FILM “MOĆ U GLAVI” – Oni, imali su neki koz…

Datum objave: 29. 6. 2024. | Kategorija: Scena

POŽEGA – “Ovaj film nastao je iz ljubavi – iz ljubavi prema gradu, prema vama svima, protagonistima i publici,” poručio je sa scene Gradskog kazališta Požega na svjetskoj i hrvatskoj premijeri dokumentarno – glazbenog filma “Moć u glavi” autor Dalibor Platenik koji donosi autentičnu priču o požeškoj punk- rock sceni iz razdoblja od 1975 do 1991. godine.

Tko je Karmela Romić, prva punk pjevačica na prostorima bivše države? Kako je tenk u Osijeku s fićom pogazio i iznimno obećavajuću karijeru benda Married Body? Što je bio SPOK, a što Sidro? Zašto su Bliski susreti svirali rock, a zvučali pop? Tko je Željko Hiršman Glista i zašto nam je u ovoj priči važan? Kako jedan poziv (u vojsku) mijenja sve?

Sve to i puno više može se doznati u novom dokumentarnom filmu autora Dalibor Platenika “Moć u glavi” koji donosi priču o nizu požeških autorskih punk i novovalnih rock skupina iz razdoblja od 1975. do 1991. godine. Daliborovo filmsko čedo zaurlalo je snažno iz punih apatridskih pluća sa kazališne scene i podsjetilo nas na Požegu kakvu smo živjeli, kakvu smo nekad imali. Nostalgično ali ne patetično protagonisti govore o vremenu koje su obilježili idejama, glasovima, žicama i bubnjarskim palicama. „Moć u glavi“ govori tako o 13 autorskih grupa (Apatridi, Bliski susret, EX, Flash, Hare, Integrirani krug, Lost Brain, Married Body, Rubna lica, Rukopotezno povlačilo, Secto Limy, Sexa, V-efekt, Žak Fatalist), a donosi i više od 20 razgovora.

Za potrebe filma digitalizirana je velika količina 8 milimetarskih filmova vezanih uz grad Požegu, VHS snimaka i više od 60 tonskih audio zapisa pjesama sa analognih traka i kazeta. Upotrebljeno je, skenirano, digitalizirano preko dvije tisuće klipova, audio, video i fotografija. Film je uz dokumentne kadrove sniman i u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Novom Vinodolskom, Singapuru, Amsterdamu i dakako u Požegi.

“Evo me na premijeri mog četvrtog dokumentarnog filma “Moć u glavi”. Jako mi je drago da se ovaj film premijerno prikazuje u mom rodnom gradu Požegi i da Požega dobiva jedan poseban dokumentarno-glazbeni film kakav nema ni jedan grad u Hrvatskoj pa i šire u regiji. Ovaj film se odnosi na period u kojem je bilo možda najbogatije djelovanje bendova u Požegi i mislim da se samim tim Požega upisuje na neki način u povijest rock glazbene kulture u Hrvatskoj i šire. Odaziv je odličan i to mi je jako drago i nadam se da će film isto tako polučiti uspijeh i na drugim festivalima nakon premijere.” rekao nam je autor Dalibor Platenik.

Repriza filma je 29. lipnja u 20 sati kada publiku očekuje i nastup u filmu prisutnih grupa Flash i Rukopotezno povlačilo čiji članovi će se ponovno okupiti i uživo svirati nakon 40-ak godina.

Gledajte “Moć u glavi” čim dobijete priliku.Jer,(parafrazirat ću Jurija iz Married Body)  okrenuti ovaj svijet na glavu, (još uvijek) imalo bi neki koz!

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn