DEVETNICA GOSPI OD SUZA – Utjehu i zagovor nebeske Majke traže mladi i stari, zdravi i bolesni

Datum objave: 24. 8. 2021. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Pleternica je ovih dana, kao i prethodnih 65 godina, posebno mjesto. Mjesto blagoslova, susreta, molitve, mira i praštanja.

Mnoštvo vjernika, hodočasnika, putnika namjernika i dragih gostiju Pleternice, slavilo je i danas, drugog dana Devetnice Gospu od suza, tražeći spokoj i duhovni mir. Jer, Pleternica je ovih dana, kao i prethodnih 65 godina, posebno mjesto. Mjesto blagoslova, susreta, molitve, mira i praštanja.

Potvrdili su to mnogobrojni vjernici, pristigli iz cijele Požeško slavonske županije, Hrvatske, ali i inozemstva, kako bi obilježili spomen na dan kada je reljefni kip Gospe, davne 1953.godine u Siracusi na Siciliji, plakao četiri dana ljudskim suzama. U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza, a točno pedeset godina nakon prve Devetnice, 2005. Pleternica je proglašena Svetištem Gospe od Suza. Utjehu i zagovor nebeske Majke, tražili su i danas i mladi i stari, i zdravi i bolesni.

Misno slavlje svakoga dana započinje u 19 sati, a ovogodišnju Devetnicu Gospi od Suza predvodi p. Stjepan Fridl, te p. Zvonko Vlah i fra Mario Knezović. Tijekom svake večeri, vrijeme prije mise provodi se u ispovjedi i molitvi krunice u crkvi uz Gospin lik, a nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

U utorak 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza, središnje euharistijsko slavlje predvoditi će požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Posebno će biti  svečano nakon mise, za vrijeme tradicionalne euharistijske procesije sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati  pleternički krajolik.

TEKST: Sanja Pok           FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn