DOM ZDRAVLJA PSŽ – Ravnatelj Darko Puljašić: Imamo odlične rezultate koji su temelj za nadogradnju i još kvalitetniju uslugu

Datum objave: 25. 12. 2016. | Kategorija: Razgovori

dsc07536

POŽEGA –  Godina na izmaku u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije ostat će zabilježena kao godina stalnog rasta razine i kvalitete usluga. Posebice je to očito u palijativi i kućnoj njezi po kojima je ova ustanova brendirana u Hrvatskoj. Planova i projekata ima i za novo razdoblje, jer kako ističe ravnatelj Darko Puljašić – misija je svim građanima na području županije pružiti jednako kvalitetnu i jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Kakva je bila 2016. godina za Dom zdravlja Požeško-slavonske županije. Postoje određeni projekti i aktivnosti koji su doista obilježili tu godinu u ovoj zdravstvenoj ustanovi?
Da, jesu. Mi ćemo ovu financijsku godinu završiti s oko 600 do 650 tisuća kuna viška prihoda nad rashodima, uz to smo preko tri milijuna kuna uložili u opremu, educiranje, u obnavljanje zgrada, vozila i sve ono što je naša obveza kako bi podigli i održali kvalitetu naših usluga, da bi naši sugrađani, naši korisnici imali što pristupačniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu na području Požeško-slavonske županije u domovima zdravlja.

Puno pozornosti poklonjeno je palijativi. I tu su aktivnosti koje su doista odredile ovu godinu?
Ministarstvo zdravlja prepoznalo je kvalitetu, prepoznalo je način funkcioniranja kroz  mobilne palijativne timove gdje smo mi, nakon odustanka jednog doma zdravlja u Republici Hrvatskoj, objeručki prihvatili taj pilot projekt koji više od godinu dana djeluje u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji i koji je, vjerujte, pokazao izvrsne, vrhunske rezultate. Imamo pokazatelje da smo oko stotinu pacijenata, što palijativnih što predpalijativnih rješili ili kroz ustanove, ili kroz Centar za socijalnu skrb, sve ono što zapravo tim ljudima pomaže kako bi u tom teškom stanju bili što humanije zbrinuti te da dobiju sva prava za koja nekada i ne znaju.Mogu se pohvaliti kako smo upravo  22. prosinca dobili rješenje da možemo ići na drugi palijativni tim i to u Pakracu. Pakrac je veliki projekt budućnosti. S njim ćemo se baviti idućih nekoliko godina jer imamo namjeru upravo zbog tog našeg ratnog područja, područja koje je iznimno stradalo tijekom Domovinskog rata, otvoriti i na taj način mogućnost ravnomjernog razvoja naše županije. Osnivamo i već smo 90 posto pripremili jedan edukativni centar palijativne skrbi, zajedno smo s još jednom udrugom u palijativi uistinu brendirani u Hrvatskoj, imamo odlične rezultate i smatramo kako to može biti temelj za nadogradnju i za jedan  još bolji i kvalitetniji način skrbi o našim pacijentima. Naše stanovništvo je staro i nažalost, u toj je fazi da mu je iznimno potrebna kvalitetna palijativna skrb. Ono što je vrlo važno, mi idemo pacijentu u dom, čim se otpusti iz bolnice i utvrdi se takvo stanje, njegov liječnik obiteljske medicine nama šalje preporuku i odmah tim od 6-7 uistinu vrhunskih stručnjaka – od psihologa, socijalnog radnika i sociologa do sestre koja vodi cijeli postupak, odlazi u pacijentov dom i utvrđuje potrebe – bilo da je riječ o krevetu, lijekovima, te zajedno s obiteljskim liječnikom i članovima obitelji na licu mjesta rješavamo problem.

Veliki napredak postignut je i u podizanju kvalitete i standarda u ginekološkim ambulantama. Planira se više i još bolje u 2017. godini?
Da, učinili smo puno, ali planiramo raditi i dalje. Imamo projekt i bespovratna EU sredstva bit će usmjerena najviše na ginekologiju u Požegi i Pakracu gdje ćemo, nadam se, u idućih tri mjeseca upotpunosti rekonstruirati te prostore kako bi bili još ugodniji i intimniji za naše sugrađanke. Uz to, kupit ćemo najsuvremenije aparate, nove stolice, sve ono što naše korisnice zaslužuju. Možemo se pohvaliti kako smo dobili i još jednog ginekologa, trenutno je pet ginekologa u pet ambulanti i to pokriva potrebe našeg područja. Liječnici rade svaki dan u dvije smjene i postigli smo jednu kvalitetu u skrbi o zdravlju žena. Vrlo dobro surađujemo sa Zavodom za javno zdravstvo, zajedno s Ministarstvom zdravlja promičemo sve preventivne preglede, zapravo možemo žene regrutirati za te preglede kroz naše ambulante, upoznati ih i educirati o mogućnostima i kroz prevenciju ostvariti dobre rezultate.

dsc07541

Osim dodatnog uređenja prostora ginekoloških ambulanti, koje projekte još planirate?
Ono što je najvažnije to su liječnici. Trenutno imamo pet liječnika na specijalizaciji,  koje, naglašavam, Dom zdravlja sam financira. Općenito, naša kadrovska struktura je odlična, prosjek godina ne prelazi 45-46. Dom zdravlja u ovom trenutku ima pet ambulanti opće medicine, uz to da na području cijele županije ima ukupno 46 ambulanti. Mi držimo mali postotak, ali držimo postotak u onim mjestima koja nisu financijski atraktivna – to su mjesta poput Čaglina, Poljane, mjesta gdje mi moramo biti jer to je naša misija, da svim građanima pružimo jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. A projekata ima. Oko dva milijuna kuna u iduća dva mjeseca uložit ćemo u infrastrukturu, poboljšanje uvjeta i kvalitete naših ambulanti te oko tri milijuna kuna, zajedno s Požeško-slavonskom županijom koja je aplicirala i našim koncesionarima, očekujemo za opremu. Na taj način nam Županija pomaže i sufinancira za opremu koju mi sami ne bi mogli nabaviti u idućih deset godina iz svojih sredstava. Bit će to dobro, kvalitetno i ono što je bila intencija i Ministarstva zdravlja da se smanji slanje pacijenata na bolnice, da mi to što više možemo rješavati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je i jeftinija i pristupačnija. Tu je i projekt u Čaglinu. U suradnji  s Županijom  tamo idemo na potpuno novi dom zdravlja jer postojeća zgrada je u vrlo lošem stanju. Očekujemo fondove kroz koje ćemo to financirati, tu je i Općina Čaglin, načelnik Dalibor Bardač ponudio je i pomoć s te strane tako da očekujemo vrlo izvjesnu realizaciju. Vrlo je važno dobro poznavati teren i prepoznavati potrebe, te imati izvrsnu suradnju s načelnicima i gradonačelnicima čime se mi doista možemo pohvaliti.

Za dobro poznavanje terena važna je i Patronažna služba. Vjerujem da ste i na te  “borce u prvim redovima” vrlo ponosni te da se imate čime pohvaliti?
Da, naravno. Odmah na početku godine idemo na informatizaciju kako bi našim sestrama omogućili da odmah na terenu unose sve podatke, tako da i mi i Ministarstvo zdravlja i Zavod za zdravstveno osiguranje imamo u svakom trenutku spoznaju što se događa i kakva nam je struktura pacijenata. Jer, patronažna služba, osim što obilazi novorođenčad, ona obilazi i starije osobe te vrši kontrolu kućne njege. Naš Dom zdravlja jedini u Republici Hrvatskoj ima svoju kućnu njegu, smatram da je to naše bogatstvo, naša kvaliteta jer mi prihvaćamo sve pacijente koji na tu uslugu imaju pravo, ne radimo na osnovu financijskog interesa i zarade, mi smo državna služba koja mora brinuti o našim pacijentima, bez obzira u kakvom su stanju i dali se u tom trenutku može ostvariti i dobit. Patronaža ide u planiranom smjeru, Minstarstvo zdravlja dalo je smjernice do 2020 godine na koji način njih korporirati da surađuju, da surađuju još više s liječnicima opće medicine, jer to su sve vrhunske više medicinske sestre koje su i kvalitetno obrazovane i rade na sebi, a i mi godišnje preko 150 tisuća kuna trošimo upravo na edukaciju naših djelatnika. To nije malo i gdje god imamo priliku šaljemo ih na edukaciju kako bi bile što sposobnije da na što brži i jednostavniji način prepoznaju probleme naših korisnika.

I za kraj, koja je Vaša poruka građanima za kraj ove i početak nove godine?
Prije svega, svima želim čestit Božić i sretnu Novu godinu. Želim svima puno, puno zdravlja i pozivam ih da svi zajedno brinemo o  zdravlju – prvo mi svatko o sebi, a onda će tek službe domova zdravlja pomoći da to zdravlje i ostane, ali mi moramo raditi na sebi, na prevenciji i sprečavanju bolesti. Eto, to je moja poruka!

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn