DIREKTORICA TZ NOVA GRADIŠKA DINKA MATIJEVIĆ: “Najveća vrijednost NG LJETA je što s manifestacijom istinski živi cijeli grad”

Datum objave: 10. 9. 2021. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Iako je korona prijetila i ovogodišnjem izdanju najveće i najpoznatije gradske manifestacije, entuzijazam organizatora i pozitivne vibracije sugrađana, bili su jači i od epidemije. Pozitivne reakcije na jubilarno, 25.izdanje Novogradiškog glazbenog ljeta još uvijek se ne stišavaju, pa, u Turističkoj zajednici, s dobrim vjetrom u leđima i još boljim idejama, nastavljaju i u ostatku godine.

Iako je od najpoznatije i najveće gradske manifestacije prošlo već skoro mjesec dana, pozitivne reakcije na jubilarno 25. Novogradiško glazbeno ljeto još uvijek se ne stišavaju. Razlog je to za zadovoljstvo organizatora koji su, svjesni težine zadatka, želeći jedinstveni trodnevni festival dobrih vibracija učiniti još boljim, već počeli planirati slijedeće 26. izdanje glazbene priče koja je i ove godine, od 12.do 15.kolovoza, u srce Slavonije dovela mnogobrojne goste iz cijele Hrvatske, pa i šire, pozicionirajući Novu Gradišku kao top kontinentalnu destinaciju u kolovozu, a dugovječnu manifestaciju kao najbolji glazbeni festival u regiji. Na tu je činjenicu posebno ponosna direktorica Turističke zajednice Grada, Dinka Matijević, koja, s dobrim vjetrom u leđima i još boljim idejama, ulazi i u posljednji dio godine.

Novogradiščani, gosti grada, izvođači, sponzori, predstavnici medija-svi se slažu u jednom- 25. Novogradiško glazbeno ljeto bilo je bolje od svih prethodnih, potvrđujući se, još jednom kao priča koja je odavno prerasla lokalne okvire, ali i, sada je to i sasvim sigurno, postala ozbiljan turistički proizvod grada. Kako ste vi doživjeli ovogodišnje, covidom obojano izdanje manifestacije i može li bolje?
Iako sam jedna od onih koja vjeruje kako u poslu i najbolje može uvijek biti još bolje, slušajući reakcije posjetitelja i izvođača, ali i “živeći manifestaciju” zajedno sa svojim sugrađanima i mnogobrojnim gostima i prijateljima grada, ne mogu ne biti sretna i zadovoljna. Prije svega činjenicom kako, a to se, više nego ikada ranije potvrdilo u godini Covida, Novogradiščani uistinu žive za i s Glazbenim ljetom. Uz vrhunsku organizaciju koju hvale svi odreda i iznimno kvalitetan program, vjerujem kako je upravo to najveća vrijednost ove priče i ono što prepoznaju svi koji posjete manifestaciju pa i po njoj planiraju svoje godišnje odmore. Ponekad se pitam kako nam to uspijeva, jer, budimo iskreni, priličan je izazov podizati ljestvicu iz godine u godinu i nastojati svaki put nečim novim iznenaditi, ali, čini se da nam ide. Uz ogroman entuzijazam kojim pristupamo poslu, bezrezervnu podršku čelništva Grada, zasluge za to ove godine svakako pripadaju i agenciji Motion play mladog Bernarda Kumića Bernya, kao i mnogobrojnim volonterima koji ta tri dana žive i rade kao jedan, gotovo poput obitelji.

Pozitivne vibracije, festivalski šušur, nasmiješeni i zadovoljni sugrađani. Emocije su to koje primijete i osjete svi koji navrate na Novogradiško glazbeno ljeto i uz kvalitetne sadržaje, čini se i najjači aduti manifestacije?
Upravo tako, što je, na neki način i najveća vrijednost ove priče, jer, koliko god organizacija i prateći sadržaji bili osnova svakog “eventa”, bez duše i osjećaja kako s njim živi sredina, mislim da ne možete imati taj, toliko potreban, “wau” faktor. Uz sve veći broj velikih, značajnih sponzora koji se, posljednjih godina, prepoznavajući važnost manifestacije, sami javljaju, u prilog tome govori i činjenica kako doslovno nema niti jednog poslovnog subjekta u gradu koji određenim iznosom nije pomogao Novogradiško glazbeno ljeto. Sa 100, 500 ili 5 tisuća kuna, koliko je tko mogao. Dodajmo tome itekako vidljivo dobro raspoloženje domaćina, najljepšu moguću pozornicu na otvorenom-središnji gradski park koji smo ove godine, po prvi put, slažu se svi, na najbolji mogući način, inkorporirali u priču, pomno odabrane, žanrovski raznolike izvođače, po principu za svakoga ponešto, vrhunski sound, nacionalno prepoznatljivog voditelja, ( ove godine je to, po prvi puta bio Dalibor Petko koji se u ulozi sjajno snašao), a onda i brojne prateće eno, gastro sadržaje i eto recepta za uspjeh.

Iako se, na prvu, obzirom na ekipiranost, uhodanost i četvrt stoljetnu tradiciju manifestacije, može činiti jednostavnim, organizacija ovakvih događaja poprilično je zahtjevna?
Posao je to koji traje cijelu godinu. Svake godine i tako već 25 puta, unatoč našoj međusobnoj uigranosti i entuzijazmu, što nam, čitav proces znatno olakšava, ali tako je to kod svake manifestacije koju želite učiniti prepoznatljivom i izgraditi je kao glavni gradski brend. Osim toga, čini mi se kako nam je svima, u neku ruku i profesionalni izazov, iz godine u godinu, podizati ljestvicu.Jedini problem u svemu tome nam predstavljaju izvođaći, jer nakon toliko godina, teško je pronaći estradno ime koje nešto znači a da do sada nije nastupio na Novogradiškom glazbenom ljetu, ali za sada i tome nalazimo rješenje. Koliko je čitava stvar zahtjevna govori i činjenica kako smo odmah u ponedjeljak, 16.kolovoza, dakle samo dan nakon manifestacije, već počeli planirati i dogovarati detalje za njeno 26. izdanje, zvati izvođače, kreirati ugovore i slično.

Uz pripremu i planiranje 26.Novogradiškog glazbenog ljeta, s dobrim vjetrom u leđima, vjerujem kako ulazite i u posljednji kvartal 2021. Što Novogradiščane i goste grada očekuje narednih mjeseci u režiji Turističke zajednice?
Iako je Novogradiško glazbeno ljeto naša najveća i najzahtjevnija manifestacija, ponosimo se i Adventom u našem gradu, kojim ćemo i ove godine, vjerujući kako je epidemija polako iza nas, ispratiti 2021. Mjesto radnje – naš prekrasni gradski park koji će tijekom cijeloga prosinca biti prostor čarolije za male i velike, prepun boja i mirisa, kolača i medenjaka, uz neizostavno klizalište i kuću Djeda Božićnjaka, ali i niz drugih iznenađenja na koja ćete morati pričekati ili navratiti u Novu Gradišku po, kako kaže i naš slogan, novi doživljaj!

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn