DOKAZANA SLAVONSKA KVALITETA – Brođanka Martina Andrijanić Bazo svjetska prvakinja u nadjevanju kobasica

Datum objave: 13. 3. 2015. | Kategorija: Gospodarstvo

aman3055766

SLAVONSKI BROD – „S kobasicom u Europu“ naziv je jedinstvenog međunarodnog sajma koji je nedavno po treći puta održan u istarskom gradiću Sveti Petar u Šumi. Na sajmu se predstavilo 80-tak najuspješnijih proizvođača suhomesnatih proizvoda, među kojima i nekolicina iz Brodsko posavske županije. Brođanka Martina Andrijanić Bazo obranila je titulu svjetske prvakinje u nadjevanju kobasica. Novogradiški dio županije dostojno je na sajmu predstavio Mario Tworek, jedan od najsupješnijih majstora kvalitetnih kulenova.

Uz prepoznatljivu kvalitetu koju Slavonija, kada je riječ o gastronomiji, itekako ima, brodsko-posavski majstori kulenova i kobasica, sa sajma su se vratili sa osvojenih 6 zlatnih medalja. Riječ je o sajmu koji na najbolji način predstavlja autohtonu gastronomsku ponudu Hrvatske, ali i susretu koji istinski spaja plavu i zelenu Hrvatsku s ostatkom Europe i svijeta. Uz mogućnost međunarodne promocije nacionalnog gastronomskog blaga, sajam je i sjajna prilika da domaći proizvođači uspostave suradnju s istarskim ugostiteljima, te turističku ponudu zemlje tako učine bogatijom za vrsne poljoprivredne i prehrambene proizvode. Iako su domaći, hrvatski, a posebno slavonski kulenovi i kobasice odavno pronašli put do svjetskih i europskih stolova, pred nama je još dug put do toliko željene etikete izvornosti.

Kvalitetu i potrebnu vještinu i ove je godine potvrdila 21-godišnja Brođanka, Martina Andrijanić Bazo, svjetska prvakinja u nadjevanju kobasica, djevojka koja je talent naslijedila od oca, a brusi ga i intenzivnim  pripremama za izdavanje poprilično jedinstvenog mesarskog priručnika. Knjiga je to, koja će se prema Martininoj zamisli, sastojati od tri dijela, te tako čitateljima približiti proizvodnju kobasica, uzgoj svinja i tehnologiju obrade mesa. Na sajmu kobasica ove su se godine uz Slavonce, predstavili i Vojvođani, Slovenci, Talijani i Mađari koji su se natjecali u 4 kategorije-kobasica s posebnim okusima, slavonska kobasica, kulenova seka i istarska kobasica.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: svpetarusumi.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn