FSC KALI U HRVATSKOJ -Novogradiščanin inicijator priče o malo poznatom filipinskom sustavu borilačkih vještina

Datum objave: 06. 5. 2015. | Kategorija: Razgovori

n

NOVA GRADIŠKA –  Damir Javorović Novogradiščanima je, na prvom mjestu poznat kao istinski zaljubljenik i znalac borilačkih vještina. Osim toga, riječ je o sportašu i entuzijastu koji je sportsku provinciju, zahvaljujući stručnom i pedagoškom pristupu, ogromnoj volji i inatu, strogim treninzima, te iznimnom „nosu“ za talente, približio urbanim sredinama, pokazujući svima kako, osim nogometa, postoji još sportova u koje valja ulagati. Trener novogradiških „Vukova“, članova uspješnog taekwondo kluba, Damir Javorović odnedavno ima novu strast-popularizaciju, ali i po prvi puta službeno hrvatsko predstavljanje nedovoljno poznate filipinske borilačke vještine.

Zahvaljujući Damiru Javoroviću  kao treneru, lokalni tae-kwondo klub „Vukovi“  vrlo se brzo pretvorio u pobjednički klub čiji se članovi s gotovo svih natjecanja, kući vraćaju s medaljama. Uz taekwondo kao inicijalnu strast, Damir odnedavno  intenzivno radi  i na popularizaciji filipinske borilačke vještine, u svijetu iznimno cijenjenog i efikasnog sustava borbi, koji je, nedavno i službeno, organizirajući stručni seminar s inozemnim instruktorom u Zagrebu,  i prvi puta službeno predstavio „domaćim“ zaljubljenicima u borilačke vještine. Iako su kod nas još uvijek nedovoljno poznate, filipinske borilačke vještine, polako nalaze svoj put, zahvaljujući, na prvom mjestu, upravo entuzijastima iz Nove Gradiške, predvođenima Damirom Javorovićem, koji nekoliko godina predano rade na popularizaciji i organizaciji ovog, u svijetu, iznimno cijenjenog i efikasnog sustava borenja oštricama. O tome kako je taekwondo priča prerasla u ovu filipinsku , upoznaje inicijator, Damir Javorović: S filipinskim sam se vještinama prvi puta susreo 1991.godine u Zagrebu, samo nekoliko mjeseci nakon što sam počeo trenirati taekwondo i odmah su me oduševile.Bilo je tu sve ono što sam tražio-pristup, sustav, ali i egzotika cijele priče. U to smo, vrijeme, na žalost, bili limitirani svime-znanjem, instruktorima, opremom. Unatoč ogromnom entuzijazmu, stvari su se do prije dvije, tri godine, razvijale iznimno sporo. Na sreću, krenuli smo u pravom smjeru, osigurali adekvatnu opremu i kvalitetne instruktore. Na redu su popularizacija i omasovljenje, što je i bio cilj prvog službenog nacionalnog seminara organiziranog u Zagrebu.

Kada i gdje su točno nastale filipinske borilačke vještine?
Teško je to sa sigurnošću reći. Filipini su, tijekom povijesti i borbe za samostalnost, doživjeli brojne invazije, ratove i sukobe, zbog čega je puno povijesne građe izgubljeno. Ipak, ono što se sa sigurnošću zna je da su 1521.godine Filipinci ubili Ferdinanda Magellana, moreplovca koji je oplovio zemaljsku kuglu, ali i da su plemena imala visoko razvijen sustav borenja, daleko prije Magellanovih pohoda. Filipinska su plemena često trenirala uz glazbu i prema nekim podacima, upravo taj, i danas, specifičan napjev, datira iz iste godine kao i Stonehenge ( 2200-2400.g.pr.n.e.), o čemu povjesničari, tek trebaju donijeti sud.

1

Koje su osnovne razlike između filipinskih borilačkih vještina i vještina poznatih u Hrvatskoj?
Filipinske borilačke vještine( filipino martial art) prije svega nisu vještine u klasičnom smislu te riječi. Riječ  je, zapravo, o cjelovitom sustavu koji pokriva više područja-borbu dugom oštricom, kratkom, fleksibilnim i streljačkim oružjem, borbu bez oružja, na tlu, sve zajedno, riječ je o čak 12 takvih područja. Isto tako treba spomenuti kako je ovaj sustav primjenjiv na svim distancama borbe, a posebno je efikasan za blisku borbu (CQC), ili kako to u Hrvatskoj volimo reći, „borbi prsa u prsa“. Iako ima sličnosti s ostalim, u Hrvatskoj poznatijim borilačkim vještinama, filipinske borilačke vještine, ipak, imaju i tri osnovne razlike. Riječ je o sustavu koji se zasniva na oružju. Konkretno, za razliku od boksa, karatea, juda ili taekwondoa, na „našem“ treningu, u ruke odmah dobijete oružje ( palicu). Osim toga, načela  i principi borbe sa oružjem prenose se na golu ruku, tako da u slučaju gubitka oružja, borac ne mora mijenjati „kretne strukture“.I  na kraju, FMA  su, u najvećem postotku, vještina i sustav borenja, a ne sport.

Koliko su filipinske borilačke vještine prisutne u svijetu?
Riječ je o iznimno popularnom sustavu borbi, posebno popularnom izvan matične zemlje, prisutnom u brojnim, specijalnim stručnim službama i agencijama, vojsci, policiji, pa i civilstvu. Malo je poznato kako je legendarni Bruce Lee trenirao filipinske vještine i bio jedan od pionira koji su ih koristili i na filmu, a sve zahvaljujući velikom Danu Inosantu koji ga je upoznao i s nunčakama.Među najpoznatijim suvremenim filmovima u kojima su prezentirane filipinske borilačke vještine su film „The hunted“ i trilogija o Jasonu Bourneu, na kojima su radili neki od najvećih svjetskih eksperata.

Tko sve može „vježbati“ filipinske borilačke vještine i kome bi ih preporučili?
Riječ je o sustavu vještina koji je, na prvom mjestu, idealan za pripadnike vojske, policije ili zaštitarskih službi. Kao i inače u borilačkim vještinama, ovdje nema nacionalnih, vjerskih, spolnih ili fizičkih ograničenja. FMA može vježbati zaista svatko, no moram reći kako određena ograničenja, ipak, postoje. Naime, ne podučavamo prijestupnike i maloljetnike.

Prvi nacionalni stručni seminar organiziran vašom  zaslugom, inicijativom i entuzijazmom, koji je u Zagreb doveo i vrhunskog stručnjaka-instruktora, tek je početak prave popularizacije ove iznimne, egzotične borilačke vještine. Što je slijedeće?
Planova za razvoj i usavršavanje je puno. Kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu.Osim toga, za popularizaciju i omasovljenje, potrebni su nam i zainteresirani „zaljubljenici“ u borilačke vještine, ali i svi oni koji se žele okušati u nečem novom i nepoznatom. Pozivam, stoga, sve zainteresirane da nas, na prvom mjestu, kontaktiraju kako bi u njihovim sredinama mogli prezentirati filipinske vještine, a potom im pomoći i u nastavku priče.Navratite stoga na našu  facebook stranicu.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Javorović (arhiv)

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn