DORUČAK S HRVATSKIH FARMI – Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si
POŽEGA – Nakon što je već poslužen u Osijeku, Vukovaru, Sikirevcima, Gospiću, te u nekolicini morskih gradova, Doručak s hrvatskih farmi stigao je u srce Zlatne doline. Projekt je to Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije čiji je cilj, poticanjem zdravih navika i ukazivanjem na važnost doručka, skrenuti pozornost javnosti na svježinu, kvalitetu, dostupnost i sljedivost proizvoda s hrvatskih farmi, poznatog podrijetla i datuma proizvodnje, osnažujući tako i poljoprivredne proizvođače i lokalna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Jer, domaće je najbolje.
Nakon godina sustavnog zanemarivanja i uništavanja, Slavoniji i svim njenim županijama konačno bi moglo zasjati sunce. Cilj je to i Vladinog projekta teškog 2,5 milijarde kuna koji bi kroz potpore poljoprivrednim gospodarstvenicima i program ruralnog razvoja, učenje iz najboljih primjera prakse, ali i primjenu novih tehnologija, trebao oživjeti nekadašnju nacionalnu žitnicu i ogroman, još uvijek nedovoljno iskorišten gospodarski potencijal regije. U okviru projekta Slavonija osmišljen je i Doručak s hrvatskih farmi , promocijski događaj čiji je cilj, poticanjem zdravih navika i ukazivanjem na važnost doručka, skrenuti pozornost javnosti na svježinu, kvalitetu, dostupnost i sljedivost proizvoda s hrvatskih farmi, poznatog podrijetla i datuma proizvodnje. Nakon što je već poslužen u nekoliko kontinentalnih, ali i morskih županija, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, Doručak s hrvatskih farmi stigao je kući-u Slavoniju i srce Zlatne doline, u pratnji čelnih ljudi agencije i ministarstva-ravnatelja Zdravka Baraća i državnog tajnika Tugomira Majdaka.
Osim prilike za promociju domaćeg, autohtonog, cilj ovog jedinstvenog događaja je i predstavljanje sustava dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda koji potrošačima šalje jasnu poruku o njihovom podrijetlu i kvaliteti, istovremeno jačajući i štiteći domaću poljoprivrednu proizvodnju, učeći nas koliko je, prije svega zbog razvoja hrvatske poljoprivrede, važno kupovati domaće. Na „Doručku s hrvatskih farmi“ predstavljeni su i posluženi tradicionalni proizvodi koji su još od 2009.godine dio sustava dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda-mlijeko i meso s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, jaja hrvatskih farmi, te odnedavno, brašno i kruh hrvatskih polja, kao i proizvodi specifični za Slavoniju ali i Požeško slavonsku županiju. „Riječ je o projektu od kojeg bi svi sudionici u lancu proizvodnje hrane, kao i krajnji korisnici-potrošači, trebali imati niz benefita-primarni poljoprivredni proizvođači kroz „Doručak s hrvatskih farmi“ dobivaju iznimno dobro osmišljenu marketinšku mjeru, prehrambena industrija mogućnost označavanja proizvoda jasno ukazujući na sljedivost, dok se potrošači, znajući o kakvom je proizvodu riječ, rado opredjeljuju za kupovinu domaćeg.“ upoznao je, između ostalog, Zdravko Barać, ravnatelj HPA.
„Događaj je ovo koji prije svega dokazuje kako je i Slavonija dio Hrvatske, ali i kako, unatoč problemima, itekako imamo snage ponovno biti ono što smo bili oduvijek-nacionalna žitnica, ponosna, rodna, plodna i bogata, prepuna vrijednih ljudi i vrhunskih proizvoda koji zaslužuju naći se i na europskim „trpezama“. Zbog svega toga vjerujem kako će se „Doručku s hrvatskih farmi“ uskoro pridružiti i ručak i večera, ali i da ćemo uskoro svi početi voditi računa o tome što jedemo i kako se hranimo. Osim toga, sjajna je ovo prilika i za promociju regije, prije svega Požeško slavonske županije, prilika za razvoj poljoprivrede i svih ostalih prerađivačkih industrija ,ali i turizma, vjetar u leđa našim proizvođačima koji su kroz povijest dokazali i dokazuju kako mogu hraniti ne samo sebe, nego i Hrvatsku u cijelosti, ali i kako hrvatski proizvodi moraju biti na hrvatskim stolovima“, rekao je, zahvaljujući predstavnicima resornog ministarstva i HPA, vjerujući kako Slavoniju čekaju bolji dani, čelni čovjek županije i domaćin „Doručka s hrvatskih farmi“, župan Alojz Tomašević.
„Osim što promovira domaće autohtone proizvode i gastronomiju po kojoj smo, odavno poznati i u svijetu, primarni cilj „Doručka s hrvatskih farmi“ je osnaživanje hrvatske, te prije svega, slavonske poljoprivrede, što je i jedan od glavnih ciljeva aktualne Vlade i resornog ministarstva. Obvezuje nas na to i činjenica kako su upravo naši domaći proizvodi po kvaliteti top proizvodi i na razini Europske unije, zbog čega ih moramo promovirati, ali i službeno zaštititi. Stoga nećemo stati na onima već etabliranima poput krčkog, istarskog i dalmatinskog pršuta, neretvanskih mandarina, maslinovog ulja s Cresa, ogulinskog kiselog kupusa, baranjskog kulena, ličkog krumpira i poljičkog soparnika, jer, registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odavno zaslužuju i očekuju i slavonski kulen, zagorski puran, paška janjetina, ali i slavonski med, paška sol i međimursko meso ;z tiblice“, rekao je, upoznavajući sa značajem projekta „Doručak s hrvatskih farmi“, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.
TEKST: Simonida Tarbuk FOTO: Dorian Pok