FESTIVAL GRAŠEVINE U KUTJEVU – Uz Simpozij o Graševini, šampionskim vinima priznanja uručio ministar Tolušić

Datum objave: 31. 5. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

KUTJEVO – U sklopu ovogodišnjeg Festivala graševine koji organizira udruga Kutjevački vinari, početkom svibnja održano je tradicionalno ocjenjivanje vina, a najboljima je danas u Kutjevu, u prekrasnom ambijentu Dvorca obitelji Turković , priznanja uručio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. Festival je ponudio i stručni simpozij s recentnim predavačima na temu graševine, a večeras i sutra slijedi bogat kulturno-zabavni program.

Ocjenjivanje vina sorte graševina s područja Hrvatske održano je 10. svibnja, a prosudbeno povjerenstvo okupilo je 21 ocjenjivača na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Edijem Maletićem i dopredsjednicima, prof.dr. sc. Anom Iromel i Markom Markotom, aktivnim članom udruge Kutjevački vinari i Udruge Graševina Croatica. Na ocjenjivanje je pristiglo 128 uzoraka graševine od toga je 6 graševina dobilo veliku zlatnu medalju, 51 graševina je dobila zlatnu medalju, 60 srebrnu i 6 graševina je dobilo brončanu medalju., a najkvalitetnija vina dobila su šampionske titule. Šampionska titula za mladu graševinu – berba 2018. godina, pripala je Boži Metkoviću iz Konavla, Iločki podrumi su dobili šampionsku titulu u kategoriji zrelih graševina berbe 2011., dok je Kutjevu d.d. pripala šampionska titula za Graševino ledeno vino iz 2015. godine. Za najbolji pjenušac šampionsku titulu dobio je Ivica Perak. Šampionske titule uručio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić kojeg je, uz kutjevačke vinare dočekao i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

“Kad govorimo o Graševini općenito u Hrvatskoj Kutjevo i Požeško-slavonska županija najmeritorniji su za tu priču. Najkvalitetnija vina dolaze upravo odavde, neka se nitko drugi ne naljuti. Puno je tu malih vinara, velikih i srednjih, vrlo ozbiljna koncentracija ozbiljne vinske priče na jednom relativno malom području. Graševina je naša najprodavanija sorta, sorta koja ima ogroman potencijal, ogroman izvozni potencijal i koju prepoznaju i strana tržišta. To je sorta na kojoj Slavonija zasigurno može graditi svoju vinsku budućnost, a ministarstvo je tu da pomogne i kroz vinsku omotnicu i kroz Program ruralnog razvoja, novi Zakon o vinu te smanjenje fiskalnih nameta koji su uvelike smanjeni u odnosu na prošla vremena. No, prije svega moramo imati kvalitetne vinare, a to upravo u ovom području imamo i zato smo danas tu – prije svega da ih podržimo te da im damo daljnju potporu u njihovom radu i trudu,” rekao je ministar Tolušić.

U sklopu programa festivala graševine održan je i Simpozij o Graševini, a uz Izbor vinske kraljice Graševine koji će se održati večeras, program se nastavlja u subotu, 1. lipnja cjelodnevnim zabavnim sadržajima na Trgu graševine, poput utrke traktora te koncert Jasmina Stavrosa.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn