DAVOR HUŠKA, GRADONAČELNIK PAKRACA – Godinu iza nas treba što prije zaboraviti i krenuti u nove izazove

Datum objave: 17. 1. 2016. | Kategorija: Razgovori

DSCN4338

PAKRAC – O godini koja za Pakrac  nije bila najsretnija, o projektima koji pripremljeni čekaju “zeleno svijetlo” ali i više sluha od strane resornih ministarstava, te planovima i očekivanjima u po svemu, izazovnoj 2016. godini razgovarali smo s gradonačelnikom Pakraca Davorom Huškom.

Kakva je, po vama, bila 2015. godina za Grad Pakrac. Pakrac je naime jedan od onih gradova u našoj županiji i šire koji imaju projekte, koji razmišljaju i planiraju ali često nailaze na prepreke. Koliko se ostvarilo, koliko još čeka realizaciju, da li je 2015. vrijedna pamćenja?
Kratak odgovor bi bio Ne! Što je prije zaboravavimo to bolje. Mi i dalje pripremamo projekte, kakva je bila praksa i proteklih desetak godina, imamo cijeli niz pripremljenih projekta, no nažalost, nije bilo natječaja gdje smo ih mogli kandidirati. Natječaji Europske unije koji idu preko resornih ministarstava nisu objavljivani, resorna ministarstva su po nekad vrlo neobičnim ključevima dodjeljivala sredstva koja su imala. Tako smo mi s nekakva dva milijuna kuna ukupnih potpora za cijelu godinu sa razine države, s izuzetno skromnim iznosom, preživljavali, posebice ako se zna da imamo spremnih projekata u vrijednosti 504 milijuna kuna. I ostali smo bez onog najvećeg dijela koji smo očekivali a za koji smo dobili informaciju upravo u Briselu prije godinu dana, a to je da ulazimo u mjeru malih gradova ratom strdalih u Republici Hrvatskoj s 25 milijuna eura nepovratnih sredstava za cijeli niz projekata u komunalnoj i društvenoj infrastrukturi koje imamo pripremljene. No, kada je došlo vrijeme da dobijemo pozitivan odgovor iz Ministarstva regionalnog razvoja, došao je negativan odgovor i to s obrazloženjem da grad broji manje od deset tisuća stanovnika i na taj način su nas odbili iz tog projekta koji bi potpuno promijenio sliku grada, jer možemo samo zamisliti što bi 200-tinjak milijuna kuna bespovratnih sredstava u naredne dvije-tri godine značilo za komunalnu infrastrukturu, za treći inkubator, Poduzetničku zonu, visoku zdravstvenu školu, za sve ono što imamo pripremljeno. To je kriterij koji je uvelo Ministarstvo regionalnog razvoja, kriterij od dest tisuća stanovnika za jedinicu lokalne samouprave koji je potpuno nepošten kriterij, ali očigledno je to bio politički kriterij kako bi se riješili nekih HDZ-ovih jedinica lokalne samouprave iz ovog projekta. No, vjerujem da će nova vlada naći načina da se ti kriteriji promijene jer te kriterije oko broja stanovnika ne propisuje Europska unija. To je dodatni kriterij koje propisuje ministarstvo i na taj način nam je doslovce ukralo 25 milijuna eura.

Oči Hrvatske usmjerene su upravo ka stvaranju nove vlade. U prethodnom razdoblju Pakrac je često bio među “kolateralnim žrtvama” odluka i zakona pristiglih s vrha. Kao nekadašnji saborski zastupnik, dugogodišnji gradonačelnik možete iščitati i više od ostalih građana u ovom izazovnom razdoblju. Što očekujete?
Očekujem puno. Evo proteklih dana  već su se otvorile neke mogućnosti, znači kada su vodeći ljudi u ustanovama poput Hrvatskih voda, Fonda za energetsku učinkovitost i u ministarstvima vidjeli da gube pozicije, neki projekti su pomalo pokrenuti s “mrtve točke” a nadam se kako će uskoro dobiti i zeleno svijetlo pa već ove godine  primjerice, realno možemo očekivati da napokon krene vodozahvat Šumetlica, projekt težak sto milijuna kuna. Tu je i sanacija deponije vrijedna 15 milijuna kuna plus oprema,  je pred potpisivanjem ugovora. Nakon 13 mjeseci provedbe javne nabave napokon se događa situacija da smo pred rješenjem. Aglomeracija Pakrac- Lipik  projekt vrijedan 120 milijuna kuna uskoro bi trebao dobiti zeleno svijetlo u Hrvatskim vodama. Naravno, sve to u jednu ruku ovisi  i dobroj volji političkih dužnosnika koji vode te ustanove. Nadamo se upravo toj dobroj volji  i povratku na onaj stari odnos vlade RH prema Pakracu, Lipiku i sličnim gradovima koji je do prije četiri godine vrijedio, gdje su uvažavali naš status područja posebne državne skrbi koji smo u stekli u krvavom Domovinskom ratu ponovno dobijemo i da nam projekti prolaze uz veću financijsku podršku fondova i ministarstva. Potreban je jedan pošten i korektan odnos a ne uvođenje kriterija čija je namjena da nas izbace iz igre i to očekujemo od nove vlade. Nastavljamo bitku za tih 25 milijuna i za sve projekte koje imamo spremne.

Planovi za 2016. godinu  u Pakracu već postoje, koji su među prioritetima?
Prioriteti su vodoopskrba, zaštita vode i zaštita okoliša, tri velika projekta koja sam već spomenuo. Znači napokon trebaju krenuti radovi za Šumetlicu, sanacija deponije i izgradnja reciklažnog dvorišta i aglomeracija, pobnovaa vodovodne mreže u samom središtu grada – izgradnja sedam novih dijelova u prigradskim naseljima to je vrijednost 180 milijuna kuna., tu je treći inkubator, energana na otpad gdje planiramo smeće pretovori u struju i cijeli niz projekta u cestovnoj infrastrukturi za koje očekujemo sredstva iz Fonda  za regionalni razvoj. Idejni projekt za uređenje gradskog trga i pješačke zone imamo, krećemo u izradu glavnog projekta, projekt za visoku zdravstvenu školu u zgradi stare srušene bolnice imamo, očekujemo raspisivanje natječaja.Ide i Spahijski podrum u projektu “Kuće graševine”, hostel i đački dom u Dvorcu Baruna Trenka su pripremljeni, vodoopskrba 11 naselja ima građevinsku dozovlu a tu je i novi projekt gdje planiramo pripremiti preduvjete kroz kanalizacijsku mrežu za širokopojasni Internet, naravno sve to zajedno kada krenu radovi aglomeracije i kada se prokopa grad zbog kanalizacije i vode, tada je logično da pripremimo istovremeno i uvjete za širokopojasni internet čije uvođenje Europska unija financira i do stoposto. Nadam se i jednom pozitivnijem odnosu Ministarstva  zdravlja prema bivšoj općoj bolnici u Pakracu jedan status koji bolnica zaslužuje a ne ovo maltretiranje koje smo imali u protekle tri -četiri godine. Planova i prioriteta dakle imamo, a kako često volim reći, mi u Pakracu nikada ne odustajmo  i navikli smo na izazove – stoga od novog razdoblja očekujemo nove izazove ali i nove, velike rezultate.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn