GABRIELA SABO SELEŠI, VODITELJICA UREDA TZ GRADA PAKRACA – U susret Slavonskom banovcu

Datum objave: 08. 10. 2019. | Kategorija: Razgovori

PAKRAC – Da je uistinu, u skladu sa sloganom kojim se predstavlja, “mali grad za velike doživljaje”, Pakrac će potvrditi 19. listopada na najvećoj i najprepoznatljivijoj gradskoj manifestaciji, Slavonskom banovcu. O pripremama za jedinstveni srednjovjekovni sajam koji će ove godine u grad dovesti gotovo 150 izlagača iz cijele Hrvatske, njegovom značaju za razvoj turizma i brojnim drugim kulturno- povijesno- prirodnim adutima, razgovaramo s Gabrielom Sabo Seleši, voditeljicom ureda Turističke zajednice grada Pakraca.

Nakon uspješnog ljeta, značajnog marketinškog iskoraka i zabilježenog porasta dolazaka, noćenja i posjeta, jesen je za Turističku zajednicu grada Pakraca počela radno, s intenzivnim pripremama za najveću i najprepoznatljiviju gradsku manifestaciju, sajam Slavonski banovac?
Upravo tako, jer sve je bliži 19. listopada, najdinamičniji i najsadržajniji dan u godini, dan u kojem će u Pakracu biti održan tradicionalni Slavonski banovac. Riječ je o najvećoj i organizacijski zahtjevnoj gradskoj manifestaciji kojom, kroz jedan dan, nastojimo predstaviti sve ono što jesmo i nudimo svih 365 dana u godini. Sajamska je to priča koja spaja prošlost, sadašnjost i budućnost grada, predstavljajući istovremeno enološko, gastronomsko, obrtničko, poduzetničko i kulturno-umjetničko bogatstvo sredine, u organizaciji Grada Pakraca, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, TZ Grada i Poduzetničkog centra, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore.

Ove godine sajam će doživjeti svoje 11. izdanje i zbog radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog trga, bit će organiziran na novoj lokaciji, u Ulici Matice hrvatske i na prostoru oko Gradske tržnice, što, sigurna sam, ni malo neće utjecati na njegovu kvalitetu i brojnost sadržaja koje smo pripremili za naše posjetitelje. Uz jedinstveni prikaz srednjovjekovnog života, jer manifestacija je to u čast banovca, prvog kovanog novca u Hrvatskoj koji je, u razdoblju od 1256. do 1260., kovan upravo u Pakracu, demonstraciju mačevanja, sajam će oplemeniti i srednjovjekovne gastro delicije koje će u Krčmi “Kod veprove glave” pripremati članovi Povijesnog društva Pakraca i Lipika i tradicionalna viteška bitka “Borba za kovnicu novca”, kao središnji dio događaja.

Za cjelodnevnu mogućnost razgledavanja, degustiranja i kupovinu različitih domaćih proizvoda i rukotvorina pobrinut će se oko 150 izlagača iz cijele Hrvatske, a gastro ponudu će obogatiti i pripadnici nacionalnih manjina koje žive na području Grada Pakraca, kao i 5. Grah fest, na kojem će se natjecati 70-ak prijavljenih ekipa. Uz cjelodnevni raznovrsni kulturno umjetnički program, prikaz borilačkih vještina, mogućnost da sami iskujete vlastiti novac, mislili smo i na najmlađe za koje je organiziran dječji kutak, jahanje i luna park, a tu je i turistički vlakić, vožnja konjskom zapregom, te cjelovečernji besplatni koncert Zlatka Pejakovića. Novost ovogodišnjeg Sajma je i mogućnost organiziranog dolaska posjetitelja iz Zagreba, Požege i Daruvara, a za manifestaciju će se diljem Hrvatske čuti i putem radijskog etera, jer, popularna emisija “Svakom loncu poklopac” Mirka Fodora i Andre Tomića, bit će uživo emitirana upravo iz Pakraca. Sve su to razlozi da svi koji 19. listopada navrate na 11.Slavonski banovac, kući ponesu zanimljive uspomene i Pakrac dožive kao “mali grad za velike doživljaje”.

Jedinstveni spoj prošlosti i sadašnjosti, kao i bogato kulturno-povijesno naslijeđe grada ponudila je i manifestacija “Tragom Jankovića”, relativno nova priča koju ove godine organizirate drugi put i svojevrsna zanimljiva najava Slavonskog banovca?
Riječ je o manifestaciji koja, također, poput Slavonskog banovca, oživljava sjećanje na važno povijesno razdoblje za razvoj Grada, priča koju smo organizirali u dvorištu kurije Janković, vraćajući se, na trenutak, u vrijeme dama i gospode, krasnopisa, kostimiranih šetnji ulicama grada i baroknih zabava. Vjerujem kako su svi sudionici i posjetitelji uživali.

Uz već spomenute, prepoznate i uspješno pozicionirane gradske manifestacije, red je reći koju riječ i o Multipaku, također specifičnom događaju međunarodnog karaktera koji u grad dovede posjetitelje iz cijelog svijeta?
Riječ je o jednoj od najvećih regionalnih multimedijskih izložbi kakve se ne bi postidjele ni puno veći gradovi, događaju koji Pakrac, u tih tjedan dana, pretvara u urbanu sredinu prepunu glazbenih slušaonica, jazz koncerata, priči na kojoj se realiziraju poslovne suradnje ali i predstavljaju noviteti audio vizualnih industrija. Prepoznaju to izlagači iz cijelog svijeta, od Velike Britanije do Makedonije, pa i preko oceana, jer prošle godine na Multipak su stigli i gosti iz SAD-a. Iako je riječ o manifestaciji namijenjenoj uskoj, specijaliziranoj niši posjetitelja, prilika je to i za predstavljanje Pakraca i turističkih potencijala sredine, zbog čega izložbu uvijek prati i niz drugih sadržaja, poput organiziranih izleta, biciklističkih ruta, sajma domaćih proizvoda, gramofonskih ploča i slično.

Uz manifestacije, kao središnji dio turističke ponude i bogatu i zanimljivu povijest, Pakrac se može pohvaliti i nedirnutom prirodom, kao stvorenom za aktivan odmor ispunjen lovom, ribolovom, rekreativnim sportom?
Dobar geografski položaj, prirodne ljepote i pitomost pakračkog kraja ono je što gosti sve više prepoznaju. Tu su, onda i bogatstvo autohtone gastronomije, ljubaznost domaćina, kulturna baština, Planinarski dom Omanovac, Etno park Čantalo, Matkovac i izletište Da-bar, a primjetan je i sve veći interes za posjet našim muzejima, poput Muzeja vojne ratne povijesti, Muzeja grada Pakraca i škole u prirodi. Sve boljim turističkim pokazateljima doprinosi i svakodnevno mijenjanje vizure grada od čega će, uz goste i posjtitelje grada, imati koristi i lokalno stanovništvo, bez kojeg, na kraju, nema ni smisla razmišljati o razvoju turizma. Veseli i podatak kako iz godine u godinu bilježimo i porast dolazaka i noćenja, kojih je 2017. zabilježeno 4776, a godinu dana kasnije, 2018.-5372.

Smještajni kapaciteti na kontinentu, a posebno na području Slavonije, uglavnom predstavljaju problem, jer ih još uvijek nema dovoljno. Kako po tom pitanju stoji Pakrac?
I tu se, stvari, čini mi se, polako, ali sigurno miču s mrtve točke, u čemu je pomogla i Požeško slavonska županija, objavivši lani po prvi puta, javni poziv za otvaranje novih objekata ili povećanje kapaciteta postojećih, kao i za prijelaz iz niže u višu kategoriju objekta. Zahvaljujući tome, dobili smo tri nova smještajna objekta-dvije kuće za odmor i studio apartman, kao i dodatne ležajeve u već postojećem apartmanu. Sve ukupno u ovom trenutku raspolažemo s oko 110 ležajeva, a u najavi su i novi objekti, što će zasigurno dati i novi zamah sve boljoj turističkoj slici Grada. Pomoći će u tome, zasigurno, i suvenirnica koju uskoro planiramo “smjestiti” u prednjem dijelu ureda Turističke zajednice i tako gostima grada ali i mještanima ponuditi sve ono što Pakrac čini jedinstvenim i prepoznatljivim. U svakom slučaju, čini mi se da se stvari kreću u dobrom smjeru i samo tako trebamo i nastaviti.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn