohvaljena od strane Središnjice MH te njezinog predsjednika akademika Stjepana Damjanovića,” ističe nova ravnateljica Gimnazije koju mnogi poznaju i kao vrsnu sportašicu jer u slobodno vrijeme bavi se trčanjem, posebice disciplinom polumaratona te je do sada istrčala četiri polumaratona. Za nove izazove kaže, dobro je pripremljena.

IMG_3994

“Radeći na poslovima pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije koja je osnivač Gimnazije u Požegi, te obnašajući dužnost predsjednice Školskog odbora, više nego dobro, upoznata sam s problemima s kojim je Gimnazija već dugo opterećena(međuljudski odnosi, dugovi, problem sportske dvorane itd.). Do sada sam s pozicije pročelnice pomagala da se dio dugova riješi iznalazeći dodatna sredstva u Proračunu PSŽ. U budućoj suradnji, obzirom na stečeno iskustvo, mogu osobno garantirati rješavanje preostalih dugova u razmjerno kratkom roku, kao i realizaciju projekta sportske dvorane. Prihvaćajući se kandidature za ravnateljicu Gimnazije, postavila sam određene uvjete te tako s relativnom sigurnošću očekujem i rješavanje navedenih problema. Konačno, čast mi je što sam na čelu ustanove koja iduće godine bilježi 320 god. Cilj mi je vratiti ugled Gimnaziji koji ona zaslužuje. Pored rješavanja već navedenih problema( financije, dvorana) uz maksimalnu motivaciju i zalaganje profesora treba se s puno pažnje posvetiti darovitim učenicima koji uz pravilno vođenje mogu ostvariti vrhunske rezultate. Isto tako želim da Gimnazija participira u projektima mobilnosti koji šire vidike i obogaćuju kako učenike, tako i profesore. Moj izbor za ravnateljicu Gimnazije dobro je primljen u široj javnosti, što me svakako obvezuje . Bila sam neizmjerno ponosna kada me naš Požežanin akademik Jelčić nazvao i čestitao mi na izboru. Sve to nekako me je uvjerilo kako sam na pravom putu,” zaključila je dr. Vesna Vlašić.

TEKST: S. Pok/ D. K.         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn