GD SOKOL POŽEGA – Prvaci regije s vrhunskim rezultatima iskovanim u nimalo vrhunskim uvjetima

Datum objave: 14. 1. 2017. | Kategorija: Sport

N

POŽEGA –  Gimnastičarke i gimnastičari požeškog Sokola osvojili su prvo mjesto u ukupnom poretku regije Istok u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici.Izvrsni rezultati temeljeni su na bogatoj sportskoj baštini ovog kluba, a plod su truda, rada i entuzijazma unatoč nedostatku uvjeta za rad kakve vrijedne djevojke i dječaci doista zaslužuju, rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

Gimnastičko društvo Sokol osnovano je 1905 godine i jedno je od najstarijih društava u gradu. Gimnastička dvorana datira iz 1939 godine, i najstariji je sportski objekt u gradu. Nažalost, i najderutniji, u vrlo lošem stanju što ne zaslužuje – ne samo zbog tradicije već i rezultata koji se bilježe preko jednog stoljeća. U društvu je trenutno upisano ukupno 157 djece, od toga je 45 dječaka i 112 djevojčica. Škola gimnastike okuplja 54 djevojčice i 35 dječaka, a tu je i 28 limača.Pri Hrvatskom gimnastičkom savezu registrirano je 27 natjecatelja i 13 natjecateljica, a klub predstavlja njih 30. Početak je to priče o Gimnastičkom društvu Sokol koja nikako nije bajka kada je riječ o uvjetima, ali rezultati su tim prije doista bajkoviti. “S nama su gimnastičarke i gimnastičari koji baštine tradiciju stariju od stotinu godina i koji su nas predstavljali na Državnom prvenstvu održanom 2016. u Nedelišču. Kup Slavonije i Baranje traje 54 godine, sada je to regija Istok i ove godine mi smo pobjednici tog kupa u ukupnom bodovanju. Naši dječaci osvojili su prvo mjesto – mladi kadeti C kategorije, kadeti C kategorije, juniori C kategorije i juniori B kategorije. Djevojčice su osvojile  drugom mjesto a natjecale su se kadetkinje C kategorije, juniorke C, seniorke C, kadetkinje B kategorije, mlađe juniorke B, juniorke B, kadetkinje D, juniorke D i seniorke D. U regiji Istok natječe se devet klubova a održano je ukupno 11 natjecanje pri čemu smo i mi bili domaćini,” rekao je predsjednik GD Sokol Krešimir Pavelić.

NN

Poimence, na Kupu je Lana Majetić osvojila prvo mjesto, Madlen Majetić također prvo mjesto u svojoj kategoriji, prvo mjesto osvojila je i Tonka Pavelić koja je na državnom prvenstvu osvojila četvrto mjesto. U muškoj gimnastici prvo mjesto osvojili su Leon Pejša i Jan Letić koji je na državnom prvenstvu osvojio treće mjesto.  Sve to postignuto je u uvjetima o kojima se može reći puno, ali pohvale nikako, dodaje Pavelić. “Uz dvoranu koja, bez pretjerivanja, ima najlošije uvjete u Slavoniji, oprema je stara preko 40 godina. Morat ćemo nešto učiniti jer kvaliteta nam se podiže i moramo pratiti trendove. Ako znamo da na državno mogu otići samo oni koji su sudjelovali na prethodnim natjecanjima i koji su se kvalificirali po broju bodova, jasno je koliko je tu truda i rada i djece i trenera,” naglasio je Pavelić.

DSC00061

Uz trenere,  Zlatka Krakera, Zdenku Pavelić, Andreu Grbić te dvije gimnastičarke koje su na putu osposobljavanja za trenere Anitu Čuljak i Andreu Došlić, na konferenciji za novinare bili su Leon Pejša (mlađi kadet C), Nikola Macaljuk (kadet C), Matko Badrov (kadet C), Tea Čavec (mlađe juniorke C), Lana Majetić (kadetkinja B), Madlen Majetić (mlađe juniorke B), Lorena Kukić (juniorke B), Jan Letić (juniori B) i Tonka Pavelić (juniorke B).

“Svatko ima svoju ekipu i svatko je dogovoran za svoj posao. Velike nade polažemo i u mlade gimnastičare i u mlade kolegice trenerice koje će preuzeti odgovornost za nove naraštaje. Klub traje dugo, ja sam ovdje već 40 godina. Ova zgrada takva je kakva je i ništa se u nju nije uložilo ali još uvijek istrajavamo, zahvaljujući ovakvim ljudima i ovakvoj djeci. Uvijek smo se borili da toj djeci bude bolje i nastavit ćemo tako. Gimnastika je jedan od bazičnih sportova koji je bitan za razvoj djece i prava je podloga za sve ostale sportove. Evo, naši rezultati govore sami za sebe, nadamo se još boljem, unatoč svemu,” rekao je glavni trener Zlatko Kraker.

NNN

U Sokolu se treninzi održavaju svakodnevno u večernjim satima od 18 do 21, 00 odnosno petkom od 17,00 do 21,00 sat. Želja imaju puno, planova  još više i ne predaju se oni tako lako.Idealno bi bilo kada bi imali novu, postavljenu gimnastičku dvoranu s prikladnim pomagalima, jer svaki dan sprave se moraju montirati i razmontirati i to je kako su naglasili gimnastičari, kao da automobil svaki dan sastavite za vožnju pa potom rastavite kako bi ga spremili.Oni to rade svaki dan sa skupom opremom koja to teško podnosi, a kako ističu, nemaju baš osjećaj da ljudi koji su mjerodavni odlučiti o promjenama na bolje imaju dovoljno senzibliteta za njihove potrebe. No, nova dvorana je ono što je idealno i teško izvedivo, ono što je pak izvedivo ali ne baš u tren oka, nova je greda koja stoji oko 20 tisuća kuna. Za dobre rezultate koje postižu, zaslužili su da se radar javnosti okrene k njima, pa možda i pozornost ozbiljnih sponzora. Pa, ako se uskoro pokrene akcija “Greda” odazovite se, požeške Sokolice i Sokoli znat će se odužiti i svom gradu i svojim građanima baš onako kako to već čine – na najbolji način, vrhunskim rezultatima.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn