FAKULTET TURIZMA I RURALNOGA RAZVOJA – Godina ispunjena aktivnostima i izvrsnim rezultatima

Datum objave: 15. 12. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Predstavnici Fakulteta turizma i ruralnog razvoja predstavili su rezultate rada ove fakulteta te Studentskog centra i Udruge bivših studenata “Alumni”. O postignućima i planovima govorili su Prodekan za razvoj i poslovanje doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekanica za nastavu i kvalitetu Verica Budimir, v.d ravnatelj Studentskog centra Domagoj Prša, i predsjednik Udruge Alumni Bruno Horvat.

Uz novi vizualni identitet koji je fakultetu donio višu razinu prepoznatljivosti, 2023. godinu obilježili su i značajnim projektima, naglasio je prodekan Andrlić.
“Od velikih kapitalnih projekata izdvojio bih skori završetak gradnje montažne sportske dvorane koja je sufinancirana od strane Ministarstva razvoja i regionalnih fondova EU. U tijeku su završni radovi i vjerujem kako ćemo u siječnju stići do uporabne dozvole i te daljnjeg procesa prema službenom otvorenju. Vlastitim sredstvima uredili smo vanjske sportske terene za izvannastavne aktivnosti kako bi dobili sportsku cijelinu na tom prostoru.” rekao je prodekan Andrlić. Brojne aktivnosti obavljene su u promotivnom dijelu i to kroz sudjelovanja na sajmovima i drugim manifestacijama, a ostvarena je i suradnja s Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik gdje će studenti imati mogućnost obavljanja stručne prakse.

A upravo su studenti, kojih je trenutno upisano 484, glavni fokus i pokretač svih aktivnosti, dodaje Andrlić. „Glavni fokus su nam upravo studenti pa smo tako, u suradnji s našim partnerima Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Institutom za turizam iz Zagreba započeli izradu diplomskog studija turizma i održivog razvoja, koji će onda biti nastavak još dvije godine na sve naše postojeće studije u Požegi. U Erasmus programu smo i dalje aktivni, nastavljamo s našim Erasmus tjednima učenja, ove godine smo imali dva takva Međunarodna tjedna. Trenutno su kod nas studenti iz Ukrajine, dok u ljetnom semestru osim Ukrajine očekujemo studente iz Moldavije i Gruzije. Otvorili smo i neke nove zemlje za razmjenu, to su Uzbekistan i Nigerija. Projekti koji se privode kraju je „Panonika“, gdje smo partneri S Poljoprivredno-prehrambenom školom Požega partneri smo u projektu Panonika koji se privodi kraju. Tu je i projekt „Uncorking rural heritage“ gdje smo partneri s Fakultetom za vinogradarstvo iz Slovenije te s norveškim partnerima, a taj projekt će završiti izdavanjem knjige o graševini.” rekao je prodekan za razvoj i poslovanje Berislav Andrlić dodajući da ulaganje u projekte donosi ne samo višu razinu kvalitete već i prepoznatljivost ustanove u regiji što je pravo jamstvo za budućnost.

Prodekanica za nastavu i kvalitetu Verica Budimir naglasila je izvrsne rezultate koje postižu studenti i to posebice kroz natjecanja državne i međunarodne razine. Po prvi puta imaju tako i dva dobitnika Rektorove nagrade.„ Zbog suradnje sa Sveučilištem, dva naša studenta dobitnici su Rektorove nagrade, što je najviša razina nagrađivanja koje jedan student može doživjeti za vrijeme svog studentskog života. I i smo nagradili naše nastavnike i zaposlenike za izvrsnost, za izvrstan znanstveno istraživački rad, za izvrstan rad s korisnicima i institucijski doprinos. Studente koji su bili izvrsni nagradili smo Dekanovom nagradom i pohvalili ih za njihovu uspješnost“ rekla je prodekanica Budimir dodajući kako su studenti aktivni i na sportskim natjecanjima a osnovali su i volonterski klub “Altruist” koji okuplja oko 50 studenata.

Prodekanica Budimir je naglasila kako su započeli s izvođenjem novog studijskog programa sveučilišnog studija, ali i da su revidirali sve stručne studije. „Po prvi puta u našem gradu imamo sveučilišni studij turizma, ali smo i revidirali sve naše stručne studijske programe. Postojeći studiji računovodstva, elektroničko poslovanje i eno-gastronomija se od ove godine izvode u skladu s novim i modernim studijskim programom koji je usklađen s potrebama tržišta rada. Uz naše studijske programe puno ulažemo u stručnu praksu, imamo sklopljena 103 ugovora, dvije nove nastavne baze, uz to organiziramo radionice za naše studente, a još jedna aktivnost koja je dodatna i jako kvalitetna te zanimljiva su radionice koje organiziraju stručnjaci. Što se tiče nastavnog kadra, na instituciji imamo 17 docenata i tri asistenta i svi se dodatno trudimo kako bi dali doprinos vlastitom razvoju i razvoju naše institucije“ rekla je prodekanica Budimir.

O Studentskom centru i Studentskom domu govori je vršitelj dužnosti ravnatelja Domagoj Prša koji je naglasio kako u domu trenutno boravi 78 studenata, a česti su gosti i Erasmus studenti i profesori. “Želimo da Studentski dom ne bude samo smještaj i prehrana, trudimo se da je to mjesto druženja. U našim prostorima često imamo brojne aktivnosti, kazališne predstave, kvizove i slične manifestacije kako bi održali ugodno i poticajno ozračje,” rekao je Prša. Udruga bivših studenata nekadašnjeg Veleučilišta, današnjeg Fakulteta pod nazivom „Alumni“ aktivna je tijekom cijele godine na mnogim manifestacijama u Požeštini i šire s ciljem promocije fakulteta, rekao je predsjednik Udruge Bruno Horvat.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn