DAVOR VLAOVIĆ, SABORSKI ZASTUPNIK HSS-a: „Hrvatskoj političkoj sceni potrebne su nove politike koje će vratiti stara načela -vladavinu prava, veću socijalnu pravednost, osobnu slobodu čovjeka“

Datum objave: 02. 1. 2018. | Kategorija: Razgovori

640dvfb

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je to radio u nekoliko mandata na mjestu zamjenika župana Brodsko posavske županije, dugogodišnji prvi čovjek županijskog HSS-a, Davor Vlaović, od svibnja se, jasno, glasno i artikulirano, lokalpatriotski i bećarski, za interese Slavonije, bori iz saborskih klupa. S njim, za Slavonski hr., razgovaramo o godini na izmaku, nacionalnoj političkoj sceni i budućnosti Slavonije.

Koliko se „Saborska“ politika razlikuje od one na lokalnoj županijskoj razini i koliko kao saborski zastupnik, zapravo, imate mogućnost mijenjati stvari?
Hrvatski sabor je mjesto na kojem se donose oduke o tomu kako će živjeti hrvatski građani, kolike će poreze plaćati i za što će se ti porezi trošiti. Hrvatski sabor daje smjer svim gospodarskim politikama koje bi trebale voditi ka stvaranju blagostanja  sigurnosti življenja svih građana Hrvatske. Na žalost to nije uvijek tako, često se, u svim sazivima i po prijedlogu svih dosadašnjih vlada donose zakoni i propisi koji nisu u interesu većine, nego su namijenjeni tek maloj interesnoj skupini poduzetnika, posljednji i možda najdrastičniji primjer takvih radnji je donošenje „Lex Agrokora“. Takve prakse nisu dobre i treba ih mijenjati.  U Saboru sam narodni zastupnik i zadatak mi je upozoravati i tražiti rješenja narodnih problema što i činim. Komuniciram s građanima koji su mi dali povjerenje. Građani su me upozorili na problematiku u opskrbi pitkom vodom, neriješenim pitanjem vodoopskrbe u Novoj Gradiški, onečišćenom vodom teškim metalima na vinkovačkom području – upozorio sam na te probleme. Građani su uglavnom nezadovoljni zdravstvenim sustavom, listam čekanja, nedostupnošću skupih lijekova za pojedine skupine oboljelih. Najavljivan je i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi  omogućio potpunu privatizaciju obiteljske medicine i doveo do zatvaranja domova zdravlja, a to bi u konačnici rezultiralo smanjenom dostupnošću obiteljskog liječnika, hrvatski građani ne bi mogli otići liječniku bez direktnog plaćanja iz novčanika. Najavljeni Zakon doveo bi u pitanje  provedivost solidarnog zdravstvenog sustava koji je garantiran Ustavom RH. Nekoliko puta sam, i kada nije zdravstvo bila tema, zatražio stanku kako bih progovorio o tom problemu. Upozorio sam na problem nerješavanja problematike poljoprivrednog zemljišta u RH. Govorio sam o problemu hrvatskog šumarstva. Koliko kao pojedinac mogu utjecati na promjenu politika ili smjera teško je normirati, ali sam siguran u to da su neki najavljeni zakoni vraćeni na doradu, da je voda, pitka voda u Slavoniji postala važna politička tema, u proceduri je  Zakon o OPG-ima čiji je idejni pokretač baš HSS.Kao narodni zastupnik imam mogućnosti upozoriti na loše strategije i  smjerove hrvatske politike. Lokalna uprava, u kojoj sam radio dugi niz godina, radi na operacionalizaciji  donesenih zakona, a mogućnost djelovanja je ograničena lokalnim proračunom i uspješnošću pregovaranja s državnim vlastima.

03

Odnosi na političkoj sceni više nisu tako crno bijeli, odnosno desno lijevi kakvi su bili svih dosadašnjih godina. Čini se kako se te razlike polako gube, da li zbog evolucije i političke mudrosti pojedinaca, ili tek iz interesa, a i ulogu predvodnika oporbe počinju voditi neke nove struje. Je li takva situacija dobra za demokraciju i parlamentarni život Hrvatske i hoće li se taj trend nastaviti?
Citirati ću Radića, koji je parafrazirao Strossmayera i reći “Blagostanjem k prosvjeti, a prosvjetom k slobodi“ HSS ulogu politike i političara doživljava kao  stvaranje uvjeta za kvalitetan život svih građana, ne pojedinih interesnih skupina, ne pogodovanje tehnomenadžerima, što se u Hrvatskoj događa posljednja tri desetljeća. Pogodovanje tehnomenadžerima je odlika i lijevih i desnih politika i baš zato danas u Hrvatskoj nitko ne govori o gospodarskim programima i načinima njihova  provođenja, i lijevi i desni su imali priliku zaštititi radnika povećanjem minimalne plaće, na žalost, štiteći  kapital zaboravili su radnika i to nisu učinili. Demokracija je poštivanje volje većine,  političari su oni koji dobivaju mandat da bi proveli u praksi ono što većina od njih očekuje. Politike se mijenjaju, feudalizam je svoju ekspanziju doživio u srednjem vijeku, neoliberalni kapitalizam je u Hrvatskoj pokazao sve loše strane danas. Hrvatskoj političkoj sceni potrebne su nove politike koje će vratiti stara načela kao što su vladavina prava, veća socijalna pravednost, osobna sloboda čovjeka. Tko je predvodnik? Onaj tko zna što želi postići i koji mu je cilj. Predvodnik mora biti vizionar, baš kao što je i dobro društvo ono koje gleda prema naprijed.

001

Gdje je u svemu tome HSS  i u kakvim je trenutno odnosima sa svojim koalicijskim partnerom SDP-om?
HSS je prošao jedno teško razdoblje u kojem su neki istaknuti članovi pokušali mijenjati smjer HSS-ovih politika, učiniti ih politikama koje pogoduju interesnim skupinama zaboravivši one koji su im dali povjerenje. Danas se HSS vraća radićevštini , želimo da se pojam domovina ne dijeli od pojma narod, a narod čine svi građani: radnici, seljaci, gospodarstvenici, učenici i učitelji, zato pripremamo novi programski dokument pod nazivom „Progresivni republikanizam- Nova Republika“    i ponovno se bavimo pitanjima koja su važna za očuvanje života u Slavoniji, Lici, hrvatskim otocima. Pokušavamo vratiti vjeru u politiku i političare kod mladih ljudi. Možemo si laskati i reći kako je politička scena u Hrvatskoj jaka, ali je činjenica  da su loše politike dovela do gubitka vjere u hrvatske institucije i sam Hrvatski sabor kod mladih ljudi. Vraćamo se svom članstvu i izbornoj bazi. HSS je na izbore izašao s SDP-om, za to smo dobili povjerenje, sa SDP-om imamo puno dodirnih točaka koje ćemo zajedničkim inicijativama prezentirati hrvatskoj javnosti kroz rad u Hrvatskom saboru. Naš prioritet je HSS i HSS-ove politike.

Iako su se pojedine brojke donekle popravile, situacija u zemlji još je uvijek daleko od idealne i čini se, nikako da krenemo. Gdje su, po vašem mišljenju, najveći problemi i koja su rješenja?
Na žalost Hrvatska nema strategiju izlaska iz krize u kojoj se još uvijek nalazimo. Pozitivni pokazatelji su rezultat EU okruženja u kojem posluju naši gospodarstvenici i porezne reforme koja je osiromašila jedinice lokalne i regionalne samouprave, smanjenog trošenja za investicije, ne sufinanciranja  EU projekata jer ih nema, te stvorenog  privida viška prihoda nad rashodima.Problem je stalni odlazak mladih. Odlaskom obrazovanih mladih ljudi iz zemlje odlazi mladost, pamet, znanje usvojeno na našim sveučilištima, financirano našim novcem kao bi bilo implementirano u neka strana gospodarstva i jačalo njihov BDP.Nije  pronađeno rješenje za zaustavljanje iseljavanja, dok se to ne dogodi, dok se ne pronađem način kao sačuvati život u svim dijelovima Hrvatske ne možemo naprijed.Drugi najveći problem je destimulirajuća radnička plaća i krajnja nebriga za hrvatskog radnika.

Projekt Slavonija-realna pomoć razvoju regije ili tek obećanje na kojem je HDZ dobio izbore?
Ono što smo do sada o projektu Slavonija čuli su grupirani projekti koji se provode i koji su planirani zadnjih 5-6 godina. Znači ništa novo, osim možda marketinškog trika kojim se stvara privid brige za Slavoniju.Pravi projekt bi bio Slavoncima  osigurati gospodarske povlastice koje bi potaknule ostanak kao što je osiguranje u potpunosti besplatnog školovanja i đačke prijevozne karte, smanjenje cestarine za Slavonce, alokaciju hrvatskih institucija kao Ministarstvo poljoprivrede ili Agencija z poljoprivredno zemljište u Slavoniju.Na žalost istinske volje za oživljavanje Slavonije nema.

Kako ocjenjujete rad Vlade, a kako premijera
Vlada luta, a Premijer  pokušava balansirati.

Kao Slavonac, a onda i dugogodišnji čelnik lokalne samouprave, poznajete sve mane i sve eventualno dobre strane sustava, ali i probleme s kojima se svakodnevno susreće ovaj zasigurno najzanemareniji dio Hrvatske. Što je Slavoniji u ovom trenutku najpotrebnije, da se situacija počne mijenjati na bolje?
HSS će predložiti donošenje Zakona za Slavoniju koji će omogućiti lakše  ulaganje u slavonsku proizvodnju, očuvanje ruralnog prostora i druge stimulativne mjere za ostanak u Slavoniji.

Hoće li godina koja je pred nama biti bolja od aktualne i što možemo zapravo očekivati?
Vjera i nada su pokretači društva. Nadam se i očekujem pravedniju raspodjelu nacionalnih dobara, veću brigu za radnika i seljaka, vraćanje statusa učiteljima , ostanak mladih obrazovanih u Hrvatskoj. Svim građanima želim uspješnu 2018.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: HSS

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn