DR. JOSIP KOLODZIEJ, RAVNATELJ OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKA: Kvalitetno vodstvo, višemilijunska ulaganja, mlad i stručan tim ključ su uspjeha

Datum objave: 28. 8. 2023. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Iako, za razliku od ostalih djelatnosti, u medicini i zdravstvenim ustanovama, nema sezonalnosti i uobičajeno manjeg obima rada u vrijeme godišnjih odmora, početak jeseni, itekako je period užurbanih aktivnosti. Uz niz aktualnih ali i planiranih projekata, sve veći tempo rada, uvođenje novih usluga, povod je to i za razgovor s ravnateljem Opće bolnice Nova Gradiška, dr. Josipom Kolodziejem koji je, posljednjih godina, najveću gradsku zdravstvenu ustanovu, u svakom pogledu uveo u novo stoljeće, osnaživši je prostorno, specijalistički i kadrovski

Iza novogradiške su Opće bolnice gotovo dva stoljeća humanosti i kontinuiranog predanog rada, respektabilnih 175 godina staža, iskustvo rada na prvoj crti bojišnice, ali i status bolnice koja, osim pacijentima s novogradiškog područja, svakodnevno znači život i onima iz Novske i Kutine. Nakon nekoliko poslovno „problematičnih“ godina, a potom i spajanja sa slavonskobrodskom bolnicom „Dr.Josip Benčević, Opća bolnica Nova Gradiška, nakon vraćanja samostalnosti i pravnog subjektiviteta, posljednjih je godina, s novim čelnim čovjekom, primjer uspješnog poslovanja. Uz značajna ulaganja u nove tehnologije i ljude, potvrđuju to i kontinuirana kadrovska i prostorna poboljšanja, kao i stalna razmjena znanja i iskustava s bolnicama diljem Slavonije, o čemu razgovaramo s ravnateljem, dr.Josipom Kolodziejem.

Uz značajno izmijenjenu vizuru, projekte energetske obnove, nove ambulante, opremu i dijagnostiku, Opća bolnica Nova Gradiška, posljednjih godina, veliku pažnju poklanja i stalnoj razmjeni ideja i iskustava s bolnicama sličnih “gabarita” u okruženju, što potvrđuje i nedavni posjet bolnici u Našicama?
Konzultacije s kolegama iz drugih slavonskih bolnica gotovo su pa redovne, baš kao i susret svih ravnatelja, svaka tri mjeseca, kod drugog domaćina, obzirom da se, uz Opću bolnicu dr.Josip Benčević Slavonski Brod i KBC Osijek, svi nosimo sa sličnim problemima, zbog čega je razmjena iskustava dragocjena, što potvrđuje i nedavni posjet delegacije naše bolnice kolegama iz Našica. Povod posjeta bio je nedavno završen projekt uspostave pomoćne djelatnosti “vešeraja” odnosno praonice rublja koja je, nakon nekoliko godina korištenja tzv. outsourcinga, ponovno u “našem vlasništvu”. Uz opće nezadovoljstvo, kako cijenom, tako i kvalitetom usluge, nakon temeljite analize i izračuna, zaključili smo kako je vlastita praonica najbolje rješenje, zbog čega smo, u suradnji s Brodsko posavskom županijom, projekt uspješno kandidirali prema Ministarstvu regionalnog razvoja. Kako bi praonica rublja s radom trebala “startati” ovih dana, odlučili smo se za posjet kolegama u Našicama, jer riječ je o bolnici s gotovo istim brojem kreveta i odjela, da se bolje upoznamo s načinom rada njihovog “vešeraja”, količinama potrošnog materijala, ustrojem i slično, očekujući u startu uštede od bar 50 posto, na mjesečnoj razini.

Nova praonica rublja tek je jedan u nizu projekata koji su, posljednjih godina, značajno promijenili izgled ali i ustroj Opće bolnice Nova Gradiška, predstavljajući i zamašnjak njenog razvoja?
Upravo tako, o čemu govori i brojka od gotovo 120 milijuna kuna investicija. Kako smo županijska ustanova, svi su projekti uspješno kandidirani “preko njih”, a tu je, na čekanju i spremno, još njih 7,8, s građevinskim dozvolama. Prethodnih godina, zahvaljujući dobivenim projektnim sredstvima ali i energetskoj obnovi cijele bolnice, prostor je itekako promijenio vizuru, a tu su još i suvremeni sistem grijanja, nove kotlovnice, centralna klimatizacija, solarne elektrane na svim ravnim krovovima jačine 110 kilovata, nove kondenzacijske tehnologije bojlera, što će rezultirati i značajnim uštedama od oko 50 posto. Uz obnovu svih odjela, ponosni smo i na nove operacijske sale, novu jedinicu intenzivnog liječenja, kao i odjel dijalize koji je od 2018., nakon gotovo dva desetljeća pregovora, ponovno dio Opće bolnice Nova Gradiška, što ćemo obilježiti i u mjesecu studenom ove godine velikim nefrološkim simpozijem u Gradskoj vijećnici. Iako je puno toga napravljeno, dosta toga je i pred nama za što ćemo se, ipak morati malo strpjeti, jer prema novom Zakonu, od Nove godine sve bolnice prelaze u državno vlasništvo, što predstavlja određenu neizvjesnost, posebno u smislu kandidiranja a onda i sufinanciranja svih budućih projekata, čija je ukupna vrijednost malo veća od 20-ak milijuna eura. Ipak, nadamo se najboljem.

Prostorna poboljšanja prate i ona kadrovska?
Tako je, jer gotovo svakodnevno nove generacije mladih stručnjaka dolaze sa specijalizacije, tu su i oni s tek završenim fakultetom koji se za specijalizacije zanimaju, zašto čekamo skoro raspisivanje natječaja. U svakom slučaju, kadrovski smo, uglavnom dobro ekipirani, uz tek jednu nezgodnu situaciju na odjelu pedijatrije, gdje smo malo deficitarni, ali uz specijalizante, pa i pregovore s nekim liječnicima i to ćemo, siguran sam, brzo riješiti.

Kako Opća bolnica Nova Gradiška stoji s listama čekanja, najvećim problemom čitavog sustava zdravstva?
Vjerujem kako je rješenje najveće boljke zdravstvenog sustava tek pitanje organizacije i uvođenja reda što se može popraviti poštivanjem prioritetnih termina što u bolnici intenzivno rješavamo. Upravo ovih dana imenovani su koordinatori za onkološke pacijente koji će biti s njima od trenutka postavljanja dijagnoze kroz svu dijagnostiku, dogovaranje termina što će, siguran sam, ubrzati i čitav postupak.

Zahvaljujući svim do sada predstavljenim poboljšanjima, sigurna sam kako pacijenti novogradiške bolnice u svom gradu mogu obaviti i sve potrebne specijalističke preglede zbog kojih su, nekada, morali ići i puno dalje?
Upravo to je i bio cilj, zbog čega, s kolegama iz Osijeka, koji sada dolaze u bolnicu u Požegu i Slavonski Brod, nastojim i kod nas dogovoriti i onkološku ambulantu, jer takvih je pacijenata, na žalost sve značajniji broj. Osim toga, do Nove godine, kada je i vrijeme ugovaranja novih usluga i termina s HZZ-om, vjerujem da ćemo uspješno dogovoriti i dolazak kolege “vaskularca” iz Slavonskog Broda.

Sjajan geografski i prometni položaj i blizina auto ceste na neki je način i prednost i “prokletstvo” Opće bolnice Nova Gradiška?
Upravo tako, što potvrđuje i ovo ljeto, iznimno burno, s nekoliko teških prometnih nesreća koje smo uglavnom mi zbrinuli. Spomenuti položaj ali i činjenica kako smo prva bolnica od Zagreba, na neki je način bio i pitanje opstanka koje je svojevremeno i održalo bolnicu, prije svega stoga što svi unesrećeni od Lipovljana do Lužana stižu upravo u Novu Gradišku. Zahvaljujući tome i takvoj poziciji, želeći moći odgovoriti na sve izazove i mi smo se na kirurgiji ekipirali i pojačali traumatološki dio.

Kakva je suradnja Opće bolnice Nova Gradiška s Domom zdravlja pa i studijem sestrinstva koji posljednjih godina djeluje u gradu?
Sa svim zdravstvenim ustanovama surađujemo iznimno dobro, iako nam svima nedostaje liječnika ali situaciju popravljaju kolege koji imaju volju i želju dolaziti na ispomoć u ambulante s deficitarnim kadrovima. Ne smijemo zaboraviti ni sjajnu suradnju sa Zavodom za hitnu medicinu kao i Zavodom za javno zdravstvo, što je posebno došlo do izražaja u vrijeme epidemije COVID-a.

Demografija kao i broj poroda još je jedan od problema s kojima se nose brojne sredine. Kako po tom pitanju stoji Nova Gradiška i Opća bolnica?
Kad vidim druge bolnice i ogromne padove, mi smo se, na sreću, zadržali na broju koji, iako nije sjajan, nije ni tako loš, ali se s nekadašnjih brojki od 700, 800 poroda godišnje, prepolovio. Kada govorimo o aktualnoj godini, nadam se da ćemo je završiti s rezultatom sličnim onom lanjskom, jer i to predstavlja određenu stabilnost.

Uz spomenutih 7, 8 pripremljenih projekata koje bolnicu čekaju u budućem periodu, postoji li još nešto što vi osobno posebno priželjkujete?
Iako sam i s, do sada realiziranim, zadovoljan, puno je još toga što bi volio napraviti, ali ne smijemo zaboraviti ni činjenicu kako smo posljednjih godina obnovili i cjelokupnu aparaturu zbog čega u bolnici trenutno nema niti jednog starog aparata-od CT-a do ultrazvuka kojih je, u trenutku mog dolaska na mjesto ravnatelja bilo tek dva, tri a sada ih je 20, a obnovljen je i sva dijagnostika. Ono čime bih osobno, u dogledno vrijeme, volio završiti “karijeru ravnatelja” je dobiti suglasnost resornog Ministarstva za kupovinu magneta jer liste čekanja u okolnim bolnicama su ogromne, a mi imamo lijepi broj mladih sposobnih radiologa voljnih raditi i napredovati.

Onkološke bolesti kao sve učestalije već smo spomenuli. Što sve još muči pacijente koji gravitiraju Općoj bolnici Nova Gradiška i ima li kakvih specifičnosti?
Veliki je broj bubrežnih bolesnika zbog čega smo prije nekoliko godina i išli na formiranje odjela dijalize, prije svega, kako bi im podigli kvalitetu života koja je, zbog putovanja u Slavonski Brod, bila značajno manja. Kada je riječ o epidemiologiji ostalih bolesti, svakako treba spomenuti i one kardiovaskularne kao i karcinome pluća, što nije samo naša specifičnost. Zbog novog CT aparata koji omogućuje snimanje s niskim dozama zračenja, ustanova smo koja se može javiti na Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, u čemu sudjelujemo, naglašavajući kako je, kao i kod svake druge maligne bolesti, rano otkrivanje nužno zbog veće šanse izlječenja.

Uz već spomenut značajan broj onkoloških bolesti, što sve još “muči” pacijente koji gravitiraju novogradiškoj bolnici?
Iako nemamo nekih specifičnosti, nešto je više bubrežnih bolesnika, zbog čega smo prije nekoliko godina i išli na formiranje odjela dijalize, prije svega jer smo pacijentima željeli povećati kvalitetu života koji su zbog bolesti morali putovati u Slavonski Brod. Kada je riječ o epidemiologiji ostalih bolesti, tu su i one vaskularne kao i dosta karcinoma pluća, što je specifičnost i u ostatku zemlje. Zbog novog CT aparata sa smanjenim dozama zračenja, ustanova smo koja se može javiti na Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća u čemu sudjelujemo naglašavajući kako je kod svake maligne bolesti, radi što veće šanse izlječenja, rano otkrivanje iznimno važno.

Kad govorimo o Nacionalnim programima ranog otkrivanja bolesti jesmo li ili nismo dovoljno educirani i kakav je, uopće odaziv?
Generalno-kod određenih programa odaziv je izvrstan ali kod pojedinih šepamo, što je odraz našeg mentaliteta i stavova. Ovdje je, pak, važno pohvaliti branitelje koji se u velikom broju odazivaju na sistematske preglede resornog Ministarstva, zahvaljujući kojima je na vrijeme otkriven veliki broj ozbiljnih oboljenja, zbog čega apeliram i na sve ostale da se, na svaki upućeni poziv na pregled, svakako odazovu.

Uspješnog ravnatelja nema bez jednako tako uspješnog tima?
Slažem se i potpisujem, jer samo je tako moguće dobro raditi. Uz mene, tu su i zamjenik i pomoćnik za kvalitetu sestrinstva, koje je, prije neki dan, pohvalio i kolega iz Našica. Imam sreću da radim sa sjajnim suradnicima koji stručno i kako treba obavljaju svoj posao. Mislim da je takvoj “slici” pomogla i činjenica što sam, dolaskom na čelnu poziciju ustanove, smijenio sve stare voditelje i na njihovo mjesto postavio mlade kolege. Iako je, u startu to predstavljalo određeni šok, mislim da je i čitavu priču pokrenulo nabolje i podiglo je na višu razinu, jer s novim ljudima dolaze i nove ideje, vizije pa i određena svježina. Sve to čini nas i kadrovski mladim kolektivom, jer većina zaposlenih je do 50 godina starosti, što su za medicinu i najbolje godine.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: S. Tarbuk/F.S

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn