DORINA FILMSKA PRIČA – Dora Tomljanović: Volim raditi filmove koji nose poruku

Datum objave: 26. 5. 2016. | Kategorija: Razgovori

dora

POŽEGA – Na ovogodišnjem Festivalu jednominutnih filmova koji će se 27. svibnja održati u Požegi, filmom “Youth” predstavit će se i mlada Požežanka Dora Tomljanović iz Požege, učenica trećeg razreda požeške Gimnazije. Filmom “Youth” svoje vršnjake Dora upozorava na pogubni utjecaj mobitela i virtualnog svijeta na prave ljudske kontakte i odnose. S dužom verzijom ove društveno angažirane priče Dora će sudjelovati na još nekoliko filmskih manifestacija u zemlji i inozemstvu.

Dora je film “otkrila” u prvom razredu gimnazije kada se učlanila u GFR klub. Tada je napravila i svoj prvi film “Maske” kojim je željela poslati poruku o važnosti samopouzdanja ostvarila je s grupom prijatelja a potom je uslijedio još niz filmova u okrilju GFR-a . “Youth” je njen samostalni filmski uradak – od ideje, montaže, snimanja do glazbe, no potpora su opet bili prijatelji koji su odradili uloge.  “Film počinje s druženjem jedne ekipe mladih. Oni su veseli, zabavljaju se, no događa se prekretnica i polako se odvajaju zbog mobitela i interneta i neposredno druženje prestaje. Film zapravo završava s poukom kako bi trebali smanjiti broj SMS poruka i statusa na facebook stranicama, a više se posvetiti pravi susretima i prijateljstvima. Film je namjenjen mojim vršnjacima ali i mlađima. Glavni lik tumači Mirko Filipović, a tu su i Anabela Sulić, Luka Malčić, Antonio Pilon, Petra Krištofek i Barbara Kšenek” priča nam Dora.

Film traje pet i pol minuta, ali za potrebe Festivala jednominutnog filma, Dora je napravila i jednominutnu verziju. “Ova jednominutna verzija izabrana je u službeni program festivala i bit će prikazan u festivalskoj večeri. Iako je zadovoljna činjenicom kako je njen film u slubženom programu svjetski poznatog festivala, ipak od ovog nastupa ne očekuje previše. “Ustvari, više očekujemo od ostalih festivala na koje sam poslala izvornu verziju filma – Karlovačku filmsku reviju mladih, Dubrovački filmski festival i Sarajevski filmski festival (odjeljak TeenAction), ali velika je stvar i ovo sudjelovanje u Požegi.” kaže Dora.

film

I svoju budućnost mlada filmašica željela bi vezati uz film.”Obitelj me podržava. U početku su mislili kako amo imam visoka očekivanja i želje, ali sada su već prepoznali moju dosljednost, upornost i ozbiljnost. Željela bih naime upisati Akademiju dramskih umjetnosti, produkciju ili režiju. Današnji filmovi u Hrvatskoj su vrlo dobri, vrlo kvalitetni, posebice oni od mladih autora, a ja bih se voljela  dokumentarnom filmu, na društvu i svim mijenama u društvu, sve do povijesne tematike.Volim kada film nosi poruku kada daje mogućnost razmišljanja i ostavlja trag u gledatelju na taj način. Filmskih uzora nemam puno, gledam, učim od onog što mi se sviđa ali i onog što mi  se ne sviđa. Važno je od samog početka znati učiti od drugih ali ne kopirati druge već iskoristiti vrijedne stvari na vlastiti način,”naglasila je Dora.

Ljubav prema filmu prilično je “skup sport” pa Dora još nema vlastitu kameru i adekvatnu opremu za montažu, ali za sada tu uskače logistika GFR kluba. “Svi koji žele krenuti s filmom trebaju imati veliku dozu strpljenja, treba ostvariti dobar odnos s glumcima i treba dobro znati podjeliti posao – dakle, uz pouzdanu opremu, potreban je pouzdana ekipa, predznanje i naravno, velika količina ljubavi,”poručila je Dora. Pogledajte “Youth”:


TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok/Youtube

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn