DARKO RADIĆ, PREDSJEDNIK NK POŽEGA: „Predsjednik kluba mora biti entuzijast, zaljubljenik ali i menadžer“

Datum objave: 11. 8. 2017. | Kategorija: Razgovori

1

POŽEGA – Nogometni klub Požega u novu nogometnu sezonu ulazi kao prošlogodišnji prvak 1. Županijske nogometne lige i s novim trenerom Željkom Mitrovićem. O situaciji u klubu, novom treneru a i sportu općenito porazgovarali smo s predsjednikom kluba Darkom Radićem.

“Prošle sezone se nažalost nismo uspjeli plasirati u 4. Hrvatsku nogometnu ligu dijelom i zbog psihološkog učinka. Vodili smo 2:0 u prvoj utakmici, na kraju izgubili 5:2 od Borca. Protivniku sve čestitke ali mislim da će novi, iskusni trener kao što je Željko Mitrović puno pomoći što se tiče sigurnosti i pozitivno psihički utjecati na sve igrače jer je on veliki autoritet.

Kaže kako bi plasman u četvrtu nacionalnu ligu donio veće mogućnosti što se tiče sponzora jer je potencijalnim ulagačima puno zanimljivija regija Slavonija i Baranja nego Požeško-slavonska županija. Četvrta liga bi donijela mnogo dobra i za mlađe kategorije. “Ulaskom u taj rang natjecanja, mlađe kategorije ostvaruju pravo igranja u Kvalitetnoj ligi Slavonije i Baranje.  Klub je u treneru Krmaru dobio, da tako kažem, jackpot što se tiče rada s mladima. Trenutačno sigurno imamo najkvalitetniju školu nogometa. Mile Krmar je igrački odgojio mnoge naše poznate nogometaše, on je i moralna vertikala. Druga stvar je da je vrhunski profesionalac u svom poslu”, pun je riječi hvale Radić.

2

Radić je mišljenja da predsjednik kluba, osim što mora biti entuzijast i zaljubljenik u sport, mora biti i menadžer. “Moja misija u klubu je naći sponzore koji će financijski pomoći klub kako bi on što manje bio na gradskom, odnosno proračunu Požeškog sportskog saveza. NK Požega je klub u županiji koji je prijavio najviše prihoda od ulaznica i reklama te uredno vodi svoje poslovanje u skladu sa svim zakonskim propisima. Mnogi predsjednici klubova u Požeštini rade na način očekivanja pomoći od drugih. Ako ste predsjednik kluba, morate biti i poduzetnik. Ljudi su izgubili tu sponu”, jasan je Radić te dodaje: “Miješati ozbiljan natjecateljski sport i nečiju rekreaciju grad veličine Požege financijski ne može podnijeti. Gradonačelnik Puljašić je sjeo sa svim sportskim klubovima i pitao što grad može učiniti da se počnu postizati rezultati. Odvajanjem amaterskih sportskih udruga od profesionalnih klubova će se dobiti čišća situacija i financijski bolja za one koji se bave natjecateljskim sportom i na tom polju je gradonačelnik Puljašić već učinio mnogo toga dobrog.”

Za kraj smo se dotakli situacije u požeškom sportu općenito, a Radić smatra da i tu postoje adekvatna rješenje. Smatra kako je ključ u suradnji i koordinaciji između pojedinih saveza ili klubova i grada Požege, odnosno Požeškog sportskog saveza. “Nekada su postojali stručnjaci za određena područja. Sjećam se, primjerice, kada sam ja bio srednjoškolac, tjelesni mi je predavala Blagojka Leko koja je ujedno bila i neprikosnoveni autoritet za košarku. Prvo moramo uvesti izvanučioničku sportsku aktivnost kao obavezu. Profesorima bi trebalo omogućiti edukaciju kroz Požeški sportski savez. Tako bi svatko bio ekspert u pojedinom sportu i izaslanik tog sporta, odnosno kluba u školi”, mišljenja je Radić.

TEKST: Bojan Miščević       FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn