DOBRA PRIČA IZ MLJEKARE BIZ – Udruženim snagama novi vlasnici riješili dugove, te osnažili otkup i proizvodnju

Datum objave: 06. 7. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

n

BUK – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić danas su posjetili Mljekaru BIZ u Buku, nekadašnju obiteljsku tvrtku Bože Bošnjaka koju je prije dva mjeseca preuzela Zadruga UPO centar Simentalac iz Kutjeva. Novi vlasnici su otkupili dugove, te podigli i unaprijedili proizvodnju.

Ne vrijedi plakati za prolivenim mlijekom, stara je uzrečica, a svojim primjerom pokazali su to i zadrugari okupljeni oko Mljekare BIZ . Mljekara BiZ iz Buka prisutna je na tržištu više od dva desetljeća, no posljednjih je godina zapala u probleme od kojih se, u novom vlasničkom režimu, uspješno oporavlja. Mljekara je u svojim najboljim danima prerađivala i do 14.000 litara mlijeka dnevno, da bi u posljednje vrijeme ta količina pala ispod 3.000 litara što je bilo ekonomski neodrživo. U nešto više od dva mjeseca nakon preuzimanja tvrtke, novi vlasnici su podigli otkup na 8.000 litara mlijeka, od čega sami trenutno prerađuju 5.500 litara dnevno, a preostalo mlijeko distribuiraju u Meggle, jer zasad nemaju dovoljno tržišta. “Mljekara je otišla u financijske poteškoće, ali ostala je kvaliteta, ostali su proizvodi i infrastruktura, a krenuli smo i u svoje trgovine – dvije u Požegi te u Pleternici, Slavonskom Brodu, Đakovu, Vinkovcima, Osijeku i Rijeci te više od 50 posto proizvoda prodajemo kroz njih, dok preostalo prodajemo u trgovačkim centrima.Više nemamo problema s naplatom te danas radimo pozitivno, a želimo što više proizvoda prodati upravo na području na kojem živimo.Naš poslovni plan je da prerađujemo 10.000 litara mlijeka, koliki nam je i kapacitet, a iznad 7.000 litara postajemo samodostatni i ne bi trebali imati probleme s poslovanjem, već bi mogli ulagati u opremu, ljude, tehnologiju, proizvode i  razvoj“, rekao je direktor Mljekare BIZ Miroslav Kovač, dodajući kako su se ove godine značajnije posvetili i školskom mlijeku.”Postigli smo dogovor sa svim načelnicima i gradonačelnicima na ovom području, a očekujemo pozitivne odgovore i iz Brodsko-posavske županije te računamo na oko 2000 litara mlijeka mjesečno koje bi plasirali u škole,” naglasio je Kovač.

nn

Zadruga ima 13 članova, koji su podigli kredit u iznosu od 2 milijuna kuna i time otkupili dugove, a pola milijuna kuna je uloženo u opremu. U mljekari danas radi  28 djelatnika dok se otkup vrši od preko 30 proizvođača mlijeka, a proizvodi se 19 proizvoda među kojima su svježe mlijeko, fermentirani proizvodi te razni sirevi.”Mislim da smo učinili jednu društveno korisnu stvar, odlučili smo se podići kredit s kamatom od 6 posto, ali to je bio jedini način jer nedostaje jedna Poljoprivredna banka koja će izlaziti u susret upravo u ovakvim slučajevima,” naglasio je Kovač dodajući kako je i resornog ministra Tomislava Tolušića pozvao da dođe u Buk i posjeti njihovu mljekaru. Mljekaru su danas obišli i župan Alojz Tomašević te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Župan Tomašević izrazio je zadovoljstvo ostvarenim projektom koji bi mogao, kako je naglasio, postati dobar model i za proizvođače drugih proizvoda kako se učinkovito organizirati. “Ovdje su vlasnici farmeri i oni jednostavno danas moraju biti i proizvođači i oni koji brinu o potrebama tržišta kako bi se zatvorio ciklus te kako bi uspješno poslovali. Ovo je dobra priča i izuzetno je važna i za našu županiju i za cijelu Slavoniju,” rekao je župan.

nnn

Župan je pozvao institucije i građane da kupuju domaće, te dodao kako se i novim zakonom o javnoj nabavi otvaraju nove mogućnosti jer osnovni kriterij nije samo cijena već je moguće odabrati proizvode koji imaju najbolji omjer kvalitete i cijene, a tu bi upravo prednost trebali imati domaći proizvodi.Podršku Županija može dati i u financijskom smislu. “Bankarski sustav je dušu tražio pod zalog, a sve su stavili pod hipoteke. Županija je pronašla model, prije dvije godine potpisao sam ugovor sa sedam banaka u Hrvatskoj o sufinanciranju kamata, tako da ćemo se i u ovaj kredit uključiti sa sufinanciranjem kamata od 2 do 3 posto, a ministarstvo može financirati dodatnih 2 posto i to je onda prava potpora,” rekao je župan Tomašević.

“Želja nam je sve prazne štale, sve prazne svinjce popuniti. Zato sam sretan što ovaj projekt živi, on mora opstati ali ovo je i poziv svima, očekujem od naših trgovaca da prodaju ovaj proizvod, a očekujem i od naših građana da zatraže domaće proizvode jer tako se sredstva vraćaju nazad u našu sredinu.Ovo je dobra priča, pokazatelj da u Slavoniji nije sve crno i sve samo negativno,”rekao je župan.Vlasnici mljekare svojim su gostima pokazali proizvodni pogon te ih upoznali s procesom obrade mlijeka i proizvodnje mliječnih prerađevina.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn