ELEMENTARNA NEPOGODA – Župan Alojz Tomašević proglasio elementarnu nepogodu za područje Požeško-slavonske županije

Datum objave: 27. 4. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

n

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomaševi donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog mraza i niskih temperatura koji su ovih dana na području županije nanijeli velike štete na vinogradima i voćnjacima. Svi koji su primijetili štete na svojim voćnjacima i vinogradima trebaju se u roku od osam dana javiti u svoje općine ili u županiju kako bi komisija izašla na teren i obavila procjenu.

“Temperature koje su bile početkom travnja bile su neuobičajeno visoke, vegetacija je krenula, no nažalost, proteklog vikenda od 22. do 23. travnja temperature su pale, došlo je do padalina i gotovo snježne oluje što je nanijelo i velike štete. Informacije koje imamo u razgovorima s voćarima i vinogradarima na terenu govore kako je riječ o velikim štetama. Neki od starijih vinogradara kažu kako se i ne sjećaju takve štete u zadnjih 50 godina. Proglašavam stoga elementarnu nepogodu za područje cijele županije i sukladno propisanoj metodologiji, pozivam sve naše voćare i vinogradare i sve one koji imaju štete da se jave svojim nadležnim institucijama u općinama i gradova te podnesu zahtjev. Komisija će izaći na teren, evidentirati i podnijet ćemo izvješće prema Ministarstvu poljoprivrede,” naglasio je župan Tomašević.

Župan jeizrazio nadu kako će resorno ministarstvo pronaći sredstva te da će u odnosu na prošlu godinu pomoć poljoprivrednicima biti veća i na vrijeme isplaćena. “Štete su prošle godine bile preko 27 milijuna kuna, a sukladno odluci ministarstva i metodologiji koju su oni podržali, te prijedlogu voćarske zajednice po kojem je definiran model isplate, kod nas je isplaćeno tek negdje oko 420 tisuća kuna što smatramo doista nedostatnim. Osobno s tim modelom nisam sretan, mi smo kao Županija pisali Ministarstvu poljoprivrede no njihov je stav da se isplaćuje šteta za one koji žive isključivo od tih poljoprivrednih kultura. No, nadam se kako će se iznaći sredstva za kvalitetnije obeštećenje,” rekao je župan Tomašević pozivajući sve koji su pretrpjeli štete da se prijave kako bi komicija mogla izaći i obaviti pravilnu procjenu te po toj osnovni zatražiti odštetu od resornog ministarstva ali i postojećih EU fondova.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn